dinsdag 31 januari 2012

Kantonese gebakken rijst van Gordon Ramsey

Nog een recept uit Wereldgerechten van Gordon Ramsey. Deze Kantonese gebakken rijst maakte ik met zeevruchten ipv garnalen en was erg lekker.


Kantonese gebakken rijst


Ingrediënten  voor 4 personen

  • 100 gram rauwe garnalen (of kip, zeevruchten enz)
  • 4 eetlepels (zonnebloem)olie
  • 1 gehakte ui
  • 2 gehakte knoflookteentjes
  • 1 wortel, geschrapt en fijngehakt
  • zeezout en wittte peper
  • 50 gram doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen
  • 2 middelgrote eieren, losgeklopt met een snufje zout
  • ca 400 gram rijst van de dag ervoor
  • 4 lente-uitjes, gehakt
  • 2 eetlepels lichte sojasaus (of naar smaak)

Verwijder de zwarte aders uit de garnalen en hak ze als ze vrij groot zijn grof; dek ze af en zet ze opzij.
Verhit de helft van de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, wortel en een snufje zout en peper toe. Roerbak alles 2-3 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
Doe de garnalen en doperwten in de pan en roerbak ze tot de garnalen roze beginnen te kleuren. Schuif deze ingrediënten naar 1 kant van de pan en voeg aan de andere kant wat meer olie toe. Schenk de losgeklopte eieren in de olie en bak ze terwijl u af en toe roert. Roer ze als ze bijna gestold zijn door de rest van de ingrediënten.
Doe indien nodig nog wat olie in de wok en doe dan de rijst en de lente-uitjes erbij. Breng het geheel met een beetje sojasaus op smaak en roerbak het nog 3-4 minuten, tot de rijst gloeiend heet is. Proef vlak voor het serveren of u nog een smaakmaker wilt toevoegen.

zondag 29 januari 2012

Vongole



Ik was al tijden van plan om eens vongole (venusschelpen) te maken en nadat we het er vorige week met vrienden over hadden besloot ik ze te kopen. Op de markt kocht ik een zakje van 600 gram. Na ze heel goed gewassen te hebben bakte ik ze in een klont boter met persillade, knoflook en platte peterselie tot de schelpen allemaal open waren. We aten ze met stokbrood die we lekker in de boter doopten. Smullen!


vrijdag 27 januari 2012

Paella van Gordon Ramsey


Vandaag kocht ik bij V en D in Haarlem in de uitverkoop het boek Wereldgerechten van Gordon Ramsey. Er staan verschillende gerechten in uit diverse landen. De gerechten blinken niet uit in originaliteit, maar daar kun je zelf een draai aan geven. Als de basis goed is kun je tenslotte eindeloos varieren. Ik maakte de paella, halveerde de hoeveelheden en voegde er zelf nog gamba's aan toe. We hadden ruim genoeg voor 3 gemiddelde eters. Het resultaat was zeker lekker, maar geen klapper.


maandag 16 januari 2012

Avocado met garnalen

Na de sushi had ik nog een avocado en een schaaltje garnalen over. De garnalen kocht ik bij Landmarkt en heb ik gisteren gepeld. Het is even een klusje, maar de smaak is wel veel beter dan de voorverpakte garnalen uit de supermarkt. Gemengd met een beetje knoflooksaus van D & L (tip van mijn moeder en erg lekker) waren de garnalen met avocado een heerlijk voorafje.



zondag 15 januari 2012

Toko's en een rijstkoker

Na de sushi van vorige week had ik mijn zinnen gezet op een rijstkoker. Gezond en makkelijk. Na wat gespeur op internet kwam ik tot de conclusie dat ik ze maar beter even in het echt kon gaan bekijken, al was het alleen maar om de grootte te bekijken. Het blijft tenslotte toch een apparaat wat weer ruimte nodig heeft. We gingen naar een rijtje toko's in Amsterdam, tegenover de Makro in De Flinesstraat. Wah Nam Hong is flink groot en erg leuk om rond te snuffelen.






De missie was deze keer echter een rijstkoker en Maarten wilde best even mee, maar niet om uitgebreid te winkelen. Dus na een snelle tocht door de winkel (en natuurlijk toch even rondneuzen) en de conclusie dat er maar 1 rijstkoker was gingen we door naar de volgende toko. De Amazing Oriental zit ook in Beverwijk en bood dus weinig nieuws. Ze hadden er wel rijstkokers, maar voor de zekerheid zijn we ook nog even naar de buren gegaan, waar ze een uitgebreide voorraad keukenspullen hadden. Daar bij Holwha ging ik uiteindelijk ook met rijstkoker de deur uit. Het is er 1 met een goed sluitend deksel en hij slaat af als de rijst gaar is. Bovendien heeft hij een anti-aanbaklaag (over het minder gezonde aluminium) en zit er een inzetbaar stoommandje bij.




Thuis heb ik hem gelijk gebruikt voor sushirijst en dat ging prima. Ik heb 300 gram rijst in de koker gedaan en daar water bijgedaan tot het water  ongeveer 1,5 cm boven de rijst uitkwam en dat bleek prima te werken. Daarna nog 15 minuten warmgehouden in de rijstkoker en daarna nog 15 minuten in de binnenpan met een doek erover. Laten afkoelen in een (liefst houten) schaal en vermengen met 5 eetlepels sushi-azijn. Ik had er 3 eetlepels doorheen gedaan omdat ik dacht dat het al best zuur was, maar later bleek dat iets meer wel gekund had. Bovendien las ik later dat je de sushirijst het best in dashi bouillon kunt koken. Daar ga ik nog naar op zoek voor de volgende keer. We hadden bij Landmarkt verse tonijn en garnalen gekocht, maar ik vond de tonijn niet bijzonder. Er zat weinig smaak aan. De gerookte zalm, avocado, komkommer en garnalen vullingen smaakten heerlijk. De vorige keer waren ze strakker gerold, maar dat is oefening. Het blijft wel ontzettend leuk om te doen.



woensdag 11 januari 2012

Rusmarket Kolobok

UPDATE: Deze winkel is inmiddels gesloten.


