woensdag 24 augustus 2011

Gebakken rijst met prei, bosui en buikspek

Eergisteren had ik buikspek gemarineerd; gisteren heb ik dat in de oven laten garen en vandaag ging het door de rijst. Ik had de 2 lapjes buikspek van bij elkaar zo'n 300 gram. Die heb ik gemarineerd in een mengsel van 2 eeltlepels mosterd, 2 eetlepels sojasaus, 2 uitgeperste knoflookteentjes, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder, een flinke snuf knoflookpeper en een snuf zout. Ik doe dat marineren altijd in een grote diepvrieszak. Je kunt daar de marinade goed een beetje mee inmasseren. Het spek is de volgende dag op een rooster in de oven gegaan. Ik heb het op 160 graden ongeveer 3 kwartier laten garen en toen was het lekker mals.Vandaag heb ik eerst zilvervliesrijst gekookt. Daarna heb ik een prei en 2 bosuitjes gebakken en daar het in dobbelsteentjes gesneden spek aan toegevoegd. Daar ging doorheen: een scheutje ketjap manis, een scheutje lichte sojasaus, een scheutje chilisaus, een schepje sambal en een scheutje vissaus. Daarna voegde ik rijst toe en bakte ik er nog een eitje bij. Toen het klaar was kon ik geen bruikbaar fototoestel vinden, dus ik heb er geen foto van.
Zo'n restjes rijstschotel als vandaag eten we regelmatig. Omdat ik alle scheutjes altijd op de gok doe pakt het altijd anders uit. Soms is het niet lekker en andere keren (zoals vandaag) is het heerlijk. Ik moet dus toch eens beter hoeveelheden gaan bijhouden.

dinsdag 23 augustus 2011

Mojito

Hoewel het mooie weer een beetje uitbleef (tegen de tijd dat we zon zouden hebben op het balkon was er een dik wolkendek) en ik mijn visioenen van mojito's en een boek in het zonnetje in rook zag opgaan, heb ik er toch maar eentje gemaakt (of eigenlijk 2). Een heerlijk verfrissende longdrink voor een warme dag.


Mojito



Ingrediƫnten

  • 50 cl havana club rum
  • 1 uitgeperste limoen
  • 2 theelepels rietsuiker
  • ijsklontjes
  • spuitwater/spa met bubbels
  • 2 takjes munt

Doe de rum in een glas. Doe er de limoen, rietsuiker en de blaadjes van 2 of 3 takjes munt bij. Flink roeren of met een stampertje stampen. Vervolgens doe je er 4 of 5 ijsblokjes bij en vul je het aan met de spa. Rietje erin en klaar.

zondag 21 augustus 2011

Handleiding makreel roken

Na de eerste keer makreel roken in de rookton heb ik  hier een fotoverslagje geplaatst. Inmiddels heeft Maarten een handleiding geschreven voor het roken van makreel:

Het roken van makreel


Pekelen

<><><><><>  </> <><><><><>  </> <><><><><> <>  </> <><><><><>  </>
Dikte visHele visFilet of geheel opengesneden vis
3 cm2 uur45 minuten
3,5 cm 2 uur en 15 minuten1 uur en 5 minuten
4 cm2,5 uur1 uur en 15 minuten
4,5 cm2 uur en 45 minuten1 uur en 25 minuten
5 cm3 uur1 uur en 35 minuten
Concentratie zout: 100g/l

Drogen

Uit laten druipen (niet afspoelen) en goed droogdeppen met theedoeken. De buikholtes ook goed droog maken. Ophangen in de schaduw, liefst in de wind. Afschermen voor vliegen (bijv met een klamboe of vitrage. De vis is goed droog als het vel aanvoelt als perkament.

Houtskool

Voor een constante temperatuur gebruik ik houtskool(briketten). Eerst verhit ik de rookoven tot 90 ⁰C en brand hem goed schoon. Daarna hang ik de vissen erin. Daardoor valt de temperuur terug en begint het garen op 75 ⁰C.

Garen

Ongeveer 15 tot 20 minuten verwarmen op 75 ⁰C. Vis dikker dan 3,5 cm heeft 20 tot 30 minuten nodig. Als de buikwanden wat gaan openstaan is de vis gaar. Als de vis begint te druipen is ben je eigenlijk net te laat.

Roken

Het vuur bedekken met houtsnippers. Het trekgat sluiten en de temperatuur op ongeveer 60 ⁰C houden. Het roken duurt minstens een uur (maar Maarten houdt 2 uur aan), waarbij de houtsnippers tussentijds aangevuld moeten worden en eventueel het vuur weer wat opgepord.


dinsdag 16 augustus 2011

De Revolutie in Winterswijk

Op een warme, benauwde avond liepen we de Revolutie in Winterswijk in om daar te eten. Het terras vonden we niet erg uitnodigend, maar binnen zag het er erg gezellig uit. Je kunt er eten, coctails drinken en er er zijn ook besloten feesten en dansavonden.




