Duizenden1dag: november 2011

woensdag 23 november 2011

Groene spaghetti met kipfilet in gembersaus

Dit gerecht vindt volgens mij bijna iedereen lekker. Het stond mij een beetje tegen doordat er zoete gembersaus doorheen gaat, maar toen ik het toch eens maakte bleek het heerlijk te zijn. De spaghetti hoeft natuurlijk niet groen te zijn, maar dat ziet ere wel leuk uit.

Groene spaghetti met kipfilet in gembersaus


Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram (mais)kipfilet
  • 1 theelepel maizena
  • 1,5 eetlepel japanse sojasaus
  • 1 rode paprika
  • 2 lenteuitjes
  • 200 gram groene spaghetti
  • zout
  • 25 gram boter
  • 1/8 liter slagroom
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • peper

Snijd de kip in smalle reepjes. Roer de maizena met de sojasaus glad in een schaaltje en meng de reepjes kipfilet erdoor.
Was de paprika, halveer hem en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze samen met het mooie groen in ringetjes.
Kook de pasta in ruim kokend water beetgaar. Verhit intussen de boter in een koekepan met anti-aanbaklaag en bak de reepjes kipfilet al roerende lichtbruin. Voeg 3/4 van de paprika en 3/4 van de lente-ui toe en bak die even mee. Schenk de slagroom en de gembersiroop erbij en laat de saus in ca 5 minuten iets inkoken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet en roer hem door de saus. Garneer met de achtergehouden paprika en lente-ui. Serveer direct.

dinsdag 22 november 2011

Tosti schapenkaas met pesto


Bij de Turk vond ik pas een pot pesto zonder allerlei ingrediënten die ik er liever niet in wil (aardappel enzo). Er zitten wel cashewnoten in en pas als laatste ingrediënt pijnboompitten, maar ik vind deze pesto erg lekker. Ik had ook nog een blik schapenkaas in de koelkast (tegenwoordig ook bij de Dekamarkt te koop) en daar maakte ik een lekkere tosti mee.

Tosti schapenkaas met pesto


Ingrediënten voor 1 tosti

  • 2 boterhammen
  • pesto
  • geitenkaas

Besmeer een boterham met pesto, leg er plakjes schapenkaas op en dek af met een boterham. Even in de pan of het tosti-apparaat en smullen maar.




maandag 21 november 2011

Vriezer

Op drukke dagen vind ik het fijn om 's morgens (een gedeelte van) een maaltijd uit de vriezer te kunnen halen. Die vriezer zit alleen altijd vol met allerlei voorraad, dus er is altijd ruimtegebrek. Sinds ik zipzakjes gebruik om restjes en/of maaltijden in te vriezen past het er allemaal iets makkelijker in. Ik gebruik ze voor saus, ragout, stamppot enz. Ze kunnen door de zipsluiting heel makkelijk plat dichtgemaakt worden.

zondag 20 november 2011

Kipragout



Kipragout


Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 gram boter
  • 110 gram bloem
  • ongeveer 900 ml bouillon
  • kip (ik had overgebleven gegrillde kip, zo'n 300 gram)
  • fijngesnipperde peterselie
  • peper
  • zout

Smelt de boter. Als de boter gesmolten is voeg je zoveel bloem toe als door de boter opgenomen wordt. Bij mij was dat 110 gram. Roer goed door en laat de bloem op laag vuur even garen.


Voeg daarna steeds een scheutje bouillon toe en roer goed door. Als je teveel bouillon tegelijk toevoegt gaat het klonteren.


Na een tijdje kun je wel wat meer bouillon tegelijk doen.


Als de ragout de dikte heeft die je wil hebben voeg je de in stukjes gesneden kip toe en peterselie en peper naar smaak. Evt kun je er nog wat zout bij doen.