Naast de Amazing Oriental zit de Russische supermarkt Kolobok. Erg leuk om alle onbekende levensmiddelen te ontdekken. Gelukkig zijn steeds meer prijskaartjes voorzien van een Nederlandse omschrijving, waardoor je enig idee hebt waar je naar kijkt. Veel ingemaakte groenten, gedroogde vis, wijn, zoetwaren, vlees en vis in blik, verse kaas en worst en zelfs chocoladeboter. Die hadden we vroeger thuis van choba. Die heb ik later nog eens geproefd en die vond ik toen helemaal niet lekker meer.
Ook voor deze winkel geldt dat hij in de Zwarte markt zit en dat je op zaterdag en zondag dus entree voor de Zwarte Markt betaalt om binnen te komen.










zondag 8 januari 2012

Sushi

In de Amazing Oriental in Beverwijk liep ik tegen een sushi pakket aan. Omdat ik nog nooit zelf sushi gemaakt heb, maar het wel erg lekker vind, besloot ik er een te kopen. Voor € 5, 95 leek het me een leuk probeertje.




In het pakket zaten kant en klare rijst die alleen nog even in de magnetron moest, 3 norivellen, wasabipoeder, sushi azijn, gember en een matje om mee te rollen.


Op de verpakking stond dat je de hete rijst moest mixen (niet roeren) en moest afkoelen met een fan. Vond ik nogal wazig.


Gelukkig vond ik een aantal filmpjes waarin mensen lieten zien hoe je sushi maakt en daarin ontdekte ik dat je de rijst voorzichtig moet omscheppen en de rijst snel moet afkoelen. De hoeveelheid rijst die ik had was zo afgekoeld en makkelijk om te scheppen, dus dat was geen probleem.
Het was eigenlijk vrij gemakkelijk. Ik legde een norivel op het matje, spreidde daar een derde van de rijst op uit (met natte vingers tegen het plakken), legde een rijtje vulling in het midden en rolde hem op.


Als je een stukje van het norivel afknipt kun je de eindjes met een klein stukje overlap aan laten sluiten. Bij mij rolde er nog een stukje zeewier in het rolletje mee. Tja, dat is leuk om een volgende keer te proberen. Voor een eerste poging was ik zeer tevreden. Ik maakte een rol met avocado en gerookte zalm, een rol met avocado en gerookte kip, en een rol met Hollandse garnalen, avocado en een heel klein beetje knoflooksaus (D&L). Ze waren alle drie heerlijk. Je moet de rollen met een goed scherp mes snijden, anders zakt het uit elkaar.

Amazing Oriental in Beverwijk


Amazing Oriental is een vrij grote Aziatische supermarkt in Beverwijk. Door de week kun je er gratis naar toe, maar omdat de supermarkt zich in de Zwarte markt bevindt, moet je in het weekend toegang betalen voor de Zwarte markt (€ 2,25). Ik vind het een feestje om er rond te snuffelen tussen de verse groenten, gekoelde producten, gedroogde kruiden, grote hoeveelheid diepvriesproducten, sauzen, miesoorten, zoutjes, kroepoek, boemboes en uiteraard ook heel veel producten waarvan ik geen idee heb wat ik ermee zou moeten doen.



Er is ook nog een balie waar je allerlei verse maaltijden en hapjes kunt kopen.


Het adres van de supermarkt is:

Amazing oriental

Buitenlanden 10
1948 PD Beverwijk

 Openingstijden
maandaggesloten
dinsdag10:00 -19:00
woensdag10:00 -19:00
donderdag10:00 - 19:00
vrijdag10:00 - 21:00
zaterdag10:00 - 19:00
zondag10:00 - 19:00

zaterdag 7 januari 2012

High tea bij de Bokkesprong in Groet.

Via Groupon had ik een luxe high tea geboekt bij De Bokkesprong in Groet met een voucherwaarde van € 57,00 voor 2 personen. Door de hoge prijs had ik stiekem ook wel hoge verwachtingen. Het pakte helaas anders uit.
Het begon al met de thee. Er werd een mandje voor ons neus gezet met maar liefst 5 soorten pickwickthee en zakjes suiker. De verwachtingen werden direct ver naar beneden bijgesteld.


Na de soep werd de complete high tea  in een keer op tafel gezet. Niet echt gezellig. Het is juist zo leuk als er iedere keer nog een nieuw hapje komt. De soep was wel aardig, het stokbrood was lekker vers, de scones waren lekker en het stokbroodje met de gamba was ook goed. De  tonijnsalade was te zuur, de foccaccia te droog, het toastje carpaccio veel te vet, de saladedressing te zoet, de taart was gewoon vies en de koekjes en bonbons smaakten goedkoop.
De bediening was niet onvriendelijk, maar vooral zeer snel. Het werd op tafel gezet en zonder enige uitleg was ze er weer vandoor.








De heerlijke high tea in Schiedam kon natuurlijk eigenlijk niet overtroffen worden, maar dit was toch wel heel bar. Gelukkig hebben we niet de volle mep hoeven betalen, maar kocht ik de voucher voor de helft van de prijs.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...