                  
Maarten koos voor de eendenborstfilet met een jus van creme de cassis en ik besloot de gok te wagen en bestelde de spicey Argentijnse spareribs. Ik vind goede spareribs heerlijk, maar ze zijn zelden versgegrild. Bovendien houd ik niet van dikke, zachte marinades, maar heb ik liever lekker gekruide spareribs. Het duurde 3 kwartier voor onze bestelling arriveerde; rijkelijk laat voor het vroege tijdstip waarop we aten en het vriijwel lege restaurant. De eendenborstfilet viel wat tegen. Maarten vond dat er niet zoveel smaak aanzat, maar de saus was lekker. De spareribs, waren wel rijkelijk gemarineerd, maar smaakten erg goed. En alles was goed warm. Erbij kregen we heerlijke gebakken aardappels met een olijvenmengseltje erdoor, een bakje salade (met naar mijn smaak veel te veel dressing) en appeltjes in vanillesaus. Een verassend bijgerechtje met lekkere frisse appeltjes en een lekkere vanillesaus. Het is dat het er zo warm was dat we uiteindelijk zo snel mogelijk weg wilden, maar de maaltijd was het wachten waard en je zit er erg gezellig.



maandag 15 augustus 2011

Kabeljauw in sesam-gembermarinade met krieltjes en maiskolf

Omdat Maarten met zijn bootje nog wel eens kabeljauw vangt, zijn we altijd op zoek naar nieuwe kabeljauwrecepten. Deze keer een pietsje aangepast recept recept uit de Elle Eten.



Kabeljauw in sesam-gembermarinade 


Ingrediƫnten

  • 600 gram kabeljauwfilet (wij hadden 4 kleine filetjes)
  • 1 stuk verse gemberwortel van 3-4 cm
  • 1 rode peper
  • 3 takjes koriander
  • 6 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 1/2 theelepel rietsuiker

Snij de filet in 4 gelijke stukken. Schil de gember en rasp het. Snij de rode peper in ringetjes en hak de koriander fijn. Meng de gember, peper en koriander in een lage ovenschaal met de sesamolie, sojasaus en suiker. Wentel de stukken vis erin en laat de vis 15-20 minuten per kant marineren. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Giet de marinade af (opvangen) en bak de vis in ongeveer 15 minuten gaar. Lepel er tijdens het bakken geregeld wat marinade over. Bij mij viel er niets te begieten omdat de hoeveelheid marinade goed was. Ik heb het dus zo de oven in geschoven zonder af te gieten. Het was erg lekker, maar de volgende keer zou ik het met rijst eten. Ook vond ik de gember en peper iets te overheersend, dus de volgende keer doe ik daar iets minder van. Kwam waarschijnlijk doordat mijn filets niet zo groot waren.
Erbij aten we gebakken krieltjes (uit eigen werktuin) en een gekookte maiskolf. Ik heb de maiskolven ongeveer 20 minuten gekookt in water met een beetje zout en een klontje boter en daarna nog even na laten garen in aluminiumfolie. Besmeerd met wat gesmolten boter en bestrooid met zout was dit een heerlijk hapje. Ook lekker van de bbq.

zondag 14 augustus 2011

Engeland 6: Cornwall

St Ives is een schilderachtig plaatsje aan de kust van Cornwall. Daar aten we bij het haventje een heerlijke zeevruchtenpizza in Caffe Pasta. Prima bediening, een knapperige bodem, goede tomatensaus en heerlijke zeevruchten. Een aanrader dus!




Als je in Cornwall bent kun je natuurlijk niet om de Cornish pasty heen. De tinmijnwerkers aten die vroeger als lunch. De dikke rand deeg werd gebruikt als handvat en later weggegooid. Oorspronkelijk bestond de vulling uit aardappel, ui en rundvlees. Doordat de mijnwerkers na de sluiting van de tinmijnen naar andere delen van de wereld verhuisden, is de Cornish pasty meeverhuisd en vind je die dus op de meest onverwachte plaatsen. De lekkerste aten we in het cafe van de Geevor Tin Mine, die overigens erg interessant om te bezoeken was.Je krijgt daar een erg goed beeld van het leven van een tinmijnwerker.                                                                                                                                            

