Duizenden1dag: Sinterklaastraditie: koek vergulden

zaterdag 1 december 2012

Sinterklaastraditie: koek vergulden


Koek vergulden is een oude traditie. Tot in de 19e eeuw gaven vrijgezelle jongens en meisjes elkaar lekkernijen op 5 december. Men kon een vrijer van speculaas kopen en die dan bij de bakker versieren met bladgoud en zilver. Er werden ook wel suikerharten gegeven. Het koek vergulden bestaat nog steeds, maar dan in een modernere vorm.
In het verleden deed ik dit met de welpen van mijn scoutinggroep, inmiddels doe ik het met de cliĆ«nten van de zorgboerderij waar ik werk. En het is eigenlijk altijd groot succes. Bijna iedereen vindt het leuk om te doen.
Een goede voorbereiding is wel belangrijk, want als ze eenmaal zitten willen ze beginnen en het maken van de diverse glazuren is best nog even een klusje.
Het glazuur is ruim voldoende voor zeker 15 personen, maar dan moet je ze wel in groepjes om de beurt laten werken. het delen van de bakjes wordt anders erg lastig. Mijn ervaring is dat een groepje van 5 nog lekker werkt als ze aan een niet te grote tafel zitten zodat iedereen er goed bij kan.


Wat heb je nodig

 • per persoon een grote taaipop (of allemaal kleine taaipopjes)
 • poedersuiker (zeker wel 3 pakken of bussen)
 • kleurstoffen (liefst op natuurlijke basis), Cacao geeft een mooie kleur bruin.
 • hagelslag, snoepjes (manna) 
 • kwastjes
 • evt spuitjes (vinden ze geweldig en kun je goed mee doseren; te koop bij Baco in IJmuiden)
 • bakjes om glazuur en versiering in te doen
 • theelepels om het glazuur mee te roeren
 • borden om de kwastjes en spuitjes op te leggen
 • aluminiumfolie om poppen op te laten drogen
 • stickertjes om naast de pop te plakken zodat je onthoudt welke van wie is
 • pen zodat je de stickers ook kunt beschrijven
 • evt plastic folie of zakken om de poppen in te pakken (dan ook schaar en plakband)

Zorg dat je alle voorbereidingen klaar hebt als je wilt gaan beginnen. Afhankelijk van nivo, leeftijd en/of de situatie is het nl wel handig een beetje in de buurt te blijven om aanwijzingen te geven en te voorkomen dat alle kleuren gelijk door elkaar gaan en/of het een enorme troep wordt.
Doe de versiersels in bakjes en bekleed een tafel/ aanrecht o.i.d. met aluminiumfolie.

Vul een bakje met poedersuiker en doe er een klein beetje water bij. Pas op, want het wordt snel te dun. Op zich geen probleem, want dan voeg je gewoon weer poedersuiker toe tot het de gewenste dikte heeft. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. Doe er een heel klein snufje kleurstof bij en roer nog eens goed door. Het glazuur moet de dikte van vla hebben. Je moet het nog net goed op kunnen zuigen met een injectiespuitje. Is het dunner, dan loopt het erg uit op de pop. Zo maak je diverse schaaltjes met glazuur.

Leg van te voren goed uit dat er per kleur bijv 1 spuitje en/of kwastje gebruikt wordt, anders blijf je dingen schoonspoelen. Het is het handigst om tussendoor de spuitjes en kwastjes op een bord te leggen. Anders glijden de spuitjes al snel volledig in een bakje glazuur. Dan kan iedereen de pop versieren en daarna te drogen leggen op de folie.

Van het proces kan ik i.v.m de privacy van de cliƫnten geen foto's laten zien, maar dit zijn nog een paar resultaten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...