maandag 27 december 2010

Kabeljauwcurry

Maarten haat koken, maar heeft toch al 2 keer Thaise curry gemaakt en dat was nog heel erg lekker ook. Vandaag was het kabeljauwcurry (met door hem gevangen kabeljauw uit de vriezer).



Kabeljauwcurry 



Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram basmatirijst
  • 1 ui
  • 1 gele paprika
  • 150 gram peultjes
  • 2 eetlepels groene Thaise currypasta
  • 200 gram kokosmelk
  • scheutje Thaise vissaus (of snufje zout)
  • scheutje olie om in te bakken
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Pel en snipper de ui. Snij de paprika in blokjes. Maak de peultjes schoon. Snij de kabeljauwfilet in blokjes en bestrooi ze met zou en peper. Verhit wat olie in de pan en bak de kabeljauwfilet lichtbruin. Uit de pan scheppen en warmhouden. Ui en paprika 3 minuten bakken. Peultjes even meebakken en dan de currypasta en de kokosmelk toevoegen. Aan de kook brengen en ca 5 minuten laten sudderen. Op smaak brengen met vissaus (of zout). Laatste minuut kabeljauw mee verwarmen (niet meer roeren). Serveren met de rijst.

zondag 26 december 2010

Chocolat


De film Chocolat is gebaseerd op het boek van Joanne Harris. Het speelt zich af in een dorpje op het Franse platteland en is gedraaid in Flavigny (jawel, van de anijsballen). Het verhaal gaat over Vianne Rocher en haar dochter Anouk, die zich na een zwervend bestaan in het dorpje Lasquenet vestigen en daar een chocolaterie openen. Dit stuit op nogal wat weerstand bij vooral de burgemeester en de pastoor. De opening vindt plaats tijdens de Vastentijd en de dorpsbewoners weten dan ook niet goed wat ze met de chocolaterie en Vianne aanmoeten. Toch gaat ze een grote rol spelen in het leven van een aantal dorpelingen. Vianne heeft de gave feilloos in te kunnen schatten wat de lievelingschocolade van haar klanten is en velen kunnen de verleiding dan ook niet weerstaan om te blijven komen. Alleen de zigeuner Roux (Johnny Depp) is moeilijker in te schatten. 
Ik vond het een ontzettend lekkere wegkijker; wel een beetje een meisjesfilm, maar de sfeer wordt erg mooi neergezet en het acteren is meer dan prima. Vooral de rol van Judi Dench die Armande Voizin speelt is zeer de moeite waard. De film komt uit 2000 en duurt 121 minuten.


zaterdag 25 december 2010

gevulde pasta met veldsla


We hadden laatst een pakje gevulde notenpasta in de koelkast liggen die nodig op moest en daar wilde ik iets simpels en snels mee maken. Ik heb de pasta gekookt en er daarna een geklutst eitje doorheen geroerd. Lekker wat versgemalen peper en wat zout erover en dan op een bord met veldsla. Daar heb ik nog wat parmezaanse kaas, uitgebakken spekjes en geroosterde pijnboompitten gestrooid. Heerlijk!

donderdag 23 december 2010

kaasflapjes/kwarksoesjes


In de familie heten ze kwarksoesjes; in de vriendenkring kaasflapjes. Hoe ze ook genoemd worden; ze zijn heerlijk en simpel te maken. Zo lang ik me kan herinneren komen ze op tafel zodra er iets te vieren valt en het is dus een echt familierecept. Ze zijn ook nog eens prima in te vriezen. De kaasflapjes voor oud en nieuw zijn al klaar en zitten in de vriezer. Voor het oorspronkelijke recept moet je de ingrediënten door 4 delen, maar ik gebruik altijd de hele bak kwark en dan vries ik de overgebleven flapjes in voor onverwachte trek. Warm zijn ze onweerstaanbaar, maar je kunt ze ook koud eten.


