Duizenden1dag: Edamame

vrijdag 2 maart 2012

Edamame


Toen ik voor het eerst bij een "all you can eat Japanner" at, heb ik op de gok deze jonge sojaboontjes besteld. Geen idee wat het voor bonen het waren en hoe je ze moest eten. Uiteraard heb ik de eerste peul kapot gekauwd, voor ik erachter kwam dat je alleen de boontjes eet die in de peul zitten. Maar die smaakten dan wel echt fantastisch. Vorig weekend vond ik ze bij Amazing oriental in Beverwijk. Ik heb een portie gestoomd en een portie gekookt, maar ik vond de gekookte versie beter. Zowel de peulen als de boontjes waren veel groener en lekkerder. Het kan ook zijn dat de gestoomde boontjes gewoon te lang gestoomd hebben, want die had ik bovenin de rijstkoker gedaan en ik dacht er pas weer aan toen de rijst gaar was. De overige peulen heb ik in kokend water gedaan en een minuut of 5 gekookt. Door af en toe even te proeven ontdek je wanneer ze klaar zijn. Niet te hard en niet te zacht. Laat ze dan even schrikken onder ijskoud water (hierdoor blijft de kleur ook mooi groen) en bestrooi ze met wat zout. Eet ze door de boontjes uit de peul te halen (met je vingers of je tanden) en geniet van een gezonde snack.


Ik heb ze verder nog gebruikt in een fried rice gerecht. Ook een aanrader, maar ik vond de boontjes in combinatie met de zeevruchten iets minder. Een volgende keer zou ik ze met kip combineren of in een vegetarische maaltiijd verwerken. Voor de fried rice heb ik niet op hoeveelheden gelet, maar ik bakte wat knoflook en rode peper in de wok, voegde rijst toe, scheutje sojasaus, oestersaus en vissaus, ontdooide zeevruchten erbij en tenslotte gesneden lente-uitjes, sojaboontjes en tauge.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...