maandag 28 februari 2011

Roergebakken rijst met prei en cashewnoten

Een heel snelle, makkelijke maaltijd is de roergebakken rijst met prei en cashewnoten, waar we nogal eens op terugvallen als we het even niet meer weten. Ook op de camping is dit een handige maaltijd voor 2 personen.


Roergebakken rijst met prei en cashewnoten


Ingrediënten

  • 150 gram (zilvervlies)rijst
  • 2 dunne preien
  • 1,5 eetlepel zonnebloemolie
  • 75 gram cashewnoten
  • 1 eetlepel garam masala of 1 theelepel kerrie (ik doe altijd meer kerrie dan 1 eetlepel)
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout, versgemalen peper
Kook de rijst gaar en droog. Maak intussen de preien schoon en snijd ze in smalle ringen. Verhit een halve eetlepel olie in een wok en bak de cashewnoten rondom lichtbruin (ik rooster ze even zonder olie). Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit in dezelfde pan 1 eetlepel olie en roerbak de prei met de garam masala of kerrie ca 3 minuten. Voeg de rijst toe en roerbak het geheel op een hoog vuur tot de rijst door en door warm is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en schep de cashewnoten erdoor. Strooi vlak voor het serveren de kaas erover.

zaterdag 26 februari 2011

Sticky toffee pudding van 't buffet van Odette te A'dam

't Buffet van Odette is een eetgelegenheid aan de Herengracht in Amsterdam. Ik ben er nog nooit geweest, maar je schijnt er erg lekker te kunnen lunchen. De sticky toffee pudding die ze er op de kaart hebben staan heb ik al wel eens gemaakt en die was echt fantastisch. En dat terwijl ik van te voren nogal mijn twijfels had, omdat ik niet van dadels houd. Maar de smaak van de dadels wordt zodanig vermengd met de andere ingrediënten dat je ze niet meer herkent. 


Sticky toffee pudding


Ingrediënten

  • 175 gr dadels zonder pit, fijngehakt
  • 300 ml water
  • 1,5 theel zuiveringszout (bij toko als baking soda te koop)
  • 60 gr boter
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de fijngehakte dadels met het water aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe het zuiveringszout er bij.
Het mengsel zal nu even  flink bruisen. Hierdoor wordt de cake lekker luchtig.
Mix de witte basterdsuiker en de boter luchtig. Voeg de twee eieren toe. Mix enkele minuten.
Schep vervolgens het zelfrijzend bakmeel erdoor en roer even goed door.
Meng nu het dadelmengsel en het beslag en roer dit weer goed door.  Voeg als laatste 1 theelepel vanille-extract toe.
Doe het beslag in een beboterde springvorm van maximaal 24 cm doorsnede. Bak de cake ongeveer 35 minuten.


Toffeesaus


Ingrediënten

  • 140 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 6 el slagroom
  • 200 gr bruine basterdsuiker

Verwarm de slagroom, boter, bruine basterdsuiker en het vanille-extract in een pan en breng tegen de kook aan.
Giet de helft van de toffeesaus over de cake (na de 35min.) en zet de cake nog ca. 15 minuten in de oven terug, zodat de cake de saus op kan nemen.
De bovenkant van de cake krijgt een goudbruine, bubbelende korst. Als de cake gaar is laat je hem buiten de oven afkoelen. De resterende toffeesaus kun je er bij het serveren van de taart overheen gieten.

vrijdag 25 februari 2011

Pasta met paddenstoelen en spekjes

Een iets aangepaste versie van het recept uit Tana Ramsey's familiekeuken II. De portabello en wijn geven de saus een ontzettend lekkere smaak. Wij stopten niet met eten voor de pan leeg was.... Het recept is voor 2 grote porties.


Pasta met paddenstoelen en spekjes


Ingrediënten

  • 200 gram mager spek, in reepjes
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 2 portobello's, in stukjes gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • 250 gram verse spaghetti
  • 200 ml slagroom
  • geraspte parmezaanse kaas
  • knoflookpeper

Bak het spek op matig vuur uit. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Breng intussen een pan water aan de kook voor de spaghetti. Doe de paddenstoelen in de pan met spek en bak ze een paar minuten mee. Schenk de wijn erbij en zet het vuur hoog tot de wijn vrijwel is verdampt. Voeg de slagroom en een flinke snuf knoflookpeper aan het paddenstoelmengsel toe en laat alles 4 minuten zachtjes pruttelen. kook intussen de spaghetti gaar. Giet de spaghetti af en roer de saus erdoor. Serveer met de parmezaanse kaas.