Kaasflapjes



Ingrediënten

  • 200 gram boter 
  • 4 dl water
  • 200 gram bloem
  • 8 eieren
  • 400 gram geraspte kaas
  • 500 gram kwark
  • peper en zout

Breng het water met de boter aan de kook en doe er dan in een keer de bloem met ruim peper en zout bij. Het gaat dan wat klonten, maar als je blijft roeren komt dat vanzelf weer goed. Roer tot er een deegbal ontstaat die niet meer aan de pan blijft kleven. Neem de pan van het vuur en klop er een voor een de eieren door. Voeg de kwark en de kaas aan het deeg toe en roer goed door. Schep of spuit met een spuitzak bergjes op een bakblik en zet dit in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat de soesjes ongeveer een kwartier bakken tot ze goudbruin zijn.




zaterdag 4 december 2010

Gemberkoekjes

Teunie van eenvoudig leven heeft een erg lekker recept van gemberkoekjes op haar site staan. Compleet met uitgebreide foto uitleg. Daar ga ik dus verder weinig over zeggen. Kijk maar even op haar site voor het recept . Hier is wel mijn resultaat.



Omdat het recept voor 2 personen wel wat veel is, ligt er nog een rolletje deeg in de vriezer om later te bakken. Geen idee of dat lekker blijft, maar ik ga het gewoon proberen. Heb je bij onverwachte gasten wel snel verse koekjes.
(update: deeg blijft prima in vriezer)

vrijdag 3 december 2010

Heerlijke lasagne

Meestal heb ik nog wel een voorraadje bolognesesaus in de vriezer zitten die ik kan gebruiken voor pizza of pasta. Het is ook een handige saus om voor de lasagne te gebruiken. Ik maak hem op verschillende manieren (die ik meestal vergeet op te schrijven) en het volgende recept vind ik erg lekker. Ik heb het ooit eens uit een boekje gehaald en een beetje aangepast naar eigen smaak.






















Lasagne


Ingrediënten

  • 250 gram (kastanje)champignons
  • 1 grote ui
  • 80 gram boter
  • 1 eetlepel persillade (of peterselie met knoflook, of Italiaanse keukenkruiden)
  • zout en versgemalen peper
  • 25 gram bloem
  • 1,5 dl melk
  • 1/8 liter slagroom
  • 75 gr geraspte jongbelegen goudse kaas
  • pakje (verse) lasagnevellen
  • 2 dl bolognese- of andere tomatensaus
  • 50 gram geraspte goudse oude kaas

Snipper de ui en snij de champignons in vieren. Bak het spek uit en fruit de ui in 50 gram boter. Voeg de champignons toe en roer tot bijna al het vocht verdampt is. Strooi de persillade over het mengsel en voeg peper en zout toe.
Laat 25 gram van de boter in een steelpan smelten, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerende 1 minuut zacht pruttelen. Schenk al roerende scheutje voor scheutje de melk en de slagroom erbij. Laat de saus al roerende zachtjes nog 1 minuut koken. Voeg de geraspte jongbelegen kaas toe en laat deze al roerende zachtjes smelten. Neem de pan van het vuur en voeg naar smaak zout en peper toe.
Beboter met de rest van de boter een rechthoekige ovenschaal. verdeel achtereenvolgens laagjesgewijs in de ovenschotel: de helft van de paddestoelen, lasagnevellen, de helft van de tomatensaus, lasagnevellen, de helft van de kaassaus, lasagnevellen, de rest van de champignons enz. Eindig met een laag kaassaus. Strooi de geraspte oude kaas erover.
Bak de lasagne in een voorverwarmde oven van 175 graden in ca 45 minuten goudbruin.



Meestal maak ik er ook nog 1 in een alufoliebakje die ik dan in de vriezer stop. Ook heel handig om ergens anders dan thuis in de oven te stoppen. Hoef je niet meer met een gore ovenschaal naar huis :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...