zaterdag 31 december 2011

Huzarensalade en eiersalade

Beetje oubollig, huzarensalade met Oud en Nieuw, maar met een thema BBQ en de daarbij horende sauzen en salades, toch wel weer eens leuk. De aardappels snijd ik iets grover, de overige ingrediënten juist lekker fijn. De foto's wilden niet echt lukken en de tupper meeneembakken maken het niet beter, maar in het echt zien de salades er prima uit.



Huzarensalade


Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappels (ik gebruikte iets kruimige) 
  • 1 goudreinet 
  • 1 grote ui 
  • 150 gram zoet-zure augurk 
  • 2 blikjes gemengde groenten (macédoine de légumes) van 400 gram, uitgelekt 
  • 6 hardgekookte eieren 
  • 400 gram gekookte ham in blokjes of plakjes 
  • 1 pot Zaanse mayonaise 
  • Peper, zout 
  • Ketchup 
  • Mosterd 
  • Scheutje azijn 

Snijd de aardappels in kleine blokjes (grootte afhankelijk van hoe grof je de salade wil hebben) en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze afkoelen en meng ze daarna met de gemengde groenten en de in stukjes gesneden appel, ui, augurk, eieren en ham. Roer er daarna mayonaise, letchup, mosterd, peper en zout naar smaak door. Kwestie van af en toe even proeven. De dag nadat je hem gemaakt hebt zijn de smaken lekker ingetrokken en is de salade nog lekkerder.

Je kunt de salade nog garneren, maar ivm het meenemen (eerst in de auto, daarna in de fietstas) heb ik dat maar achterwege gelaten.


 

Eiersalade


Ingrediënten

  • eieren
  • fritesaus of mayonaise
  • Franse mosterd
  • peper en zout
  • verse bieslook

Ik maakte ook nog wat eiersalade. Kook de eieren (zoveel als je wilt), snijd ze in stukjes en meng met wat fritesaus, lepeltje Franse mosterd, peper en zout. Eventueel kun je er nog wat fijngesneden bieslook, augurk, ham, of uitgebakken bacon door roeren. Heerlijk op Turks brood, stokbrood of een toastje.


Het is ook heel lekker om bijv. truffelmauonaise te gebruiken.

dinsdag 27 december 2011

Champignonkaviaar

Uit het boekje Tapenades en meer van Francis van Arkel maakte ik met kerst champignonkaviaar voor de zwager die niet van zalm houdt. Het resultaat bleek een nogal saai hapje met weinig uitgesproken smaken. Ik heb toen door de ene helft wat pesto geroerd en door de andere helft wat fijngesneden zongedroogde tomaatjes en dat maakt het een stuk lekkerder. Met kerst kreeg zwager de pestoversie voor zijn neus, met een sneetje geroosterd brood en wat gezouten boter.

Champignonkaviaar


Ingrediënten voor ca 275 gram

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram fijngehakte champignons
  • 1/2 fijngehakte rode paprika
  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 100 gram fijngehakt gerookt spek
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout
  • 3 eetlepels pesto (voor helft) of wat zongedroogde tomaatjes

Verhit de olie in een pan en bak champignons, paprika, sjalot, knoflook en spek mooi bruin. Haal de pan van de warmtebron en schep het citroensap erdoor. Doe de pesto of de fijngesneden zongedroogde tomaatjes erdoor en meng goed. Laat het mengsel afkoelen en breng het dan pas op smaak met peper en zout.

maandag 26 december 2011

Zalmpaté

Mijn enige bijdrage voor de kerstdagen dit jaar was een voorgerechtje op dag 1. Het werd een plakje zalmpaté met een sneetje geroosterd boerenbrood en gezouten boter. Het alternatief voor de zwager die niet van zalm houdt (maar dit wel lekker bleek te vinden) volgt morgen.



Zalmpaté


Ingrediënten voor een kleine glazen cakevorm (1/2 liter)

  • 1 geroosterde paprika uit een pot
  • 2 lente-uitjes
  • 100 gram gerookte zalm
  • 250 gram zalmfilet
  • 1 ei
  • 1/8 liter crème fraîche
  • zout
  • (versgemalen) peper
  • olie voor het invetten

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd intussen de paprika in kleine stukjes en de schoongemaakte uitjes in smalle ringetjes.
Snipper de gerookte zalm fijn en snijd de verse zalm in stukjes.
Pureer de verse zalm met het ei en de crème fraîche in een foodprocessor. Voeg 1 theelepel zout en peper naar smaak toe.



