Duizenden1dag: Eclairs van Holtkamp

dinsdag 24 april 2012

Eclairs van Holtkamp


Een vriendin van me is zonder succes op zoek geweest naar eclairs in Haarlem. Ze besloot ze dan maar zelf te maken en vroeg mij of ik een goed recept wist. Dat vond ik toevallig in mijn zojuist aangeschafte boek De banketbakker van Cees Holtkamp en ik besloot ze maar gelijk te maken. En met succes, want ze waren heerlijk.
Op foodtube vind je diverse video's van Cees Holtkamp, waarin hij (vaak samen met zijn kleindochter) diverse recepten uit het boek maakt en extra tips geeft. Erg leuk om te zien.
Dit is de soezenvideo die bij het recept van het soezenbeslag (eclairs zijn gemaakt van soezenbeslag) hoort:


Eclairs


IngrediĆ«nten 


soezenbeslag (ik nam hier de helft van)
  • 100 gram melk
  • 100 gram water
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • mespuntje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de melk met het water, de boter en het zout aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel al roerend 1 Ć  2 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer dan 1 voor 1 de eieren erdoor.
Vul een spuitzak met het beslag en spuit 10 cm lange stroken op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de eclairs 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen.


Banketbakkersroom (ook hiervan maakte ik de helft)
  • 500 gram volle melk
  • 100 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje (ik gebruikte een scheutje vanille-extract)
  • 45 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • mespuntje zout

Breng 450 gram melk met 50 gram suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open, schraap het uit en voeg het stokje plus het vanillemerg toe aan de melk.
Roer de overige melk, de overige suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout door elkaar tot een papje.
Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. laat de gele room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
Laat afgedekt afkoelen.
Om te vullen kun je ze in de lengte opensnijden, maar ik heb ze met een spuitzak dmv een gaatje in de onderkant gevuld. Dat eet makkelijker. Ik heb een gedeelte met slagroom gevuld en de rest met banketbakkersroom (uit hetzelfde boek).

Tenslotte liet ik 85 gram chocola smelten met 20 gram boter. Daarmee bestreek ik de eclairs dun.

6 opmerkingen:

  1. Ik verheug met er nu al op het boek de Banketbakker te bestuderen in september.
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er echt heerlijk uit! Vooral met die gesmolten chocolade er overheen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die zien er even voortreffelijk uit! Knap werk, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je. Ik was er zelf ook wel tevreden over :-)

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...