Lekker in een pasteitje, met zilvervliesrijst of met pasta. Ik vind ragout ook heerlijk op een geroosterde boterham. Ragout is ook prima in te vriezen. Om het op te warmen voeg je een beetje water toe zodat het niet aanbakt in de pan. Als ragout afkoelt wordt het heel dik, maar als je het opwarmt wordt het weer vloeibaar.

zaterdag 19 november 2011

Kip à la bonne femme

Dit gerecht aten wij thuis vroeger vaak op zondag. Soms met gegrilde kip en soms met karbonade. Wij vonden het heerlijk. Er horen eigenlijk ook nog zilveruitjes doorheen, maar die vind ik niet lekker en laat ik dus lekker weg. Het recept is zeker wel voor 6 personen. En als je met minder mensen bent heb je waarschijnlijk nog wel een restje over om de volgende dag lekker met een omelet te eten. Kwestie van de boel weer even opbakken (zonder de kip) en er een omelet bij maken. Ik heb nu een hele kip gebruikt, maar je kunt natuurlijk net zo goed een bout, dijen of kipfilet serveren.


Kip à la  bonne femme


Ingrediënten voor 6 personen

  • 1400 gram aardappels
  • 1 pakje dobbelsteentjes ontbijtspek
  • 2 blikjes (400 gram) gemengde groenten (macédoine de légumes)
  • 1 bakje (kastanje) champignons
  • 2 uien


Schil de aardappels, was ze en snijd ze in grote dobbelstenen. Kook ze 10 minuten en laat ze afkoelen. Ik gebruik ze ook wel ongekookt en dat gaat ook prima. Bak het spek uit in een braadpan en voeg de ui toe. Bak ze op een laag vuur en voeg dan de champignons toe. Als de champignons gaar zijn voeg je de uitgelekte blikjes gemengde groenten toe en dan laat je het langzaam warm worden. Ik maak het vaak klaar tot de gemengde groenten erbij kunnen en bak dan de aardappels. Daar heb ik nl 2 koekenpannen voor nodig en dan past de braadpan er niet meer bij op mijn kookplaat.
Bak de aardappels en roer ze voorzichtig door het groentemengsel.


Ingrediënten voor de kip

  • 1 kip van goede kwaliteit
  • zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • selderijzout
  • (gerookt) paprikapoeder
  • 1 kipstandaard (of half gevuld bierblikje)
Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Zet de kip op de standaard en doe wat water in het bakje. Niet te veel, want er druipt ook nog vet van de kip in het bakje. Maak een mengseltje van de zonnebloemolie, mosterd, wat peper, een flinke snuf selderijzout en een klein beetje paprikapoeder. Roer dat goed door elkaar en smeer er de kip mee in. De kip kan dan de oven in. Afhankelijk van de grootte van de kip zal hij in ongeveer een uur klaar zijn. Als het te hard gaat zet je de oven wat lager.

vrijdag 18 november 2011

Pasta met prei, champignons, spek en pesto

Er lag nog prei, wat champignons, spek en spaghetti in de koelkast en zeker met de prei moest nodig iets gebeuren. Ik besloot de pesto die ik bij de Turk gekocht had maar gelijk uit te proberen en maakte een lekker prutje met spaghetti.


Pasta met prei, champignons, spek en pesto


Ingrediënten

  • verse pasta voor 2 personen
  • 1/2 bakje kastanjechampignons
  • 3 niet te dikke stronken (?) prei
  • 100 gr ontbijtspek
  • 3 eetlepels pesto
  • peper
  • 3 eetlepels verbrokkelde stukje schapenkaas (of parmezaanse kaas)
  • 100 ml bouillon

Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak ze in een braadpan tot ze bijna knapperig zijn. Snij de champignons door de helft, de prei in ringetjes en bak ze mee met het spek. Na een paar minuten voeg je de bouillon toe en laat je het een minuut of 5 doorkoken (tot je de prei gaar genoeg vindt). Kook de pasta en voeg intussen de pesto, wat peper en de kaas aan het mengsel in de braadpan toe. Giet de pasta af en roer door het preimengsel of serveer het apart.

zondag 13 november 2011

Hamburgers

Een eerste experiment met mijn gehaktmolen van de Kitchenaid pakte goed uit. Ik heb gehakt gemaakt waar ik vervolgens hamburgers van fabriceerde. We hebben ze inmiddels van de bbq en uit de koekenpan gegeten en ze zijn iedere keer weer heerlijk. Voor herhaling vatbaar dus.