Kikkererwtburgers

Uit het wat je eet ben je zelf kookboek van Gillian McKeith maakte ik de kikkererwtenburgers. De burgers worden zonder vet in de oven gebakken en zijn lekker gezond. Omdat ik wat van het mengsel overhad hebben we er ook wat in de pan gebakken. Deze burgers zagen er niet alleen lekkerder uit; de buitenkant was ook knapperiger en lekkerder. Maar goed, ook de ovenburgers hadden een erg lekkere smaak. Het enige nadeel was dat ze nogal snel uit elkaar vielen. Na wat speurwerk op internet vond ik als tip dat je ze niet gelijk moet eten, maar ze even moet laten rusten. Ik geloof zelf meer in van te voren wat laten opstijven in de koelkast, maar ga het de volgende keer gewoon allebei proberen. De burgers smaakten lekker nootachtig. De bouillonpoeder die ze in het recept voorschrijft heb ik vervangen door ruim knoflookpeper en wat zout. Wij aten er veldsla en wat knoflooksaus (2 delen yoghurt, 1 deel fritessaus en wat verse teentjes knoflook uit de knijper) bij.

Kikkererwtburgers


Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten van 400gram, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik rode nierbonen van 400 gram, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 wortel, geschild en fijngeraspt
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngeraspt
  • 50 gram zonnepitten
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden
  • handje verse koriander
  • knoflookpeper en zout

Verwarm de oven voor op 220 graden. bekleed een bakplaat met ovenpapier. Pureer alle ingredienten in een keukenmachine in 15-20 seconden tot een grove puree. Maak je handen onder de kraan nat en vorm van het kikkererwtenmengsel 20 kleine balletjes. Leg de balletjes op de baklaat en druk ze met de achterkant van een lepel enigszins plat. Bak ze 15-18 minuten in de oven en laat ze even staan.



In de pan gebakken:


En in de oven gebakken:

donderdag 24 februari 2011

Pounds cake

Eigenlijk ben ik niet zo gek op cake (ik vind het beslag eigenlijk lekkerder). Maar het is een makkelijke meenemer als je eens wilt trakteren en ik vind het wel heel leuk om te maken. Het leuke van deze cake vind ik dat je hem overal onverwacht kunt bakken omdat de hoeveelheden van de ingrediënten gelijk zijn. Omdat dit maar een probeertje was heb ik een halve cake gebakken. En ik moet zeggen dat hij erg lekker was.


Pounds cake


Ingrediënten voor een cake van normaal formaat

  • 4 eieren
  • het gewicht van de eieren in suiker
  • het gewicht van de eieren in gezouten boter (en een beetje voor het invetten van de vorm)
  • het gewicht van de eieren in bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter en suiker in een kom tot een romig mengsel. Blijf kloppen en voeg een voor een de eieren toe. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en roer voorzichtig door. Schep het beslag in een beboterde cakevorm. Bak de cake in 40 tot 50 minuten gaar (even prikken met een sateprikker of breinaald; blijft er geen beslag plakken is de cake gaar) en laat 5 minuten afkoelen en haal de cake dan uit de vorm. Laat de cake op een taartrooster verder afkoelen.

zondag 20 februari 2011

Coleslaw



Coleslaw


Ingrediënten voor 6 personen

  • 250 gram fijngesneden witte kool
  • 1 geraspte winterwortel (middelmaat)
  • 100 gram gewelde rozijnen


Ingrediënten voor de dressing

  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 1 theelepel versgemalen witte peper
  • 1 dl magere yoghurt
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels wijnazijn
  • 1 mespuntje mosterd

Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Meng de kool en de wortel in een kom en roer er de dressing goed doorheen. Voeg de rozijnen toe. De coleslaw is 1 of 2 dagen later nog lekkerder.

zaterdag 19 februari 2011

Eiermie met broccoli en biefreepjes



Dit recept vond ik op het blog van Koken met Karin Ik heb het vanavond gemaakt en het was erg lekker. Simpel ook.


Eiermie met broccoli en biefreepjes


Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram biefreepjes (bieflapje of biefstuk)
  • 300 gram broccoli
  • 1 spaanse peper
  • handje verse koriander
  • 1 knoflookteen
  • 150 gram chinese eiermie
  • scheut olie


Ingrediënten voor de marinade

  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel djinten
  • 1 flinke theelepel sambal
  • 1 knoflookteen (uit knijper of fijngehakt)

Roer de ingrediënten door elkaar en laat de biefreepjes minstens een kwartier marineren. Schep af en toe even om.
Breng 2 pannen water aan de kook (voor mie en broccoli). Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snij het pepertje in dunne reepjes en hak de koriander grof. (Ik knip de kruiden altijd in een kopje.)Blancheer de broccoli 3 minuten en laat dan uitlekken in een zeef. Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat daarna uitlekken.
Verhit wat olie in een wok en bak de biefreepjes al omscheppend 1 minuut. Niet veel langer, want anders worden ze taai. Haal  ze uit de wok en houd ze warm op een bord met wat aluminiumfolie erover.
Doe opnieuw wat olie in de pan. Voeg de knoflook en peper toe en roerbak even. Dan de broccoli erbij en 1 minuut omscheppen. Dan de eiermie en weer 1 minuut bakken. Roer tenslotte de biefreepjes erdoor.
Onmiddellijk serveren met veel verse koriander erover gestrooid.
Karin vertelt dat je de kruiden gewoon in de supermarkt kunt kopen. Dat is ook zo, maar ik zou ze toch liever in de toko gaan halen. Daar heb je een hele zak, of in geval van de koriander een hele bos, voor dezelfde prijs waarvoor je in de supermarkt een miniverpakking koopt.

