Duizenden1dag: Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

donderdag 3 mei 2012

Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

Als je aan Maarten vraagt wat voor taart hij wil, zegt hij altijd direct: appeltaart. Vandaar dat het tweede recept dat ik maakte uit het boek De banketbakker een appeltaart was.




De Bretonse appeltaart maak je met fonceerdeeg, een lekker fluwelig, goed te bewerken deeg. In plaats van een grote vorm, gebruikte ik 2 kleintjes. Helaas vond Maarten de taart minder. Hij zei dat dat door de appels (Jonagold) kwam die hij niet zo lekker vind. Hij heeft liever wat zuurdere appels. Ik vond deze taart juist heerlijk.
Ook van dit recept heeft Cees Holtkamp weer een kookvideo gemaakt:


Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp


Ingrediƫnten


Voor het fonceerdeeg
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel (15 gram) water
  • 250 gram bloem
  •  5 gram bakpoeder

Meng boter, bloem, basterdsuiker, zout, halve ei en het water. Kneed vervolgens bloem en bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik minstens een uur rusten in de koelkast. Je kunt dit deeg (in plastic verpakt) in de vriezer bewaren.

  • 150 gram amandelspijs (ik gebruikte heel dun uitgerolde marsepein)
  • 1200 gram appels(Jonagold), geschild, in kleine stukjes
  • abrikozenjam

Voor de vulling
  • merg van 1 vanillestokje (ik gebruikte een scheutje vanille-extract)
  • 100 gram fijne tafelsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 30 gram maizena
  • 60 gram gesmolten roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een ingevette vlaaivorm van 24 cm en 2,5 cm hoog met het uitgerolde fonceerdeeg. Bedek de bodem met de amandelspijs. Verdeel hier de appelblokjes over.
Klop alle overige ingrediƫnten voor de vulling door elkaar tot een vloeibaar mengsel. Giet dit over de appelblokjes in de taartvorm zodat alle blokjes bedekt zijn. Zet de taart 70 minuten in de oven. Prik in de taart om te kijken of hij gaar is. Een prikker moet er droog uitkomen.
Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met verwarmde abrikozenjam.


2 opmerkingen:

  1. Dat Maarten de taart niet zo lekker vond, onbegrijpelijk. Ik heb de taart kort geleden ook gemaakt en wij vonden hem juist zalig! Zo zie je maar smaken verschillen.
    Vind je het leuk om misschien mee te doen aan het Foodblogevent (zie mijn blog)?
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn inmiddels 2 dozen aardbeien in huis, maar nu nog inspiratie.....

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...