Schep de paprika, gerookte zalm en de uiringetjes door de zalmpuree.
Vet de cakevorm in en schep de zalmmassa erin.



Dek de vorm af met aluminiumfolie.
Zet de vorm in een braadslede; schenk zoveel kokend water in de braadslede dat de vorm voor ca. de helft onderstaat en schuif het geheel in de oven.



Laat de zalmpaté in ca. 30 minuten gaar worden.
Neem de zalmpaté uit de oven en laat hem afkoelen. Zet de afgekoelde paté ca. 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Stort de paté op een platte schaal en snijd hem in plakken.


(bron: De lekkerste tapas van Het Nederlands Zuivelbureau)

zondag 25 december 2011

Wake up smoothie uit "Ik haat koken"

Gisteren heb ik mezelf of eigenlijk Maarten het boek Ik haat koken van Janny van der Heijden en Lyndsay Bekouw kado gedaan. Er staan leuke, makkelijk te maken recepten in voor mensen die koken haten. Het is wel echt een meisjesboek qua vormgeving, maar toen Maarten het doorbladerde vond hij zelfs een aantal dingen waar hij een soort van enthousiast van werd. Wie weet...
Vanmorgen heb ik er maar gelijk een ontbijtsmoothie uit gemaakt en die smaakte goed. Ik heb er geen foto van gemaakt, want het zag er niet zo fotogeniek uit.

Ingrediënten per persoon

  • 150 ml vers sinaasappelsap
  • 2  à 3 eetlepels ananasblokjes uit blik
  • 1 theelepel gersaspte gember
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • een halve banaan
Pureer alles in een blender en serveer ijskoud.


zondag 18 december 2011

Appelflappen

Met wat appels die nodig gebruikt moesten en wat plakjes bladerdeeg maakte ik vandaag appelflappen.


Appelflappen


Ingrediënten voor 5 stuks

  • appels (ik gebruikte 1 grote goudreinet)
  • bladerdeeg (ik had 5 plakjes)
  • 1 eetlepel custard
  • (riet)suiker
  • kaneel
Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien. Gebruik ze als ze nog goed stevig zijn, anders worden ze dun en slap en zijn ze moeilijker te hanteren.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Meng de stukjes met wat suiker, kaneel en de custard. Je kunt er ook nog rozijnen, citroensap (tegen het verkleuren van de appel), nootjes, rum enz in doen. Let erop dat het mengsel niet te nat wordt. Doer er anders nog een beetje custard (of maizena of paneermeel) door.


Leg op ieder plakje bladerdeeg een schepje van het appelmengsel in een hoek, maak de randjes van een driehoek van het plakje nat met een kwastje en water en vouw ze dubbel.


Je kunt ze met een vork een beetje aandrukken zodat ze dicht blijven. Dit is soms wel een beetje prutsen, maar de aanhouder wint.


Maak de bovenkant van het flappen een beetje nat met water en bestrooi ze met suiker (en kaneel). Leg ze op bakpapier op een bakplaat en bak ze zo'n 20 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.


zaterdag 17 december 2011

Weekje Tenerife

We zijn net terug van een weekje Tenerife. Heerlijk in de zon en natuurlijk lekker eten. Hoogtepuntjes waren de langoustines, dorade en zeebaars in de openhaard van de casita. Het was er 's avonds wat fris door de wind, maar dat mocht de pret niet drukken.



Ook heerlijk waren de tapas die we aten in Playa de San-Juan bij Jamon Jamon. We bestelden op de gok een bord met 12 montadito's. Het bleken belegde broodjes te zijn die stuk voor stuk erg lekker waren. De tonijn-hamkroketjes waren zo lekker dat we die ook nog apart besteld hebben. En ook een broodje met een kaasmengseltje was zo heerlijk dat we die nog wel eens wilden proeven. We besloten dat we nog een bordje wilden met 4 van die broodjes met dat kaasmengselte. Helaas begreep de serveerster er niet veel van en kregen we na veel Spaans-Engelse spraakverwarring een bordje met diverse broodjes met als extra op alle broodjes kaas. We hebben ze uit beleefdheid wel allemaal opgegeten, maar het was niet wat we bedoelden. Uiteraard zaten we daarna ook nog eens veel te vol, maar het was het waard.




