Duizenden1dag: Chocolade-havermoutkoekjes

zaterdag 2 juni 2012

Chocolade-havermoutkoekjes

Bij de kringloopwinkel in Zaandam kocht ik vandaag dit boek:

(ik kreeg de foto niet beter gescand)

Ik ben gek op havermoutkoekjes en de versie die ik in dit boek tegenkwam leek me erg lekker. Het recept klopte prima tot ze de oven in gingen. Ik had nav het plaatje in het boek verwacht dat ze nogal uit zouden lopen, maar dit bleek niet zo te zijn.

De eerste koekjes vond ik daardoor te klein; alhoewel ze klein natuurlijk ook gewoon lekker zijn. De volgende koekjes maakte ik iets groter. Ze zagen er dan wel niet zo uit als op het plaatje; ze smaakten heerlijk.


Chocolade-havermoutkoekjes


Ingrediƫnten voor ca 24 stuks

  • 115 gram boter, op kamertemperatuur
  • 85 gram oersuiker of pure rietsuiker
  • 1 groot ei, geklopt
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • mespunt zout
  • 1/2 theelepel vanille-essence (ik gebruikte extract)
  • 115 gram havermout
  • 175 gram pure chocolade, grof gehakt

Klop de boter in een mengkom heel zacht en romig met een houten lepel of een mixer. Voeg de suiker toe en klop het mengsel licht en romig. Voeg het ei beetje bij beetje toe en klop telkens goed. Zeef het meel, het bakpoeder en het zout boven de kom. Voeg de vanille-essence havermout toe en roer. Roer de chocoladebrokken er pas door als alles goed gemengd is.
Schep volle theelepels (of een eetlepel) van het beslag met voldoende tussenruimte op de met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de koekjes goudbruin en stevig zijn. Haal ze uit de oven en laat ze 2 minuten op de plaat afkoelen of tot ze stevig genoeg zijn om op een rooster te leggen. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Eet de koekjes binnen een week. In de vriezer zijn ze een maand houdbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...