Duizenden1dag: Shepherd's pie van Jimmy Doherty (Jimmy's farm)

zondag 15 april 2012

Shepherd's pie van Jimmy Doherty (Jimmy's farm)

Jimmy Doherty is bekend van Jimmy's farm, een programma waarin hij gevolgd wordt terwijl hij zijn droom najaagt: een eigen boerderij met rondscharrelende varkens van zeldzame rassen om zo hoge kwaliteit vlees te kunnen leveren. Uiteraard ging dit allemaal niet vanzelf en ik vond de serie van 2 seizoenen erg leuk.
Jimmy heeft nog meer programma's gemaakt, waaronder Jimmy's food factory, waarin hij probeert supermarktvoedsel na te maken. Ook erg leuk. Hier zie je hoe hij zelf kroepoek probeert te maken:


Inmiddels is zijn boerderij flink uitgebreid met een boerderijwinkel en een groot restaurant. Afgelopen zomer zijn Maarten en ik er geweest en hoewel ik het erg leuk vond om er te zijn, was ik niet zo onder de indruk als ik gehoopt had. Het eten in het restaurant was ook niet briljant. Het vlees zal ongetwijfeld van goede kwaliteit geweest zijn, maar ik vond het niet echt lekker. Ook de worstjes die we in de winkel kochten vond ik tegenvallen.


Uit zijn boek Eten van Jimmy's farm maakte ik Shepherd's pie.


Shepherd's pie van Jimmy Doherty


Ingrediƫnten voor ruim 4 personen


voor de saus
  • 500 gram lamsgehakt
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 wortels
  • 1 blik gepelde tomaten in blokjes van 400 gram
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 125 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel worcestersauce
  • zout en peper

voor de pureelaag
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 5 eetlepels warme melk
  • 30 gram boter
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 50 gram Lancashire of een andere kruimelige kaas

Bak in een droge pan het gehakt met de uien en de knoflook 8 tot 10 minuten of tot het gehakt goed bruin is. Roer de bloem erdoor. Voeg de overige ingrediƫnten toe en breng alles op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook, dek de pan af en laat het 30 tot 40 minuten zachtjes doorkoken.
Maak intussen de puree: kook de aardappels in kokend water gaar, giet ze af en pureer ze (ik gebruik een aardappelknijper) en pureer ze met de warme melk, boter, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het gehaktmengsel in een ondiepe ovenvaste schaal van 2 liter inhoud. Verdeel de puree over het vlees en strooi de kaas erover.
Zet de schaal 20 tot 30 minuten in de oven tot het gerecht gloeiend heet en goudbruin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...