zondag 6 februari 2011

Pittig-zoete borrelhapjes (kip)




Pittig-zoete borrelhapjes



Ingrediënten

  • 1 kilo borrelhapjes (of kipvleugeltjes, drumsticks enz.)
  • 65 ml ketjap manis
  • 150 ml water
  • 3 eetlepels honing
  • 4 grote gehakte knoflooktenen
  • 2 theelepels gehakte gember
  • 2 gehakte spaanse pepertjes (zonder zaadjes)
  • scheutje olie om in te bakken

Meng ketjap, honing en water in een kommetje en roer goed door. Verhit de de wok en doe er de olie in. Als de olie heet is voeg je de pepertjes, knoflook en gember toe om deze heel even te roerbakken. Voeg de kip toe en roerbak een minuut of 10. Voeg het ketjapmengsel toe en draai het vuur laag. Dek de wok af en laat de kip zo'n 20 minuten sudderen. Deksel van de wok nemen en het vuur hoog zetten. Onder voortdurend roeren de saus laten inkomen tot de kip geglaceerd is. Pas op dat het niet te hard gaat. Ze smaken echt heerlijk en ook kinderen smullen ervan!




zaterdag 5 februari 2011

Roergebakken varkensvlees met groene currypasta, sperziebonen en wortel

Hier schreef ik dat Maarten al 2 keer een Thais recept van internet heeft gehaald en dat ook nog erg lekker klaargemaakt heeft. Dit is het tweede recept. Het komt van deze site waar volgens mij nog veel meer lekkere dingen te vinden zijn. Maarten maakte het met groene ipv met rode currypasta, omdat we dat lekkerder vinden.




Roergebakken varkensvlees met groene currypasta, sperziebonen en wortel


Ingrediënten

  • 200 gram varkensvlees ( bijv. hamlappen), in dunne plakjes gesneden
  • handvol sperziebonen, in stukjes van 3 cm gesneden en evt 5 minuten voorgekookt)
  • ½ winterpeen, in reepjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ ui, in reepjes gesneden
  • 1-2 eetlepels groene currypasta
  • 1-2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel suiker
  • 3-4 eetlepels water
  • 1 ½ - 2 eetlepels plantaardig olie
Verhit de olie in een pan en roerbak de groene curry pasta 1-2 minuten op matig vuur, of tot de geur vrijkomt. Voeg knoflook en ui toe en roerbak eventjes.Voeg de reepjes varkensvlees toe en roerbak het geheel totdat het vlees bijna gaar is. Voeg de sperziebonen en reepjes winterpeen toe en bak ze even goed door. Voeg vissaus, suiker en water toe en eventjes roerbakken. Proef en breng het zo nodig op smaak met vissaus of beetje suiker. Zet het vuur uit. Lekker met rijst.

donderdag 3 februari 2011

Sigara boregi



Börek is een typisch Turks gerecht. Het kan gegeten worden bij de hoofdmaaltijd, maar wordt ook veel als borrelhapje gebruikt. Het bestaat uit deeg dat gevuld wordt met groente, vlees of kaas. Meestal wordt daar yufka deeg voor gebruikt. Dit is bij Turkse winkels te koop in verschillende variaties. Voor sigara böregi gebruik je de driehoekige versie die je vult met schapenkaas.



Sigara boregi


Ingrediënten

  • 1 pakje yufka deeg
  • 2 stukken schapenfeta (Uit blik van de Turkse winkel of vers)
  • een handvol verse platte peterselie (of bieslook, munt, dille enz.)
  • wat peper
  • olie om in te bakken

Verkruimel de schapenkaas in een kom en roer er de peterselie en peper naar smaak door. Leg een stukje onder het wat ronde uiteinde van een yufkavelletje een rolletje kaas. Rol hem een kleinstukje op en vouw dan de zijpunten naar binnen. Rol hem verder op, doop het puntje even in wat water (of bestrijk met wat water) en rol hem dicht. Leg apart tot je ze allemaal gedaan hebt. Bak de sigara böregi in een flinke laag olie (of in de frituurpan) in 180 graden goudbruin. Dit gaat snel, dus pas op dat ze niet verbranden. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Ongebakken zijn ze prima in te vriezen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...