Duizenden1dag: Chocolade-bietentaart

maandag 3 september 2012

Chocolade-bietentaart

Oorspronkelijk een recept van Diana Henry uit het tv programma dat ze presenteert (Market Kitchen), maar ik heb het van Tana Ramsey. Een heerlijk recept dat ik maakte met de bieten uit eigen tuin (nou ja, eigenlijk de moestuin van het werk). Ik was jarig afgelopen weekend en maakte deze taart om op het werk te trakteren. De mensen (cliënten van een zorgboerderij/crisisopvang) aan wie ik vertelde dat het een taart met rode biet was waren huiverig om het te proberen, maar de mensen die ik vertelde dat het chocoladetaart was aten het met smaak. Erg grappig. Ik vond hem zelf ontzettend lekker.

Chocolade-bietentaart


Ingrediënten

  • 125 gram zachte boter (plus boter om in te vetten)
  • 75 gram pure chocolade, in stukjes
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1/4 theelepel zout
  • 50 gram cacao, gezeefd
  • 250 gram gekookte biet, grof geraspt
  • wat geraspte witte chocolade om te garneren

Voor het glazuur
  • 150 gram pure chocolade in stukjes
  • 1,5 dl zure room
  • 5 eetlepels poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de chocolade voor de cake in een hittebestendige kom die op een pan met zacht kokend water staat; het water mag de onderkant van de kom niet raken. laat onder af en toe roeren smelten (ik doe dat gewoon op heel laag vuur in een steelpannetje).
Klop de boter, de suiker en de eieren met een mixer licht en los. Meng er de gesmolten chocolade door en schep er met een grote metalen lepel de bloem, het zout en de cacao door. Roer er ten slotte de geraspte biet door.
Doe het mengsel in de springvorm, maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden (lees ik nu voor het eerst, dus niet gedaan) en laat 45-50 minuten bakken. De taart is gaar als een prikker die je er in het midden in steekt er bijna schoon uitkomt. Laat de taart ongeveer 10 minuten in de vorm en daarna op een rooster helemaal afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een kom en zet de kom op een pan zacht kokend water (ook hier weer gewoon in pan op zacht vuur gedaan). Laat smelten, maar niet te heet worden. Roer alles door elkaar, neem de pan van het vuur en roer krachtig tot een glad, glanzend mengsel. Laat afkoelen en dik worden.
Smeer het glazuur met een paletmes op de taart en strooi er geraspte witte chocolade over. laat opstijven in de koelkast.

3 opmerkingen:

  1. Hij ziet er heerlijk uit!
    Ik maakte ook eens chocolade-bieten-cakejes maar vertelde wel op voorhand niemand wat erin zat :-).
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk die taart! De bietjes geven de taart een volle aardse smaak en maken hem lekker smeuiig. Ik heb zelf het tarwemeel vervangen door speltmeel (half bloem en half volkorenmeel). De suiker heb ik vervangen door oerzoet. Dank je wel voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je hem hebt gemaakt! Ik vond hem zelf ook zo lekker.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...