vrijdag 23 september 2011

Met ei gevulde broodjes.

Lekkere ontbijtbroodjes voor als je eens iets anders op tafel wilt zetten.




Met ei gevulde broodjes


Ingrediënten voor 2 broodjes

  • 2 harde bolletjes
  • 2 eieren
  • wat geraspte (parmezaanse) kaas
  • wat fijngesnipperde peterselie en/of bieslook
  • scheutje room
  • peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij een dekseltje van de broodjes af en bewaar ze. Hol de broodjes een beetje uit en druk de rest van de binnenkant van het broodje een beetje tegen de randen van het broodje aan. Breek een ei boven elk broodje. Giet er een scheutje room bij en bestrooi met peper, zout, kruiden en geraspte kaas. Leg de broodjes in het midden van de voorverwarmde oven (zonder de dekseltjes) en bak ze 20 minuten. Leg dan de dekseltjes schuin tegen de broodjes en laat ze nog zo'n 5 minuten bakken tot de broodjes goudbruin (maar niet te donker) zijn. Laat ze buiten de oven nog 5 minuten nagaren en dan zijn ze klaar. Ook erg leuk voor een lunchbuffet of een ontbijt voor meer personen.

woensdag 14 september 2011

Gebakken rijst met shoarma, prei, paprika en peper


Ingrediënten
  • rijst voor 2 personen
  • 300 gram lamsshoarma
  •  1 paprika
  • 1 rode peper
  •  1 prei
  •  2 tenen knoflook
  • scheutje olie
Kook de rijst en lat afkoelen (ik kook altijd meer rijst en gebruik dat later in de week of ik vries in wat ik over heb). Bak de shoarma in de olie. Bak de gesneden rode peper, paprika, prei en knoflook even mee; voeg de rijst toe; roer tot het goed heet is en bestrooi tot slot met wat zout en (knoflook)peper. Ik heb de rode peper in zin geheel gebruikt en dat was vrij pittig. Het wordt minder heet als je de pitjes en de zaadlijsten uit de peper snijdt en die niet gebruikt.

maandag 12 september 2011

Koffietaart met walnoten


Uit het boekje 500 taarten en cakes maakte ik de koffietaart met walnoten. De vormen die ik gebruikte waren 24 cm en dus net iets te groot. ik denk niet dat het daardoor kwam, maar de structuur van de taart was nogal compact. De smaak was wel goed, maar het geheel had veel luchtiger moeten zijn.


Koffietaart met walnoten


Ingrediënten


Voor de taart
  • 170 gram boter op kamertemperatuur
  • 140 gram fijne kristalsuiker (ik nam fijne rietsuiker)
  • 3 eieren
  • 140 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram walnoten in stukjes
  • 2,5 theelepel oploskoffie, opgelost in 1 eetlepel kokend water

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 2 ronde bakvormen (20 cm) in en bekleed de bodems met vetvrij papier (heb ik niet gedaan en was ook niet nodig). Klop de boter en de suiker tot een bleek, romig geheel en klop er vervolgens een voor een de eieren door. Zeef het bakmeel boven het mengsel en roer het erdoor. Vouw vervolgens de walnoten den de koffie door het mengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvormen en strijk het glad. Bak de taarthelften goudgeel in ongeveer 20-25 minuten. Als je er voorzichtig op duwt, moet de taart terugveren. Laat de helften afkoelen op een rooster.


Voor de crème au beurre
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels oploskoffie
  • 95 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram gezeefde poedersuiker
  • walnoten voor decoratie

Verwarm de melk en de koffie in een steelpan (of zoals ik deed even in de magnetron) en roer tot de koffie is opgelost. Laat dit geheel in een kom lauw worden en voeg de boter en de poedersuiker to. Klop het geheel tot een gladde romige crème au beurre. Verdeel iets minder dan de helft van deze crème au beurre over een taarthelft en leg de andere taarthelft er bovenop. Bestrijk de taart met de rest van de crème au beurre en decoreer met de walnoten.


zondag 11 september 2011

Rijst met prei en zeevruchten


Rijst met prei en zeevruchten


Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 preien
  • restje zeevruchten (ik denk dat het 150 gram was)
  • vissaus, sojasaus, ketjap manis, sambal(saus)


Kook rijst voor 2 personen en laat afkoelen (ik kook altijd meer en gebruik later in de week of ik vries in wat ik over heb). Bak de prei een paar minuten en voeg de rijst toe. Ik voeg op de gok wat scheutjes vissaus, soyasaus, ketjap en wat sambal toe. Nadeel van dat op de gok erbij doen is natuurlijk dat het de ene keer lekkerder is dan de andere keer. Deze keer was het precies goed. Je komt een heel eind met kleine scheutjes en even proeven. Tenslotte bakte ik de zeevruchten even mee hadden we er een overheerlijke maaltijd aan.
Dit soort gerechten kun je met allerlei restjes groente, vis en vlees maken die je op dat moment in huis hebt.

zaterdag 10 september 2011

Dipsausje met knoflook


Dipsausje met knoflook


Ingrediënten

  • 4 eetlepels Griekse/ Turkse yoghurt
  • 6 eetlepels fritessaus
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 tenen fijngemaakte knoflook
  • 1 eetlepel persillade

Roer alle ingrediënten door elkaar. De mayonaise en fritessaus zullen ongetwijfeld door elkaar te vervangen zijn, maar de fritessaus was op en ik had nog wel mayonaise in huis. De persillade is te vervangen door andere kruiden, bijv. peterselie en/of bieslook.

Persillade is een kruidenmengsel dat speciaal bedoeld is om slakkenboter mee te maken. Het is ook heerlijk door knoflooksaus, kruidenboter, op vlees en vis, door lasagne enz. Het is van het merk Ducros en jammer genoeg alleen in Frankrijk te krijgen. Ik heb weleens een ander merk gevonden, maar dat is toch niet hetzelfde. De bodem van mijn laatste potje is helaas in zicht.
(update; ik heb inmiddels 10 potjes uit Frankrijk gekregen van vrienden die er op vakantie waren)

donderdag 8 september 2011

Dadel-walnotencake


Uit het boek 500 taarten en cakes maakte ik de dadel-walnotencake. Hij was bedoeld om weg te geven, dus ik bakte er een minivormpje bij om te kunnen proeven.


Dadel-walnotencake


Ingrediënten

  • 100 gram dadels zonder pit, fijngehakt
  • 1 eetlepel heldere honing, plus extra om te bestrijken
  • 175 ml kokend water
  • 110 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 85 gram walnoten in stukjes
  • 230 gram zelfrijzend bakmeel

Doe de dadels en de honing in een kom. Giet het kokende water erover en laat de dadels ongeveer een uur staan tot ze weer zijn afgekoeld. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van 22 x 12 cm in en bekleed de bodem met vetvrij papier (ik heb alleen ingevet). Ik heb een aluminium wegwerpbakje gebruikt omdat ik hem kado wilde geven).
Klop de boter en de suiker tot een glad, romig geheel en klop vervolgens het ei erdoor. Klop geleidelijk de dadels en het vocht door het mengsel (het is niet erg als het schift) en roer er iets minder dan een derde van de noten door. Zeef een derde van het bakmeel boven het mengsel en vouw het erdoor. Herhaal dit 2 keer.
Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Strooi de noten erover. Bak de cake ongeveer 1 uur. Als je er een sateprikker insteekt, moet die er schoon uitkomen. Laat de cake 10 minuten afkoelen. Haal hem vervolgens uit de cakevorm en bestrijk de bovenkant met honing. laat de cake op een rooster verder afkoelen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...