Duizenden1dag: Weekje Tenerife

zaterdag 17 december 2011

Weekje Tenerife

We zijn net terug van een weekje Tenerife. Heerlijk in de zon en natuurlijk lekker eten. Hoogtepuntjes waren de langoustines, dorade en zeebaars in de openhaard van de casita. Het was er 's avonds wat fris door de wind, maar dat mocht de pret niet drukken.Ook heerlijk waren de tapas die we aten in Playa de San-Juan bij Jamon Jamon. We bestelden op de gok een bord met 12 montadito's. Het bleken belegde broodjes te zijn die stuk voor stuk erg lekker waren. De tonijn-hamkroketjes waren zo lekker dat we die ook nog apart besteld hebben. En ook een broodje met een kaasmengseltje was zo heerlijk dat we die nog wel eens wilden proeven. We besloten dat we nog een bordje wilden met 4 van die broodjes met dat kaasmengselte. Helaas begreep de serveerster er niet veel van en kregen we na veel Spaans-Engelse spraakverwarring een bordje met diverse broodjes met als extra op alle broodjes kaas. We hebben ze uit beleefdheid wel allemaal opgegeten, maar het was niet wat we bedoelden. Uiteraard zaten we daarna ook nog eens veel te vol, maar het was het waard.
Ook de eerste avond hadden we spraakverwarring. We gingen ergens eten en hadden geen idee wat er allemaal op de kaart stond. De serveerster heeft het ons geprobeerd te vertellen, maar haar Engels was ongeveer net zo goed als ons Spaans, dus uiteindelijk hebben we gewoon maar iets besteld. Maarten kreeg vooraf en soort laffe kipsalade en ik een lekker bonenprutje met chorizo. Daarna kreeg ik een bord met worstjes, patat en 2 gebakken eieren en Maarten kreeg patat met wilde rijst en een kipfiletje met honing en ananas. Niet helemaal waar we op gehoopt hadden, maar het was niet slecht. Maar papas panaderas en papas gratinadas is in elk geval geen patat.
Er wordt op het eiland veel inktvis gegeten in allerlei varianten. Dat moesten we natuurlijk ook gegeten hebben.Bij veel gerechten eet je papas arrugadas - gerimpelde aardappeltjes. De aardappels groeien in lavagrond en zijn erg smaakvol. Vroeger werden ze in zeewater gekookt. Nu wordt heel zout water gebruikt. Er ligt bij het opdienen dan ook een laagje zout op de aardappels. je eet ze met schil en mojosauzen.Zo maak je de aardappels:

Kook kleine, ongeschilde, vastkokende aardappels in een pan met zeer zout water De aardappels moeten in het water blijven drijven. Als ze naar de bodem zakken, meer zout toevoegen. Breng de aardappels aan de kook en laat het gedurende 15 - 20 minuten koken. Giet de aardappels af en bestrooi ze met zout. Draai het vuur laag en laat het zout op de aardappels kristalliseren door de pan regelmatig heen en weer te bewegen. Draai tot slot het vuur uit en bedek de pan gedurende 5 minuten met een theedoek (geen deksel).

De mojosauzen vond ik niet zo indrukwekkend. De rode is pittig en de groene meer kruidig. Soms werd er ook nog Aïoli  bij gegeven.

Natuurlijk moest er ook paella gegeten worden. De eerste die we bestelden was een seafoodpaella heerlijk en daarbij hebben we de pan leeggeschraapt. De tweede was een mixed paella, maar die was beduidend minder lekker. Het vlees was aan de  taaie kant, de rijst was stugger en de hele schotel was veel te nat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...