Ook de eerste avond hadden we spraakverwarring. We gingen ergens eten en hadden geen idee wat er allemaal op de kaart stond. De serveerster heeft het ons geprobeerd te vertellen, maar haar Engels was ongeveer net zo goed als ons Spaans, dus uiteindelijk hebben we gewoon maar iets besteld. Maarten kreeg vooraf en soort laffe kipsalade en ik een lekker bonenprutje met chorizo. Daarna kreeg ik een bord met worstjes, patat en 2 gebakken eieren en Maarten kreeg patat met wilde rijst en een kipfiletje met honing en ananas. Niet helemaal waar we op gehoopt hadden, maar het was niet slecht. Maar papas panaderas en papas gratinadas is in elk geval geen patat.




Er wordt op het eiland veel inktvis gegeten in allerlei varianten. Dat moesten we natuurlijk ook gegeten hebben.



Bij veel gerechten eet je papas arrugadas - gerimpelde aardappeltjes. De aardappels groeien in lavagrond en zijn erg smaakvol. Vroeger werden ze in zeewater gekookt. Nu wordt heel zout water gebruikt. Er ligt bij het opdienen dan ook een laagje zout op de aardappels. je eet ze met schil en mojosauzen.



Zo maak je de aardappels:

Kook kleine, ongeschilde, vastkokende aardappels in een pan met zeer zout water De aardappels moeten in het water blijven drijven. Als ze naar de bodem zakken, meer zout toevoegen. Breng de aardappels aan de kook en laat het gedurende 15 - 20 minuten koken. Giet de aardappels af en bestrooi ze met zout. Draai het vuur laag en laat het zout op de aardappels kristalliseren door de pan regelmatig heen en weer te bewegen. Draai tot slot het vuur uit en bedek de pan gedurende 5 minuten met een theedoek (geen deksel).

De mojosauzen vond ik niet zo indrukwekkend. De rode is pittig en de groene meer kruidig. Soms werd er ook nog Aïoli  bij gegeven.

Natuurlijk moest er ook paella gegeten worden. De eerste die we bestelden was een seafoodpaella heerlijk en daarbij hebben we de pan leeggeschraapt. De tweede was een mixed paella, maar die was beduidend minder lekker. Het vlees was aan de  taaie kant, de rijst was stugger en de hele schotel was veel te nat.


maandag 5 december 2011

Gamba's bij Ovidius in Amsterdam



Zaterdag gingen wij 's avonds naar het theater in Amsterdam. Vooraf wilden wij in de buurt iets eten en toevallig zag ik afgelopen week bij Groupon een aanbieding voor onbeperkt gamba's eten bij Ovidius in Amsterdam. Voordat ik de bon kocht heb ik eerst gereserveerd zodat ik zeker wist dat we terecht konden.

Ovidius is een gezellig ingerichte zaak met meerdere verdiepingen. Een echt kroeg-, eetcafesfeertje. Er werd al snel gevraagd wat we wilden drinken en we kregen lekker vers brood met een dipsausje. De garnalen en friet arriveerden ruim een half uur later. Alles was goed heet en smaakte prima. Van zo'n maaltijd krijg je natuurlijk nogal vette vingers en ik vond het jammer dat er niet een kommetje water op tafel werd gezet. Toen ik erom vroeg kregen we vrij snel een kom water met schijfjes citroen.

We werden bediend door 2 uiterst vriendelijke meisjes die regelmatig een steekje lieten vallen. Lege kommen werden niet afgeruimd, bordjes werden weggehaald zonder ze te vervangen en er was zeer regelmatig verwarring over welk bord aan welke tafel geserveerd diende te worden. De Grouponactie was  nogal succesvol geweest, dus bijna elke tafel at de gamba's. Je zou denken dat het dan vrij snel duidelijk is dat er steeds 2 mensen een bord gamba's delen, maar ook dat ging niet altijd goed.

Klap op de vuurpijl was de vergissing die we zagen toen wij al klaar waren en onze jassen aan stonden te trekken. Er werden 2 borden gamba's neergezet bij een 2persoons tafeltje. Zij kregen allebei een tweepersoons bord. Het tafeltje naast ons zat er al flink lang, maar had na het brood nog niets gekregen. Ineens ontdekte de bediening dat er iets mis was gegaan. De 2persoons tafel had een bord teveel gekregen. De serveerster vroeg vervolgens het bord, waar de vrouw al een gamba van had gegeten terug, schoof de schillen van die gamba bij de man op het bord en serveerde vervolgens zonder blikken of blozen het bord gamba's bij het tafeltje naast ons. Heel bijzonder!

Maar nogmaals; de bediening was erg vriendelijk en we hebben lekker gegeten. En als je voor € 19 euro onbeperkt gamba's met huisgemaakte friet zit te eten, moet je alle vergissingen misschien maar even op de koop toe nemen :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...