De Cheddar kloof is ontzettend toeristisch, maar wel de moeite waard. De kloof zelf is prachtig; het kaasmuseum waar je het proces van de cheddar kaas kunt volgen interessant en we hebben er ook nog eens lekker Thais gegeten bij Mai Thai.




zaterdag 13 augustus 2011

Engeland 5: Londen, Brick Lane

Ook Brick Lane moest de moeite waard zijn met zijn curry restaurants en bijzondere plekken om koopjes te vinden op het gebied van kleding, meubilair en snuisterijen. Wij vonden de buurt niet echt aantrekkelijk. Maar omdat we hadden besloten een bagel te kopen bij de beroemde Beigel bake op nr 159 en we nog niet ontbeten hadden hebben we toch even doorgezet. Uiteindelijk vonden we de winkel en konden we onze hongerklop te lijf met een heerlijke bagel met superroomkaas en maar een klein beetje zalm. Toen we buiten stonden ontdekten we dat we te vroeg hadden toegehapt. We bleken bij de beigel shop op nummer 155 geweest te zijn. Omdat we toch flinke trek hadden en we natuurlijk niet naar huis konden zonder de beroemde bagels geproefd te hebben, kochten we er gewoon bij de beigel bake nog een. Ik nam weer de roomkaas met zalm en Maarten nam tonijnsalade. De bagel en de roomkaas waren minder lekker, maar de zalm was meer en lekkerder. Toen ik op internet ging zoeken vond ik veel recensies waar beide zaken vergeleken worden en de meningen waren wel verdeeld, maar de bagels op nummer 155 werden lekkerder gevonden. Dus het was maar goed dat we ons vergist hadden.






Onderweg terug liepen we nog even langs de vele leuke marktkraampjes met eten uit diverse landen. Helaas konden we daar niet meer van proeven met onze volle bagel buiken.



Tenslotte snuffelden we (ik eigenlijk vooral) nog even door de mooie supermarkt op nummer 86: Bangla city. Ruime sortering en mooie producten. Eeuwig spijt dat ik niet een grote zak amandelmeel gekocht heb. Bleek veel goedkoper te zijn dan in Nederland.



vrijdag 12 augustus 2011

Engeland 4: Londen, de markten

De markten in Londen waren geweldig. Spitalfields market vond ik zelf de minst leuke, want er zou een enorm aanbod van biologische producten zijn en daar heb ik, op een enkel kraampje na,niet veel van kunnen ontdekken. Wel veel trendy eet- en drinktentjes, vintage, kunst en kleding. Leuk om geweest te zijn. Af en toe zat er wel een kraampje tussen waar we wat langer bleven staan. Zoals deze kraam met eten dat er echt fantastisch uitzag.


Camden market
 bestaat uit diverse markten die in elkaar overlopen en is gedeeltelijk overdekt. Je kunt er werkelijk van alles vinden: kleding, souveniers, kunst, vintage, snuisterijen en heel veel foodkramen.Hier vind je een overdaad aan allerhande eetkraampjes uit allerlei culturen. Van curry's en patat tot taarten en fruitcoctails. Deze markt en dan in het bijzonder de omgeving van de stables market en een pleintje dat eraan grenst vond ik echt super. Wat een leuk sfeertje hing daar. Ook op eetgebied valt er van alles te beleven. We zagen maaltijden uit allerlei culturen en diverse sappen, zoete lekkernijen en snacks.



En dan de grote favoriet: Borough market. Hier vind je topkwaliteit producten, vaak verkocht door de producenten zelf. Voor we goed en wel binnen waren deelden we samen een broodje geroosterde eend. Heerlijk. Nog geen 3 minuten later liepen we tegen Roast to go aan waar we een broodje buikspek deelden. Ook weer fantastisch. De lekkerste brownie ever at ik als toetje en tussendoor dronken we een supervers sapje. En helaas konden we toen niets meer op, want we hadden hier nog wel een paar dagen door kunnen eten. Alles zag er zo heerlijk uit.





Borough market is open op donderdag, vrijdag en zaterdag en bevindt zich vlakbij metrostation London Bridge.

Engeland 3: Londen, Harrods

De vorige keren dat ik in Londen was kwam ik er niet aan toe, maar nu kon niets me meer tegenhouden om eens bij de foodcourt van Harrods te gaan kijken. Maarten zat niet zo op dit bezoek te wachten, maar ook hij was onder de indruk van het aanbod en de presentatie van het eten. Je kan er zo'n beetje alles kopen wat je maar kan verzinnen. Van zoetigheden als maccarons, bonbons, chocolade enz tot sushi, struisvogeleieren, vlees, vis, gevogelte, groenten en een enorme hoeveelheid verse hartige taarten en hapjes. En alles zag er even lekker uit. Ik had verwacht dat alles enorm duur zou zijn, maar dat viel reuze mee. Kortom, een aanrader die je zeker niet over moet slaan als je in Londen bent. (Vergeet dan ook niet even een kijkje te nemen bij de Egyption staircase.)







donderdag 11 augustus 2011

Engeland 2: wat aten wij in Londen?


