Duizenden1dag: Sticky toffee pudding van 't buffet van Odette te A'dam

zaterdag 26 februari 2011

Sticky toffee pudding van 't buffet van Odette te A'dam

't Buffet van Odette is een eetgelegenheid aan de Herengracht in Amsterdam. Ik ben er nog nooit geweest, maar je schijnt er erg lekker te kunnen lunchen. De sticky toffee pudding die ze er op de kaart hebben staan heb ik al wel eens gemaakt en die was echt fantastisch. En dat terwijl ik van te voren nogal mijn twijfels had, omdat ik niet van dadels houd. Maar de smaak van de dadels wordt zodanig vermengd met de andere ingrediënten dat je ze niet meer herkent. 


Sticky toffee pudding


Ingrediënten

  • 175 gr dadels zonder pit, fijngehakt
  • 300 ml water
  • 1,5 theel zuiveringszout (bij toko als baking soda te koop)
  • 60 gr boter
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de fijngehakte dadels met het water aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe het zuiveringszout er bij.
Het mengsel zal nu even  flink bruisen. Hierdoor wordt de cake lekker luchtig.
Mix de witte basterdsuiker en de boter luchtig. Voeg de twee eieren toe. Mix enkele minuten.
Schep vervolgens het zelfrijzend bakmeel erdoor en roer even goed door.
Meng nu het dadelmengsel en het beslag en roer dit weer goed door.  Voeg als laatste 1 theelepel vanille-extract toe.
Doe het beslag in een beboterde springvorm van maximaal 24 cm doorsnede. Bak de cake ongeveer 35 minuten.


Toffeesaus


Ingrediënten

  • 140 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 6 el slagroom
  • 200 gr bruine basterdsuiker

Verwarm de slagroom, boter, bruine basterdsuiker en het vanille-extract in een pan en breng tegen de kook aan.
Giet de helft van de toffeesaus over de cake (na de 35min.) en zet de cake nog ca. 15 minuten in de oven terug, zodat de cake de saus op kan nemen.
De bovenkant van de cake krijgt een goudbruine, bubbelende korst. Als de cake gaar is laat je hem buiten de oven afkoelen. De resterende toffeesaus kun je er bij het serveren van de taart overheen gieten.

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh nee, ik wilde de reactie aanklikken om te antwoorden en nu is heel de reactie weg. Sorry Hazel. Je schreef dat je sticky toffee pudding erg machtig vindt en gaf de suggestie het ipv dessert als taart te eten. Dat kan natuurlijk ook prima. Ik bak de taart in een ronde vorm als ik het als dessert serveer en snijd dan kleine puntjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Teruggevonden: Oef.. lekker plakkerig! Sticky toffee pudding is heerlijk, maar vind het vaak wel een beetje machtig. Tussendoor eten als taart in plaats van dessert is misschien een slimme oplossing ; )

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...