Duizenden1dag: mei 2011

zondag 22 mei 2011

Granny's appeltaart

Normaal ben ik niet zo van de kant en klare mixen als ik ga bakken. Toch heb ik elke keer als ik ergens zo'n blik appeltaartmix tegenkwam de behoefte gevoeld er een te kopen.


Tot nu toe heb ik de verleiding weerstaan, maar toen ik er deze week een als kadootje kocht ging ik er met 2 de winkel uit. De
website beloofde heel wat en ik heb er dus maar gelijk een gebakken. Er zitten 2 zakjes mix in het blik voor 2 appeltaarten (vorm van 23 cm). Je moet zelf nog boter, eieren, appels, citroensap, vanillesuiker, kaneel en evt rozijnen en noten toevoegen. Ik dacht dat ik te veel appels had, maar zag later op de website dat je ze in een grote hoop op het beslag moet leggen en ik had de partjes er een beetje ingedrukt. Daardoor hield ik er nogal wat over. Het resultaat was aardig. Tikje chemisch en vooral meer cake dan taart. Maar met de slagroom die we erbij hadden was het zeker niet slecht. De volgende keer zal ik alle appel er in stoppen en de pecannoten zijn er erg lekker door. Maar ik zal deze mix zeker niet nog een keer kopen.


Oosterse taart met kip en zalm

Ik weet niet meer waar het recept voor deze hartige taart vandaan komt, maar hij zat al een tijdje in het mapje nog eens te maken recepten. Deze week kwam het ervan. Het recept schrijft kipfilet voor, maar ik vind het vlees van kippendijen veel lekkerder, dus heb ik dat gebruikt. Ik vond deze taart lekker, maar meer geschikt als onderdeel van een buffet ofzo, niet als maaltijd. Met de hoeveelheden heb ik nogal gerotzooid. Ik had nl 2 flinke portobello's ipv de voorgeschreven paar shi-takes en omdat ik ook veel meer kip had heb ik er maar 2 kleine en 1 grote taart van gebakken.

Oosterse taart met kip en zalm


Ingrediënten voor 2 kleine en een grote (zo'n 23 cm) vorm

  • kippendijen (ik had er 6)
  • 250 gram zalmfilet
  • bladerdeeg (plakje of 14?)
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 4 flinke tenen knoflook
  • 2 portobello's (of bakje kastanjechampignons)
  • rijstazijn
  • Japanse sojasaus
  • sesamolie
  • sesamzaad
  • beetje plantaardige olie
  • paneermeel
  • 2 eieren

Verwarm de oven voor op 220 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de kip, zalm, prei, ui en knoflook in kleine stukjes. Bak de kip in een wok en voeg prei, ui en knoflook toe. Voeg een flinke scheut sojasaus, en scheutje rijstazijn en een scheutje sesamolie toe. Daarna doe je de zalm en de paddestoelen erbij en roer je het goed door.
Vet de bakvormen in met de olie en beleg de vorm met bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrooi met wat paneermeel.
Klop de eieren even los en roer 2/3 van het ei door de vulling. Schep de vulling in de vormen en dek af met bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg met ei (evt met een scheutje melk erdoor) en bestrooi met sesamzaad. Bak de taart in ongeveer 1 uur in de oven bruin.

vrijdag 13 mei 2011

Pasta met portobello's, gorgonzola en spinazie


Pasta met portobello's, gorgonzola en spinazie


Ingrediënten voor 2 a 3 personen

  • 150 gram spekblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 portobello’s of 1 bakje kastanjechampignons
  • 250 gram verse tagliatelle of spaghetti
  • 150 gram gorgonzola
  • 200 gram verse spinazie

Bak de spekblokjes met de knoflook en doe er na 5 minuten de in stukjes gesneden portobello’s bij. Paar minuutjes roerbakken. Intussen kook je de pasta. Giet die af en doe ze bij de spekblokjes/champignons samen met de spinazie en gorgonzola. Even omroeren en goed warm laten worden

zondag 8 mei 2011

Romige gehakttaart



Romige gehakttaart



Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg 
  • 400 gram gehakt
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 125 ml demi creme fraiche
  • 3 eetlepels peterselie
  • 2 gesnipperde sjalotjes
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel olie
  • peper en zout
  • 2 kleine platte bakvormen (formaat ontbijtbordje) of 1 grote vorm

