Duizenden1dag: Oma's Suikerhart

zondag 2 december 2012

Oma's SuikerhartDe sinterklaasfeesten bij ons thuis waren altijd ontzettend gezellig. We vierden het met familie en het was echt een feestje om naar uit te kijken. Het feest was niet compleet zonder de suikerharten van oma.


                                           
Ze maakte ze ieder jaar voor de 4 kinderen in het gezelschap en wij vonden ze overheerlijk. Een jaar dacht ze dat het niet zo erg zou zijn als er een keer geen suikerharten waren, maar daar vergiste ze zich in. De teleurstelling was enorm, ondanks alle andere leuke kadoos. Oma besloot toen om ze alsnog te maken en ze door Sinterklaas te laten naleveren. Eind goed al goed. Wel jammer is dat ik nooit de moeite heb genomen om haar later eens te vragen hoe ze die suikerharten zo lekker kreeg. Na het overlijden van oma hebben we wel een kartonnetje met het recept gevonden, maar daar zal ze best nog wel haar eigen draai aan gegeven hebben.Die draai heb ik nog niet helemaal ontdekt, maar ik kom inmiddels aardig in de buurt. Na een aantal mislukte versies is deze nog wel iets zachter dan in mijn herinnering, maar lekker is deze borstplaat zeker!

SuikerhartIngrediƫnten

  • 500 gram suiker
  • 1,5 pakje vanillesuiker
  • 1,5 dl slagroom
  • 2 eetlepels cacao
  • suikerhartvormen of andere vormpjes


Beboter de vormen en leg ze op een stuk bakpapier. Verhit de ingrediĆ«nten onder voortdurend roeren in een pan met dikke bodem. 


Na ongeveer 18 minuten zal het mengsel dikker zijn en langs de randen van de pan harder worden. Dat is het moment om de suikermassa in de beboterde vormpjes te gieten en te laten drogen. Als ze hard genoeg zijn kun je ze omdraaien of op de kant zetten om ze verder te laten afkoelen. Er zijn speciale borstplaatvormen op de markt met een schuifje zodat je het hart makkelijker van de borstplaat kan verwijderen. Echt nodig zijn ze niet, wel handig.
Mijn oma verpakte ze op een zilverkleurig stukje karton in aluminiumfolie als ik het me goed herinner.1 opmerking:

  1. Wat een leuk stukje over de suikerharten van oma. Heel fijn om te lezen dat je goede herinneringen hebt aan de Sinterklaasfeesten thuis. Je moeder

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...