Duizenden1dag: No knead bread van Jim Lahey

maandag 5 november 2012

No knead bread van Jim Lahey

In de  Sullivan Street Bakery van Jim Lahey in New York maken ze fantastische broden. Op de site vind je het recept voor een brood dat je niet hoeft te kneden. Laten rusten en een keer omvouwen is genoeg.
Het kost wat tijd ivm het rusten van het deeg, maar met een beetje plannen heb je op tijd een lekker brood.No knead bread van Jim Lahey


IngrediĆ«nten voor 1 brood

  • 430 gram (3 cups) witte tarwebloem (elke soort is goed)
  • 1 gram (1/4 theelepel) droge (instant)gist
  • 13 (3/4 theelepel) gram zout
  • 345 ml water

extra nodig
  • vershoudfolie
  • bloem, tarwezemelen of grof polenta 
  • silliconen bakmat of een stuk bakpapier
  • theedoek
  • zware gietijzeren, aardewerken of pyrex pan of schaal (inhoud 2 of 3 liter) met ovenbestendig deksel
Meng de bloem, de gist en het zout in een kom. Voeg 345 ml water toe. Meng de ingrediĆ«nten heel losjes en snel met 1 hand tot een vochtig, plakkerig deeg. Het resultaat moet meer op een dik beslag lijken dan op brooddeeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat hem zo 18 uur staan. Kamertemperatuur is prima.

Als het goed is begint, wanneer je de kom schuin houdt, het deeg nu te lopen en laat het een draderige structuur zien. Bestrooi het aanrecht met bloem. Wees royaal, want het deeg is slap en plakkerig. Schraap het deeg uit de kom op het werkvlak. Bestrooi het deeg met bloem, trek het rustig een klein beetje uit elkaar en vouw twee uiteinden over elkaar. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling.

Dek losjes af met huishoudfolie en laat een kwartier rusten. Bestrooi de bakmat of het stuk bakpapier royaal met bloem, zemelen of maismeel. Bebloem je vingers en vorm met enkele bewegingen een bal van het deeg.
Leg de bal op de bakmat/het bakpapier en bestrooi ook de bovenkant. Dek achtereenvolgens af met vershoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog 2 tot 3 uur riijzen.

Drie kwartier voordat je gaat bakken verwarm je de oven voor op de hoogst mogelijke stand, bij voorkeur tussen 230 en 260 graden (bij mij was dit 250 graden). Een kwartier later zet je de pan met deksel in de oven. Als het deeg zover is haal je de pan naar voren en het deksel eraf. Pas op, hij is gloeiend heet.

Schuif je hand onder de bakmat/het bakpapier, til het deeg op en keer de hele handel om boven de pan. Dit is het lastigste deel van het proces. Het deeg is nl nog steeds pakkerig en doet wellicht niet meteen wat jij wilt. Bovendien is de pan, ik waarschuw nog maar een keer, gloeiend heet. De ervaring leert dat een combinatie met bakmat/bakpaier +vershoudfolie +theedoek het handigst is. Schud eventueel aan de pan, maar maak er geen halszaak van als het deeg niet precies in het midden ligt. Alles komt goed tijdens het bakken. Leg het deksel weer op de pan en laat het deeg 30 minuten bakken. Haal dan het deksel eraf en bak het brood in nog eens 15 tot 25 minuten mooi bruin.
Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster volledig afkoelen voor je het aansnijdt.Erg leuk en makkelijk brood om te maken. Ik gebruikte sesamzaadjes om het brood mee te bestrooien. De pan bekleedde ik met bakpapier, waardoor het deeg niet aan de pan bleef plakken. Nadeel hiervan is dat het brood er wat kreukelig uitziet door de vouwen in het papier.
Ik gebruikte mijn BK braadpan van 24 cm omdat van mijn zware pannen de deksel niet in zo'n hete oven mogen. Dit ging prima. Door het bakpapier werd de inhoud van de pan ook wat kleiner.
Er had wel iets meer zout door gemogen. Ik denk dat ik mijn 3/4 theelepeltje vrij klein was uitgevallen.
Verder was het een heerlijk brood met een luchtige structuur en een krokante korst. Dit gaan we vaker maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...