Duizenden1dag: januari 2011

zondag 30 januari 2011

Koekjes


Koekjes


Ingrediënten

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram roomboter (of een combi van roomboter en margarine)
  • 200 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1 snufje zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed de ingrediënten tot een bal. Maak een of meerdere rollen van het deeg en snijd er plakjes af. Leg ze op een bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin. Ik heb een kwart van het deeg in de vriezer gestopt om later te gebruiken; een kwart gemengd en bestrooid met kokosrasp, een kwart bestrooid met kaneel en een kwart belegd met een walnoot.





vrijdag 21 januari 2011

Babi Ketjap


Eén van mijn lievelingskookboeken is het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Het boek heeft maar liefst 455 pagina's en staat vol met lekkere en veelal eenvoudig te maken recepten. Het boek is ingedeeld op categorie; sambals, soepen, vlees-, vis- en eiergerechten hebben allemaal een eigen hoofdstuk. De recepten die ik heb uitgeprobeerd (nog lang niet zo veel als ik zou willen) waren lekker, duidelijk en klopten. Gisteren at ik nasi met een eitje en Babi Ketjap.


Babi Ketjap


Ingrediënten

  • 1/2 kilo varkenskarbonade (met bot!) in stukken gehakt
  • 4 eetlepels olie
  • 2 eetlepels water
  • 10 eetlepels gesnipperde uien
  • 4 gesnipperde teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel peper
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels fijngehakte bakgember
  • 1 eetlepel gembervocht
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels ketjap
  • zout
Bestrooi het vlees met peper, gemberpoeder en zout en laat dit een uurtje intrekken. Braad het daarna in de olie tot het lichtbruin is, bak ook de uien en knoflook even mee. Voeg er een scheut water aan toe, de gesneden bakgember en het gembervocht, azijn en ketjap en laat het gerecht doorsudderen tot het vlees zacht is. Babi Ketjap wordt nog lekker als je het een dag van te voren maakt.


woensdag 19 januari 2011

Workshop kaas maken

Vorig jaar heb ik meegedaan aan een workshop kaas maken op boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude. De ochtend duurde van 10.00 uur tot 13.00 uur en was erg leuk. We kregen steeds uitleg over het betreffende onderdeel van het kaas maken en daarna gingen we aan de slag. Tussendoor kregen we een rondleiding door de stallen van 1 van de boeren. Het kaasje mocht na afloop mee naar huis en moest daar nog in een pekelbadje. Na het kaasje zo'n 2 weken iedere dag gekeerd te hebben, hebben we hem opgegeten met zelfgebakken boerenbrood. Het was nog erg jong van smaak, maar erg lekker.

Dit is de bereidingswijze:
En om een indruk te krijgen nog wat foto's:










zondag 16 januari 2011

Aardbei-banaan smoothie

Er lagen al een hele tijd bevroren aardbeien en stukken banaan in de vriezer. Daar heb ik vandaag een smoothie mee gemaakt. Een smoothie is een mixdrankje van fruit en melk/yoghurt/ijs met eventueel nog een smaakmaker als honing/gember/kaneel/suiker/munt enz.


Het fruit gaat in de blender met de melk of yoghurt. Er moet zeker als je bevroren fruit gebruikt genoeg vloeistof bij, anders loopt je blender vast. Dan laat je de blender draaien en doet er evt nog wat meer melk of yoghurt bij. Die van ons had de dikte van softijs en kon dus ook gelepeld worden. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon een tijdje laten staan, dan smelt het vanzelf. Het lekkere van bevroren fruit is dat de smoothie lekker koud en toch vers en romig is. Hier gaan we zeker van de zomer lekker verder mee experimenteren. Je kunt het fruit zelf invriezen (fruit als banaan in stukken invriezen; dat verwerkt gemakkelijker), maar er is tegenwoordig in de supermarkt ook ruim keus in ingevroren fruit.




zondag 9 januari 2011

Spinazie-hampastei



Vandaag aten wij de spinazie-hampastei uit de Allerhande. Hij was veel te groot voor 2 personen, maar we eten het gewoon morgen nog een keer. Ik heb diepvriesspinazie gebruikt, omdat ik dat nog in huis had en ik heb de pastei met een heel geklutst ei ingesmeerd ipv alleen met eigeel. Om klonten in de saus te voorkomen kun je de melk beter scheutje voor scheutje toevoegen. Toen ik het bladerdeeg ging beleggen leek het me wel erg veel spinaziesaus en toen de saus ook nog ging uitlopen, werd het best een klusje om het overige bladerdeeg eroverheen te leggen. Dat bleek toch te lukken en het hield stand in de oven. Het resultaat was een heerlijke pastei. Stevig, maar ook smeuïg van binnen. Hier kan ik nog wel een paar variaties op verzinnen. Ik zou hem de volgende keer geen 2 plakjes, maar 1 plakje breed maken. Makkelijker te snijden en leuker te presenteren.

Spinazie-hampastei


Ingrediënten

  • 2 zakken spinazie (a 300 g)
  • 75 g boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 50 g bloem
  • 300 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 dikke plak ham (ca. 160 g), in kleine blokjes
  • 1 bakje kastanjechampignons (250 g), in plakjes
  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
Kook de spinazie in ruim water met zout 1 min. Laat uitlekken, druk het vocht eruit en snijd fijn. 2. Verhit 50 g boter in een pan en bak de sjalot 3 min. Voeg de bloem toe en laat deze al roerend lichtbruin kleuren. Schenk de melk erbij en breng al roerend aan de kook tot een dikke bechamelsaus. Laat een beetje afkoelen. 3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer 1 ei en de helft van de kaas door de saus. Voeg de spinazie toe en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Verhit de rest van de boter en bak de knoflook 2 min. Voeg de ham en de champignons toe en bak 4 min. Breng op smaak met peper en zout. 4. Leg 4 plakjes bladerdeeg in een vierkant op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de randen elkaar overlappen en druk aan. Schep het spinazie-mengsel erop, maar laat ca. 2 cm deeg rondom vrij. Schep het ham-champignonmengsel erop en dek af met bladerdeeg. Duw de randen met een vork dicht en prik gaatjes in de bovenkant. Splits het andere ei, klop het eigeel los en bestrijk de pastei ermee. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak de pastei in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...