Hamburgers


Ingrediënten

  • 500 gram speklap
  • 500 gram ribkarbonade
  • 400 gram hamlappen
  • 3 beschuiten
  • 1 ei
  • 3 eetlepels gemalen amandelen
  • worcestershiresauce
  • ketjap
  • sambalsaus
  • knoflookpeper
  • zout
  • oregano
Leg het vlees een uurtje in de vriezer zodat het goed te malen is. Maal het vlees in een gehaktmolen (of evt in een keukenmachine; de structuur wordt dan wel fijner) en meng het met de beschuit en het ei. Breng op smaak met de kruiden en scheutjes van de sauzen. Om te proeven of het goed op smaak is kun je even een stukje bakken. Bak de hamburgers in de koekenpan. Serveer op een broodje met sla, gebakken ui en champignons, tomaat, ketchup, knoflooksaus, sambalsaus of wat je maar lekker vindt op een broodje hamburger.

zaterdag 12 november 2011

Linzentaartje


Dubbele restverwerking met dit linzentaartje. Ik maakt een snelle maaltijd van het restje gehakt dat ik overhad van de worstenbroodjes en mengde dat na rul bakken met wat pastasaus uit de vriezer en een blikje linzen. Ik deed er nog wat gerookte paprikapoeder, knoflookpeper en zout door en dat aten we met zilvervliesrijst. Daar was zeker de helft nog van over en dat vond ik zonde om weg te gooien. Invriezen was ook geen optie omdat de saus al uit de vriezer kwam. Ik heb dus met het restant de volgende dag een taartje gebakken. Daarvoor liet ik 5 plakjes bladerdeeg ontdooien waar ik er vervolgens 4 gebruikte om een ingevette boterkoekvorm mee te bekleden. Ik prikte gaatjes in de deegbodem en strooide royaal paneermeel op de bodum. Het gehaktmengsel mengde ik met 3 eieren en spreidde ik uit over de bodem. Ik had ook nog wat schapenkaas uit blik in de koelkast en dat verkruimelde ik over de taart. Ik legde het laatste plakje bladerdeeg er bovenop, bestreek het met wat losgeklopt ei (wat melk kan ook) en strooide er geroosterde sesamzaadjes overheen. Na ongeveer 40 minuten in een oven van 200 graden hadden we een erg lekker taartje. Ook hier hielden we weer de helft van over en daar heeft Maarten de volgende dag op zijn werk mee gelunched.

vrijdag 11 november 2011

Brabantse worstenbroodjes


Sinds 1 oktober hebben we 24 kitchen op tv. Ik heb het nog niet erg goed bekeken en wat ik ervan gezien heb nodigt nog niet uit tot lange tv sessies. Dat neemt niet weg dat er op de site leuke recepten te vinden zijn. Handig is ook dat je het aantal personen/stuks kunt invoeren en dat de ingrediëntenlijst dan automatisch aangepast wordt. Tenminste; dat kon bij de worstenbroodjes die ik gemaakt heb.
Op de site vind je het volgende recept en de video van Rudolph van Veen.

Ingrediënten


Brooddeeg
  • 500 g bloem
  • 6 g zout
  • 10 g basterdsuiker
  • 125 g boter
  • 250 g melk
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 ei (om het deeg te bestrijken)


Vulling
  • 600 g half-om-halfgehakt
  • 100 g paneermeel
  • 1 ei
  • 25 ml melk
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 tl nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng voor het brooddeeg de bloem met het zout en de suiker. Meng met de boter, melk en gist. Kneed tot een egaal deeg en verdeel in porties van 80 gram. Laat het deeg circa 30 minuten onder plastic folie rijzen.
Meng voor de vulling de aangegeven ingrediënten en kneed goed door. Breng op smaak met zout en peper. Rol van het gehaktmengsel worstjes van ongeveer 80 gram.


Klop het ei los. Rol de bolletjes deeg uit en rol de worstjes in het deeg.



Bestrijk de naden met losgeklopt ei. Vouw het aan de zijkanten van het brood dicht en knijp de naden tegen elkaar. Laat de broodjes nog 45 minuten narijzen, bestrijk met het losgeklopte ei en bak vervolgens in circa 20 minuten goudbruin.

