Duizenden1dag: Brabantse worstenbroodjes

vrijdag 11 november 2011

Brabantse worstenbroodjes


Sinds 1 oktober hebben we 24 kitchen op tv. Ik heb het nog niet erg goed bekeken en wat ik ervan gezien heb nodigt nog niet uit tot lange tv sessies. Dat neemt niet weg dat er op de site leuke recepten te vinden zijn. Handig is ook dat je het aantal personen/stuks kunt invoeren en dat de ingrediëntenlijst dan automatisch aangepast wordt. Tenminste; dat kon bij de worstenbroodjes die ik gemaakt heb.
Op de site vind je het volgende recept en de video van Rudolph van Veen.

Ingrediënten


Brooddeeg
  • 500 g bloem
  • 6 g zout
  • 10 g basterdsuiker
  • 125 g boter
  • 250 g melk
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 ei (om het deeg te bestrijken)


Vulling
  • 600 g half-om-halfgehakt
  • 100 g paneermeel
  • 1 ei
  • 25 ml melk
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 tl nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng voor het brooddeeg de bloem met het zout en de suiker. Meng met de boter, melk en gist. Kneed tot een egaal deeg en verdeel in porties van 80 gram. Laat het deeg circa 30 minuten onder plastic folie rijzen.
Meng voor de vulling de aangegeven ingrediënten en kneed goed door. Breng op smaak met zout en peper. Rol van het gehaktmengsel worstjes van ongeveer 80 gram.


Klop het ei los. Rol de bolletjes deeg uit en rol de worstjes in het deeg.



Bestrijk de naden met losgeklopt ei. Vouw het aan de zijkanten van het brood dicht en knijp de naden tegen elkaar. Laat de broodjes nog 45 minuten narijzen, bestrijk met het losgeklopte ei en bak vervolgens in circa 20 minuten goudbruin.

Het maken van het deeg heb ik voor het eerst met de Kitchenaid gedaan. Dat ging goed, maar ik had het iets langer na moeten kneden. Nu scheurde van een paar broodjes het deeg tijdens het bakken. Ze waren wel uitermate lekker en dit ga ik zeker nog eens maken. De volgende keer zal ik iets minder gehakt per broodje gebruiken en ze mogen van mij ook wel iets kleiner.

1 opmerking:

  1. Wat een leuk recept! Ik heb ergens een bakboekje (valt helemaal uit elkaar en hangt met plakband aan elkaar...) waar ook worstenbroodjes in staan. Die waren ook lekker.
    Ik ga die eens even opzoeken, krijg ineens zin in worstenbroodjes!
    :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...