Duizenden1dag: Anzac koekjes

zaterdag 4 augustus 2012

Anzac koekjes


Er zijn veel verschillende recepten voor Anzac koekjes. Ik maakte die van Tana Ramsey. ANZAC is een afkorting van Australia and New Zealand Army Corps.  De vrouwen en/of moeders stuurden deze koekjes naar de soldaten van het Corps in Europa tijdens de Eerste wereldoorlog, omdat de koekjes zo lang houdbaar zijn.  Op 25 april worden de soldaten herdacht die gesneuveld zijn tijdens deze oorlog en nog steeds worden ANZAC koekjes gebakken en verkocht als er geld opgehaald wordt voor goede doelen. Ze zijn ontzettend lekker en voedzaam.
Ik moet er wel bij zeggen dat ze de laatste 2 keer dat ik ze bakte minder goed dan anders waren, Ze werden minder mooi en wat harder. Geen idee wat ik nu anders doe. Ik heb wat goedkopere boter gebruikt. Misschien ligt het daar aan.




Anzac koekjes


Ingrediƫnten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram geraspte kokos
  • 150 gram havermout
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels stroop
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 2 eetlepels kokend water

Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet de plaat in. Verwarm de oven voor op 180 graden (gasstand 4).
Meng de bloem, suiker, het geraspte kokos en de havermout in een grote kom.
Smelt de boter samen met de stroop in een steelpannetje op laag vuur.
Los het natriumcarbonaat in het kokende water op en voeg het aan het botermengsel toe.
Maak een kuiltje in het bloemmengsel en roer het botermengsel erdoor.
Schep hoopjes van het mengsel op de bakpaat en bak de koekjes 15-20 minuten. laat ze als ze gaar zijn zo snel mogelijk op een metalen rooster afkoelen om te voorkomen dat ze aan de onderkant te donker worden.Je kunt ze het best in een luchtdichte trommel bewaren.

1 opmerking:

  1. Heb over de Anzac al eens gemailes met de moeder van Esmee Scholten (blog Esfactory). Ze gaar binnenkort naar Australie en zou voor mij 'de echte' meenemen ...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...