Duizenden1dag: Chocoladekaramelvierkantjes

zaterdag 7 juli 2012

Chocoladekaramelvierkantjes



Uit HOME MADE van Tana Ramsay maakte ik deze heerlijke chocoladekaramelvierkantjes. Alhoewel, vierkantjes werden het niet echt. Dan had ik ze een beetje in moeten snijden toen de chocolade nog niet helemaal hard was denk ik. Lekker waren ze wel. En ze bleven in de koelkast ruim een week lekker. Toen waren ze op...


Chocoladekaramelvierkantjes


Ingrediƫnten


Voor de chocolade koekjesbodem
  • 160 gram boter
  • 75 gram gele basterdsuiker
  • 210 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Voor de bovenlaag
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels golden syrup
  • 4 dl gecondenseerde melk uit blik
  • 100 gram pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 20 x 25 cm met bakpapier.
Doe alle ingrediƫnten voor de bodem in een foodprocessor (ik deed het met mijn Kitchenaid) en draai ze tot een balk. Spreid het mengsel met een dessertlepel uit in de vorm. Druk het aan tot een gelijkmatige laag. Zet de vorm in de oven tot dat hij stevig aanvoelt. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Doe de boter met de golden syrup en de gecondenseerde melk in een middelgrote pan met een dikke bodem en verwarm alles onder af en toe roeren zachtjes totdat de boter is gesmolten. Breng aan de kook; zet het vuur laag en laat onder voortdurend roeren 5 minuten zachtjes koken. Het mengsel verandert in een dikke, lichtbruine karamel. Giet deze op de koekjesbodem, smeer hem gelijkmatig uit en laat afkoelen en stollen.
Breek de chocolade in een hittebestendige kom die op een pan zacht kokend water staat. Het water mag de bodem van de kom niet raken. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten en giet hem over de karamel. Smeer gelijkmatig uit. Laat de chocolade stollen (eventueel  in de koelkast). Serveer de koek in vierkantjes gesneden.

2 opmerkingen:

  1. wow, die zien er verleidelijk uit. Moet ik dat nu net lezen om kwart voor negen met een (bijna) lege maag ....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha ha ha. Ik ben stiekem ook blij dat ze op zijn. Het went te gemakkelijk, zo'n bord in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...