Duizenden1dag: Speculaasjes

dinsdag 16 oktober 2012

Speculaasjes

Na al die Aziatische maaltijden in de zon belandden we bij terugkomst ineens in de herfst. Koud, nat, donker en somber. Ik kan niet wachten totdat het lente wordt. Maar we maken er maar het beste van met heerlijke pompoen uit de werktuin, noten, stamppotjes, stoofschotels en vandaag: speculaasjes.


Nadat ik vorige week op een rommelmarkt een speculaasplankje op de kop had getikt, moesten er natuurlijk speculaasjes gebakken worden. In de recepten die ik vond werd rijstebloem genoemd om de plank mee te bestuiven zodat de speculaasjes makkelijk uit de plank komen. De rijstebloem had ik gekocht, maar bleek een veel te korrelige structuur te hebben. Toen heb ik maar gewone tarwebloem gebruikt en dat ging ook.

Speculaasjes


Ingrediënten

 • 75 gram bloem
 • 75 gram zelfrijzend bakmeel
 • mespunt zout
 • 100 gram harde boter
 • 75 gram bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel melk
 • rijstebloem om te bestuiven

Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg zout, boter, gezeefde basterdsuiker en speculaaskruiden toe. Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed snel en met koele handen een samenhangend deeg en laat dat voor tenminste een uur op een koele plaats rusten.
Bestuif een speculaasplank met rijstebloem, druk het deeg erin en snijd dit horizontaal met een mes af. Leg de speculaasjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif deze in een oven van 160 graden. Bak de speculaasjes in circa 20 minuten gaar en bruin.

Als je geen speculaasplank hebt kun je het deeg ook uitrollen en er vormpjes uitsteken.

bron: Cecile Thijssen - St. Nicolaas decemberlekkernijen 

4 opmerkingen:

 1. Ik vind je speculaasjes bijzonder goed gelukt. Vaak blijven ze in de plank "hangen" en zijn ze dermate verfomfraaid dat ze het aankijken niet waard zijn. Mocht je ooit nog eens speculaas willen bakken, hier het recept van een echt (familie)bakker) http://www.pieterkarman.org/pagina/speculaas.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor de link. Deze waren lekker, maar het was zeker nog niet het ultieme recept. Bovendien heb ik toevallig dit weekend nog 2 speculaasplankjes gekregen, dus gebakken gaat er worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey, wat leuk om te lezen! Ik ben gek op rommelmarkten en kijk ook al een tijdje naar speculaasplankjes, maar steeds is het nèt niet wat ik zoek. Jouw plankje ziet er goed uit, verschillende figuurtjes, lekker traditioneel en zo te zien in goede staat. De plankjes die ik vond waren te groot, te modern of met veel gebruikssporen. Ik zoek nog even door tot ik de juiste vind en bookmark ondertussen jouw recept (en dat van Nel!). Ben het overigens roerend met haar eens, de speculaasjes zien er erg mooi uit. :)

  Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik was er ook al een tijdje naar op zoek; tot ik deze ineens op een snuffelmarkt zag liggen en voor € 1,00 mee mocht nemen.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...