dinsdag 28 februari 2012

Pad Thai met garnalen


Sinds wij in Thailand voor het eerst Pad thai aten, maak ik het regelmatig thuis. Er zijn allerlei variaties mogelijk, maar ik vind deze tot nu toe het lekkerst:

Pad thai met garnalen


Ingrediënten

  • 125 gram rijstnoedels (Breed of smal)
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 3 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels tamarindepasta of limoensap
  • 4 lente-uitjes in ringetjes
  • 150 gram tauge
  • 2 eieren
  • 250 gram grote, gepelde, rauwe garnalen
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 3 eetlepels koriander
  • 1 gehakte rode peper
  • 3 eetlepels gehakte pinda's (ongezouten)
  • 4 eetlepels olie

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel af in een vergiet en laat uitlekken.
Roer de vissaus, palmsuiker en tamarindepasta (of limoensap) door elkaar in een kommetje. Eventueel kun je het verhitten in een pannetje of in de magnetron om de suiker beter te kunnen mengen.

Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de knoflook en de peper een minuutje. Voeg de uitgelekte mie en de saus toe en schep even goed om. Schuif de mie naar 1 kant van de pan en voeg 2 eetlepels olie toe in de lege kant van de pan. Breek de eieren boven de olie en roerbak tot ze gestold zijn. Voeg de garnalen toe en schep alles goed om. Als de garnalen bijna roze zijn voeg je de lenteuitjes en de tauge toe. Even meebakken, koriander erdoor en klaar. Garneren met de gehakte pinda's.


maandag 27 februari 2012

Workshop fotografie en styling voor foodbloggers

Afgelopen zaterdag volgde ik de workshop fotografie en styling voor foodbloggers van Alexandra (styling) en Simone (fotografie) in Nootdorp. En die workshop bleek precies te zijn wat ik nodig had.

Ik ben mijn blog begonnen met als doel het ordenen van gemaakte recepten zodat ik ze terug zou kunnen vinden. De foto's erbij dienden geen hoger doel dan een beeld bij het recept ter herinnering. Naarmate ik enthousiaster werd over mijn blog, vond ik ook dat de kwaliteit omhoog moest. Ik ging wat spelen met de lay-out (is zeker nog niet af) en wilde betere foto's leren maken.

Na de kennismaking, waarbij ik het erg leuk vond de verschillende motivaties en achtergronden van de overige cursisten te horen, kregen we kort wat uitleg over fotografie van Simone. Omdat ik een compact-camera heb was niet alles op mij van toepassing, maar al snel bleek dat er veel meer mogelijkheden op mijn camera zitten dan ik wist. En deze uitleg was een goede motivatie om mijn toestel wat beter te willen leren kennen.
Daarna vertelde Alexandra iets over styling. Vaak kun je met wat simpele details al heel mooie resultaten boeken. Net even het juiste lapje stof in combinatie met dat leuke bord en schattige vorkje maken een foto direct veel interessanter. Daar had ik eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Wonderbaarlijk, want ook ik lees de kooktijdschriften en zie de mooie foto's op andere blogs. Kennelijk had ik dus ook hierin een zetje nodig om er anders tegenaan te kijken.
Het werken met een statief bleek een verademing, vergeleken met mijn losse pols fotografie.

Na de heerlijke lunch gingen we zelf aan de slag. We fotografeerden cupcakes, soesjes en salades. Leuk om te zien hoe verschillend de resultaten van de diverse groepjes waren. Mijn foto's zijn qua belichting niet geweldig geworden. Daar moet ik me nog even flink in verdiepen, maar qua compositie heb ik erg veel geleerd. Kortom, zeker een aanrader, deze workshop. Meer info en een verslag vind je op de site van Junglefrog.



Erg geïnspireerd zat ik onderweg naar huis al te bedenken wat voor props ik al in huis heb en wat ik daar nog bij wilde hebben. Uiteindelijk heb ik zondag op de Zwarte markt in Beverwijk wat leuke spulletjes kunnen scoren en heb ik ook maar direct een simpel statief gekocht.

woensdag 8 februari 2012

Spaghetti met champignons, peultjes en Coburger ham

Alweer een recept van Maarten (jawel, de Maarten die koken haat), die op z'n om de week in z'n eentje vrije woensdag "moet" koken. Het was ruim genoeg voor 3 personen, maar 4 kleine eters (of met een salade ofzo erbij) zouden er ook genoeg aan hebben.


Spaghetti met champignons, peultjes en Coburger ham


Ingrediënten

  • 250 gram verse pasta
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 200 gram peultjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gram Coburger ham
  • 125 ml crème fraîche
  • peper en zout
  • wat olie om in te bakken

Maak de champignons schoon met keukenrol en snijd ze in plakjes. Snijd de ui in halve ringen en was de peultjes. Hak de teentjes knoflook fijn of gebruik een knoflookpers. Snijd de Coburger ham in stukjes. Kook de pasta en laat uitlekken.
Bak de ui, knoflook en de peultjes in de olie en voeg na een paar minuten de champignons toe. Roerbak een paar minuten en roer er dan de crème fraîche en de ham door. Je kunt de pasta los serveren, maar wij hebben het door elkaar gegeten.

zondag 5 februari 2012

Chocolate chip cookies

De vorige poging was een jaar geleden. De koekjes waren toen te cakerig naar mijn zin. Dus probeerde ik een nieuw recept met een stuk beter resultaat dan vorige keer. Het werden lekkere brosse koekjes met een stevig chocoladesmaakje. Nog steeds niet de overheerlijk taaiige koekjes uit mijn hoofd, maar wel gewoon prima koekjes. (update: na een dagje in een tupperware bak zijn ze zachter en ik vind ze zo erg lekker). Ik haalde er zo'n 20 uit het recept.



Chocolate chip koekies


Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel melk
  • 225 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram chocoladestukjes
  • evt nog wat geraspte kokos of stukjes noot

Klop de boter en de suiker in een kom romig. Voeg het vanille-extract toe en daarna beetje bij beetje het ei. Voeg de melk toe en roer door.
Meng de bloem door het mengsel en roer de stukjes chocola erdoor. Leg bolletjes deeg op een bakplaat met bakpapier en druk een beetje plat. Houd er rekening mee dat de koekjes iets zullen rijzen.
Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 15 minuten lichtbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

    zaterdag 4 februari 2012

    Bananen/walnotenbrood


    Heerlijk bananen/walnotenbrood, of eigenlijk meer cake. Zo klaar ook. En zei ik al dat het erg lekker is. Ik maakte kleine bakvormpjes en heb ze ongeveer 50 minuten gebakken.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...