Het maken van het deeg heb ik voor het eerst met de Kitchenaid gedaan. Dat ging goed, maar ik had het iets langer na moeten kneden. Nu scheurde van een paar broodjes het deeg tijdens het bakken. Ze waren wel uitermate lekker en dit ga ik zeker nog eens maken. De volgende keer zal ik iets minder gehakt per broodje gebruiken en ze mogen van mij ook wel iets kleiner.

woensdag 9 november 2011

Kingsalmarkt

In het buitenland vind ik het altijd erg fijn als ik de kans heb om door een supermarkt te struinen. En het is dan natuurlijk extra leuk om producten te vinden die je in Nederland niet kunt vinden. Toch vind je de laatste jaren steeds meer producten ook gewoon bij ons in de winkel. Zeker als je naar Kingsalmarkt aan de Rembrandtweg (621) in Amstelveen gaat. Dit is een luxe supermarkt met heel veel buitenlands producten en mooie versafdelingen. Je vindt er Amerikaanse, Britse, Japanse, Mexicaanse, Spaanse, Italiaanse en Franse en Nederlandse producten.De producten zijn over het algemeen niet goedkoop, maar de verswaren zagen er erg goed uit. Ik kocht gerookt zout, Engelse cumberland sausage, eendenleverpate en pastabloem. Hier ga ik zeker nog eens naar toe.
Update: inmiddels is Kingsalmarkt overgenomen door Jumbo.







Een eindje verder in Amstelveen zit Absolutely British, een winkel met levensmiddelen uit Groot-Brittannie. Ik was de enige klant en door de datum van de afgeprijsde artikelen (de double cream was houdbaar tot eind september) lijkt het alsof deze zaak niet veel klandizie heeft. Ik hoop dat dat niet zo is, want ze hebben leuke producten. Bijv. de custardpoeder van Bird's, clotted cream en double cream, allerlei bakproducten enz. Leuk als je toevallig in de buurt bent of iets speciaals zoekt. Op de website staat een lijst met de producten die ze verkopen.
Update: Absolutely British is inmiddels gesloten.



maandag 7 november 2011

Oosterse eendenborstfilet met honing

Een recept uit het Dekamagazine van deze maand.



Oosterse eendenborstfilet met honing


Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 eendenborstfilet
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 kleine theelepel koekkruiden
  • 1/2 eetlepel honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 struik paksoi
  • zwarte peper
  • gekookte rijst

Snijd het vel van de eendenborstfilets kruislings om de centimeter in. Meng 1 teen knoflook met de koekkruiden, peper, honing en 1 eetlepel sojasaus.Wrijf de eendenborstfelet hier rondom mee in. Leg de eend met de velkant in een koekenpan en bak op matig vuur in 8-10 minuten knapperig bruin. Keer om en bak de vleeskant in nog 3 minuten bruin. Laat de filet verpakt in aluminiumfiolie 5 minuten rusten.
Ik heb daarna een beetje eendenvet afgegoten en in dezelfde pan de witte stukken paksoi met 1 teen uitgeperste knoflook 3 minuten gebakken. Voeg de groene repen paksoi toe en roerbak nog 2 minuten. Ik heb ook gelijk de rijst meegebakken. Breng de groente op smaak met wat sojasaus en peper. Snijd de eendenborstfilet in dunne plakjes. Schep de paksoi op de borden en leg de plakjes eendenborstfilet erp. Ook lekker met eiermie ipv rijst.

Bron: Dekamagazine

zondag 6 november 2011

Bodrum op de Zwarte markt


Meestal ga ik alleen even naar de Oosterse markt in Beverwijk. Vandaag gingen we ook over de Zwarte markt omdat we wat dingen nodig hadden. We kopen daar dan dingen als opzetborstels voor de electrische tandenborstel, lege dvd's, gel enz. Omdat het lunchtijd was besloten we een broodje doner te gaan eten. Dat doen we dan graag bij Bodrum, een zaakje met een prettige sfeer, snelle bediening en vooral lekkere broodjes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...