Duizenden1dag: Gebakken rijst met Thaise pindasaus

vrijdag 3 augustus 2012

Gebakken rijst met Thaise pindasaus

Op een werkdag maak ik graag snelle maaltijden, zeker als het mooi weer is. Vandaag maakte ik gebakken rijst met heerlijke Thaise pindasaus. De hoeveelheden doe ik altijd erg uit de losse pols en door proeven en roeren bepaal ik of ik nog iets mis aan smaak, maar ik heb geprobeerd er een recept van te maken waar je iets mee zou moeten kunnen. Maar alle genoemde hoeveelheden zijn dus flexibel.



Gebakken rijst 


Ingrediƫnten voor 3 personen

  • 100 gram smalle spekblokjes
  • 1 in stukjes gesneden paprika
  • 1/2 gesnipperde groene puntpeper (uit eigen tuin, bleek erg pittig)
  • 1/2 bakje champignons in plakjes
  • 125 gram tauge
  • 250 gram (ongekookte) rijst
  • scheut lichte sojasaus

Kook de rijst gaar en laat afkoelen. Bak de spekblokjes en voeg de peper en paprika toe. Paar minuutjes meebakken op matig en dan de champignons en de tauge toevoegen. Even bakken en dan kan de rijst erbij. Een scheut sojasaus er door zodat er net een beetje smaak aankomt (de pindasaus doet de rest) en dan even goed warm bakken.

Thaise pindasaus


Ingrediƫnten

  • 330 ml kokosmelk (2 kleine blikjes)
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 2 gehakte teentjes knoflook
  • 1 spriet sereh (citroengras)
  • 1/2 pot pindakaas met nootjes
  • 3 eetlepels geraspte kokos (vers of gedroogd)
  • 3 theelepels sambal badjak
  • 1/2 theelepel sambal hottie
  • 2 theelepels sambal manis
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • scheutje olie

Fruit het sjalotje en de knoflook in het scheutje olie. Doe de kokosmelk erbij en voeg terwijl de kokosmelk op laag vuur opwarmt de pindakaas toe. Goed roeren. Als het te dik wordt (ik begon met 1 blikje kokosmelk en heb er later nog 1 bijgedaan; vandaar 2 kleine blikjes) kun je nog wat kokosmelk toevoegen, maar water of melk is ook prima. Daana doe je alle overige ingredienten erdoor en roer je goed. Laat het goed warm worden, maar zorg ervoor dat de saus niet gaat koken. Proef en voeg naar smaak toe wat je mist.


1 opmerking:

  1. Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

    Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

    Groetjes en blijf bloggen!

    Steven van Chef in a Box

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...