vrijdag 30 maart 2012

Cocktailworstjes in bladerdeeg (pigs in a blanket)




Deze pigs in a blanket zijn super simpel te maken en ze zijn altijd zo snel op dat ik ze ieder jaar met de verjaardag van Maarten weer serveer op de buffettafel.


Cocktailworstjes in bladerdeeg (pigs in a blanket)


Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg
  • 80 cocktailworstjes
  • 1 losgeklopt ei

Verwarm de oven voor op 225 graden.
Snijd een plakje bladerdeeg doormidden en verdeel beide helften in 4 reepjes. Rol in ieder reepje een cocktailworstje, druk even aan en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Ze kunnen best dicht bij elkaar liggen, want ze worden niet veel groter. Even bestrijken met losgeklopt ei en dan zo'n 20 minuten bakken in het midden van de oven.

Je kunt ze koud of warm eten, maar ik vind ze warm het lekkerst.

woensdag 21 maart 2012

Indische gehaktballetjes

Dit recept gebruik ik al jaren. Heerlijke gehaktballetjes; lekker in combinatie met pindasaus of chilisaus, maar zonder saus zijn ze ook prima. Super als borrelhapje of op een broodje.



Indische gehaktballetjes


Ingrediënten

  • een pond rundergehakt
  • 10 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • 2 theelepels djahé (gemberwortel)
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 theelepel serehpoeder
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout naar smaak
  • olie om in te bakken
Meng het gehakt met alle ingrediënt en draai balletjes van het mengsel. Om gemakkelijk balletjes van dezelfde grootte te maken kun je het gehakt uitrollen tot een worst en er dan gelijke stukjes van snijden. Daarna draai je er balletjes van. Verhit wat olie in een koekenpan (of braadpan) en bak de balletje tot ze bruin en gaar zijn.

zondag 18 maart 2012

Aardappeltortilla

Een tortilla is een Spaanse aardappelomelet waarmee je alle kanten uit kunt. Ideaal voor restverwerking, als lunch, onderdeel van een buffet of als hapje bij de borrel. Er kunnen allerlei vullingen in en je kunt tortilla zowel warm als koud eten. Ik gebruikte de helft van de ingrediënten en een kleine koekenpan en dat was voor 2 personen meer dan genoeg.


Aardappeltortilla



Ingrediënten

  • 1 deciliter olijfolie
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in dunne plakjes
  • 1 grote ui, gepeld en in dunne ringen
  • 6 gote eieren
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • eventueel nog vulling als groenten, kruiden, chorizo, zalm, geitenkaas enz

Verhit de olie in een koekenpan (liefst met dikke bodem). Doe de aardappelschijfjes en de uiringen in de pan, bestrooi met peper en zout en schep ze goed om zodat alles bedekt wordt met een laagje olie. Zet het vuur lager en bak de aardappels ongeveer 20 minuten. Af en toe even omscheppen om aanbakken te voorkomen.
Klop de eieren in een kom.
Zodra de aardappels en ui zacht zijn giet je het teveel aan olie in een kommetje (gebruik je later). Als het mengsel iets is afgekoeld schep je het door de losgeklopte eieren en laat je het even rusten.
Verhit wat van de afgegoten olie in een koekenpan (maat 25-26 cm) en schep het aardappel-eimengsel in de pan. Strijk de omelet glad en laat op laag vuur stollen. Als de onderkant lekker bruin is geworden, is het tijd de tortilla om te draaien. Hiervoor laat je hem op een bord glijden, zet er een ander bord op en draai je hem om. Dan laat je de omelet weer vanaf het bord in de pan glijden en kan de andere kant ook bruinen.
Laat hem op een bord glijden en verdeel in punten. Kan zowel koud als warm gegeten worden.

zondag 4 maart 2012

Zalmforel uit de oven


Op de markt vond ik wilde zalmforel. Het was een tijd geleden dat we forel gegeten hebben, want de laatste keer bleef er een paar weken een graatje in mijn keel zitten en toen was ik even klaar met forel. Maar ze zagen er erg goed uit, dus ik besloot dat ik het wel weer aandurfde en kocht er 2.
Op advies van de visboer heb ik ze in de oven klaargemaakt. Ik heb 2 stronken prei in stukjes gesneden, even in wat olie gebakken en bestrooid met peper en zout. De forellen heb ik afgespoeld en goed drooggemaakt op de prei gelegd. Een restje witte wijn eroverheen gesprenkeld en wat stukjes gezouten boter erop. Na 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven waren ze gaar en bijzonder lekker. Een bosje kruiden in de buikholte had het af kunnen maken, maar die had ik niet in huis. Tijd dat het voorjaar wordt en er weer lekker veel kruiden op het balkon kunnen groeien.

vrijdag 2 maart 2012

Edamame


Toen ik voor het eerst bij een "all you can eat Japanner" at, heb ik op de gok deze jonge sojaboontjes besteld. Geen idee wat het voor bonen het waren en hoe je ze moest eten. Uiteraard heb ik de eerste peul kapot gekauwd, voor ik erachter kwam dat je alleen de boontjes eet die in de peul zitten. Maar die smaakten dan wel echt fantastisch. Vorig weekend vond ik ze bij Amazing oriental in Beverwijk. Ik heb een portie gestoomd en een portie gekookt, maar ik vond de gekookte versie beter. Zowel de peulen als de boontjes waren veel groener en lekkerder. Het kan ook zijn dat de gestoomde boontjes gewoon te lang gestoomd hebben, want die had ik bovenin de rijstkoker gedaan en ik dacht er pas weer aan toen de rijst gaar was. De overige peulen heb ik in kokend water gedaan en een minuut of 5 gekookt. Door af en toe even te proeven ontdek je wanneer ze klaar zijn. Niet te hard en niet te zacht. Laat ze dan even schrikken onder ijskoud water (hierdoor blijft de kleur ook mooi groen) en bestrooi ze met wat zout. Eet ze door de boontjes uit de peul te halen (met je vingers of je tanden) en geniet van een gezonde snack.


Ik heb ze verder nog gebruikt in een fried rice gerecht. Ook een aanrader, maar ik vond de boontjes in combinatie met de zeevruchten iets minder. Een volgende keer zou ik ze met kip combineren of in een vegetarische maaltiijd verwerken. Voor de fried rice heb ik niet op hoeveelheden gelet, maar ik bakte wat knoflook en rode peper in de wok, voegde rijst toe, scheutje sojasaus, oestersaus en vissaus, ontdooide zeevruchten erbij en tenslotte gesneden lente-uitjes, sojaboontjes en tauge.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...