Duizenden1dag: Kip à la bonne femme

zaterdag 19 november 2011

Kip à la bonne femme

Dit gerecht aten wij thuis vroeger vaak op zondag. Soms met gegrilde kip en soms met karbonade. Wij vonden het heerlijk. Er horen eigenlijk ook nog zilveruitjes doorheen, maar die vind ik niet lekker en laat ik dus lekker weg. Het recept is zeker wel voor 6 personen. En als je met minder mensen bent heb je waarschijnlijk nog wel een restje over om de volgende dag lekker met een omelet te eten. Kwestie van de boel weer even opbakken (zonder de kip) en er een omelet bij maken. Ik heb nu een hele kip gebruikt, maar je kunt natuurlijk net zo goed een bout, dijen of kipfilet serveren.


Kip à la  bonne femme


Ingrediënten voor 6 personen

  • 1400 gram aardappels
  • 1 pakje dobbelsteentjes ontbijtspek
  • 2 blikjes (400 gram) gemengde groenten (macédoine de légumes)
  • 1 bakje (kastanje) champignons
  • 2 uien


Schil de aardappels, was ze en snijd ze in grote dobbelstenen. Kook ze 10 minuten en laat ze afkoelen. Ik gebruik ze ook wel ongekookt en dat gaat ook prima. Bak het spek uit in een braadpan en voeg de ui toe. Bak ze op een laag vuur en voeg dan de champignons toe. Als de champignons gaar zijn voeg je de uitgelekte blikjes gemengde groenten toe en dan laat je het langzaam warm worden. Ik maak het vaak klaar tot de gemengde groenten erbij kunnen en bak dan de aardappels. Daar heb ik nl 2 koekenpannen voor nodig en dan past de braadpan er niet meer bij op mijn kookplaat.
Bak de aardappels en roer ze voorzichtig door het groentemengsel.


Ingrediënten voor de kip

  • 1 kip van goede kwaliteit
  • zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • selderijzout
  • (gerookt) paprikapoeder
  • 1 kipstandaard (of half gevuld bierblikje)
Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Zet de kip op de standaard en doe wat water in het bakje. Niet te veel, want er druipt ook nog vet van de kip in het bakje. Maak een mengseltje van de zonnebloemolie, mosterd, wat peper, een flinke snuf selderijzout en een klein beetje paprikapoeder. Roer dat goed door elkaar en smeer er de kip mee in. De kip kan dan de oven in. Afhankelijk van de grootte van de kip zal hij in ongeveer een uur klaar zijn. Als het te hard gaat zet je de oven wat lager.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...