Bak de sjalotjes en de knoflook in wat olie. Voeg het gehakt toe met peper en zout en rul het tot het gaar is. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180). Bekleed de ingevette vormen met bladerdeeg, prik er wat gaatjes in met een vork en bestrooi de bodem met paneermeel. Kluts de eieren met de eidooier, creme fraiche, peper, zout en peterselie. Roer het gehakt erdoor en verdeel het mengsel over de 2 vormen. Bak de taartjes in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Zet de oven na 15 minuten 20 graden lager.De taart is goed als het eimengsel gestold is. Controleer dit met de punt van een mes. Als het mes er schoon uitkomt is de taart gaar. Laat de taart iets afkoelen en serveer hem in punten gesneden. Strooi er eventueel wat fijngesneden peterselie over.

zaterdag 7 mei 2011

Rabarbertaart

Afgelopen week bakte ik een rabarbertaart met rabarber uit de tuin van de zorgboerderij waar ik werk. Ik vond hem zelf niet lekker, maar dat komt vooral doordat ik niet van rabarber houd. Op het werk werden de taarten (ik bakte er 2) met smaak verorberd en ook Maarten was erg enthousiast.


Rabarbertaart


Ingrediënten

  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 375 gram rabarber in stukjes
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels custard                                                                                                                         

Mix de boter met de kristalsuiker en vanillesuiker romig en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix een paar minuten op de hoogste stand. Spatel daarna het zelfrijzend bakmeel en het zout erdoor. Beboter de springvorm en verdeel het beslag over de vorm. Meng de rabarber met de basterdsuiker en de custard en verdeel het mengsel over het beslag. Druk de rabarber een beetje in het beslag en bak de taart in een op 150 graden voorverwarmde heteluchtoven in ongeveer 1,5 uur gaar en mooi bruin. 

Ik denk dat deze taart ook heerlijk is met appel en noten. Ook lees ik steeds dat rabarber en appel of aardbei een goede combinatie is. Deze taart zal ik dus zeker nog eens in een andere versie maken.

vrijdag 6 mei 2011

Tortilla met schapenkaas en rucola




Broodwraps (van de Turk) of de tortilla's uit dit recept lenen zich ook erg goed voor een heerlijke lunch. Je besmeert een broodwrap of tortilla met (verse) pesto en legt er plakjes schapenkaas (of geitenkaas) op. Dan rol je de tortilla op en grill je hem in een paninitoaster tot de kaas gesmolten is. De kaas koop ik in blikken bij een Turkse winkel (of de Dekamarkt). Lekker met wat rucola.

donderdag 5 mei 2011

Pizza

Op zoek naar een tent kwamen we in de kampeerwinkel langs een pizzasteen die ik natuurlijk niet kon laten liggen. Voor € 14,95 kan ik voortaan heerlijke krokantbodemerige pizza's maken.

Inmiddels heb ik 3 keer pizza gemaakt op de steen en hij bevalt erg goed. De eerste 2 keer heb ik het deeg van een pak broodmix gemaakt en dat ging goed. Ik vond de structuur erg goed, maar Maarten vond hem niet knapperig genoeg. Vandaag maakte ik zelf een deeg en nu was Maarten heel enthousiast, maar vond ik de bodem te droog. Het blijft dus nog even zoeken naar de perfecte bodem. De eerste 2 pizza's belegde ik met deze tomatensaus ; die van vandaag met saus uit een potje met een beetje slagroom erdoor.

1. Belegd met tomatensaus, paprika, champignons en geraspte kaas:


 2. Belegd met tomatensaus, courgette, gemarineerde inktvis uit een blikje (vakantiesouveniertje; erg lekker) en geitenkaas:


3. Belegd met tomatensaus, uiringen, gerookte zalm en geitenkaas (uit blik van de Turk). Ik maakte een deeg van 320 gram bloem, 180 ml handwarm water met daarin een zakje opgeloste gist, een theelepel suiker, een theelepel zout en een eetlepel olijfolie. Dit heb ik de broodbakmachine laten kneden. Het resultaat zou ook nog best heel anders kunnen zijn als ik het deeg zelf zou kneden, maar daar had ik vandaag even geen zin in.


 Bij alle pizza's heb ik de oven met daarin de pizzasteen voorverwarmd op de hoogste heteluchtstand en ze met dezelfde temperatuur gebakken. In een minuut of 10 is de pizza klaar. Ik rolde het deeg  dun uit op bakpapier waarop ik de pizzasteen afgetekend heb, zodat ik wist hoe groot het deeg mocht worden. Daarna heb ik er een op maat gemaakt karton onder gelegd en de pizza met het bakpapier op de pizzasteen laten glijden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...