Ontbijten deden wij in Londen pas als we in het centrum aankwamen (we stonden op een scoutingterrein net buiten Londen). Vaak kochten we bij een Pret A Manger wat sandwiches en een koffie of warme chocomelk en dan gingen we daarna op pad. Pret A Manger is er trots op dat ze natuurlijke producten verkopen zonder allerlei toevoegingen en wij vonden de sandwiches daar het lekkerst.
Op mijn lijstje van niet te missen eetlocaties stond met stip bovenaan Pitt Cue Co, omdat ik daar in diverse Engelse foodblogs over gelezen had en de meeste bloggers erg enthousiast waren. Het vlees wordt op Amerikaanse wijze gerookt en daar na op de bbq verder klaargemaakt. Wij aten de pulled pork met beans (ik) en coleslaw (Maarten) . Erbij krijg je dan nog wat augurk en saus en een lekker stuk geroosterd brood maakt de maaltijd compleet. Het vlees was heerlijk mals en lekker van smaak. De rooksmaak was niet zo heel sterk, maar wel erg lekker en de bonen waren heerlijk mals, maar met een lekkere bite. Uiteindelijk nog een flinke maaltijd voor 7 pond. Pitt Cue Co vind je onder de Hungerford Bridge bij Southbank, vlakbij de London Eye.




Een heerlijk broodje falafel aten we bij Pilpel (bij Spitalfields market). De opa van de eigenaar maakte falafel in zijn eigen restaurant en zijn kleinzoon leerde dus al van kleins af aan hoe je een goede falafel maakt. Alles in de zaak straalt enthousiasme en liefde voor het product uit.En het was ook nog eens heel erg lekker.





Dan ook nog maar even onze meest teleurstellende ervaring in Londen. We waren al een paar keer langs een eettentje (wrap it, 418 Strand, Charing Cross) gelopen die wraps verkocht. Ze zagen er erg spannend uit en uiteindelijk besloten we daar een wrap te halen. We kozen een wrap met kip (de garnalen die ik wilde waren uitverkocht), die vervolgens besausd en daarna opgewarmd werd. Enthousiast liepen we naar de overkant van de straat waar we de wraps uitpakten en een hap namen. We waren het er direct na die eerste hap over eens: deze wraps gooien we weg. Dat doen we niet snel, maar deze waren echt te smerig.


woensdag 10 augustus 2011

Engeland 1: wat aten wij?

Tijdens onze vakantie heb ik niet gekookt. We maakten eens een broodje klaar of legden wat op de bbq, maar dat was het wel. verder scharrelden we onderweg ons kostje bij elkaar. Op de boot hadden we het ontbijtbuffet gereserveerd. Niet echt de moeite waard, maar wel gemakkelijk.


In Hastings aten we bij Whites seafood & steakbar. Maarten bestelde mosselen met friet en ik nam de fish pie (our ocean pie is homemade, and contains salmon,cod, smoked haddock, prawns, mussels, and topped off withmash and mature ceddar) en het was heerlijk. We hebben echt zitten smullen. Ook de sfeer was erg vriendelijk. We hadden geluk dat er met de lunch een tafeltje vrij was, want reserveren is hier noodzakelijk.



In Brighton aten we heerlijk bij een Thai Krua Anne. Lekker ongedwongen sfeertje en superlekker eten.





Ook tijdens ons 5 daagse bezoek aan Londen hebben wij een paar keer erg lekker gegeten. Zo aten wij in Covent Garden een heerlijke butternut squash &goat cheese pie en daarna een bordje paella. Om zoveel mogelijk vershillende dingen te kunnen proeven nemen we vaak allebei de helft van iets en dat hebben we hier dus ook gedaan. De paella werd in een enorme pan klaargemaakt en was vers en lekker.


Als toetje namen wij daarna een ijsje bij the Icecreamists (inmiddels bestaan ze niet ) waar we een van de lekkerste ijsjes ever gegeten hebben.
Mother mash zag er zeer veelbelovend uit en bovendien waren we al even op zoek naar iets te eten en waren we niet meer zo kritisch. Het eten zag er erg lekker uit, maar ik vond de aardappelpuree plakkerig en de worst vrij smakeloos. ook van jus werd ik niet enthousiast. De doperwten waren wel erg lekker en de bediening was snel en vriendelijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...