Duizenden1dag: april 2012

maandag 30 april 2012

Lalla Rookh in Amsterdam (Dapperbuurt)


Wij gaan met koninginnedag vaak even naar het Bredewegfestival in Amsterdam. Het was er vandaag nogal druk en we hadden nog niet iets gezien waarmee we wilden lunchen. Daarom besloten we om niet terug da massa in te gaan, maar op de terugweg naar het Muiderpoortstation een broodje te eten bij Lalla Rookh. Een aanrader. We aten er een broodje varken ketjep en een broodje moksie metie en die waren allebei erg goed. Lekker knapperig broodje en smaakvol vlees. Het is tegen de Dappermarkt aan, waar ik zo heel af en toe naar toe ga en dan houd ik dit zaakje voortaan in gedachten. Ze hebben een lekkere kaart en je kunt er ook afhalen.   
   

woensdag 25 april 2012

Chocoase in Haarlem





Na het uitmesten van de berging besloten we tussen de kringloopwinkel en de stort te lunchen bij Chocoase in haarlem. Het is gevestigd in de oude Drostefabriek en dat vind je terug in prenten aan de muur en de chocoladekleurige inrichting. Buiten staat een rookoventje te roken voor de huisgerookte zalm en dat wekt goede verwachtingen. Echt gezellig vonden we het niet. Buiten staat een ongezellig terras en ook binnen vind ik de inrichting wat kantine-achtig. Nu was het vandaag een rustige doordeweekse dag en misschien is het als het voller is knusser.
We kozen de runderhamburger en de garnalenkroketten uit de lunchkaart en die werden snel gebracht. Allebei waren we erg tevreden met onze keuze. De burger was lekker en werd geserveerd met frites en lekker brood. De garnalenkroketjes waren prima van smaak, maar hadden net iets warmer gemogen. Ook had ik liever 2 grotere boterhammen gehad dan 4 kleintjes ivm makkelijker eten en minder harde korsten. Maar nogmaals, het was erg lekker. We moeten we hier van de zomer nog maar eens gaan kijken als het wat drukker is en ze misschien ook nog bezoekers vanaf het water hebben. Chocoase ligt nl langs het Spaarne en varende bezoekers kunnen er aanleggen.


dinsdag 24 april 2012

Eclairs van Holtkamp


Een vriendin van me is zonder succes op zoek geweest naar eclairs in Haarlem. Ze besloot ze dan maar zelf te maken en vroeg mij of ik een goed recept wist. Dat vond ik toevallig in mijn zojuist aangeschafte boek De banketbakker van Cees Holtkamp en ik besloot ze maar gelijk te maken. En met succes, want ze waren heerlijk.
Op foodtube vind je diverse video's van Cees Holtkamp, waarin hij (vaak samen met zijn kleindochter) diverse recepten uit het boek maakt en extra tips geeft. Erg leuk om te zien.
Dit is de soezenvideo die bij het recept van het soezenbeslag (eclairs zijn gemaakt van soezenbeslag) hoort:


Eclairs


Ingrediënten 


soezenbeslag (ik nam hier de helft van)
  • 100 gram melk
  • 100 gram water
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • mespuntje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de melk met het water, de boter en het zout aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel al roerend 1 à 2 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer dan 1 voor 1 de eieren erdoor.
Vul een spuitzak met het beslag en spuit 10 cm lange stroken op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de eclairs 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen.


Banketbakkersroom (ook hiervan maakte ik de helft)
  • 500 gram volle melk
  • 100 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje (ik gebruikte een scheutje vanille-extract)
  • 45 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • mespuntje zout

Breng 450 gram melk met 50 gram suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open, schraap het uit en voeg het stokje plus het vanillemerg toe aan de melk.
Roer de overige melk, de overige suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout door elkaar tot een papje.
Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. laat de gele room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
Laat afgedekt afkoelen.
Om te vullen kun je ze in de lengte opensnijden, maar ik heb ze met een spuitzak dmv een gaatje in de onderkant gevuld. Dat eet makkelijker. Ik heb een gedeelte met slagroom gevuld en de rest met banketbakkersroom (uit hetzelfde boek).

Tenslotte liet ik 85 gram chocola smelten met 20 gram boter. Daarmee bestreek ik de eclairs dun.

zondag 22 april 2012

Wrap met gerookte kip


Nog maar een wrap, ook al is hij niet veel anders dan de wrap met makreel. Deze keer kocht ik gerookte kippendijen, waar ik het kipvlees vanaf haalde en op de wrap deed. Beetje sla, beetje yoghurtknoflooksaus en wat pepersaus (van de Turk) erover en klaar.
De yoghurtknoflooksaus maakte ik door wat yoghurt (laten we zeggen een kopje) in een schaaltje te doen en daar 2 eetlepels mayonaise en een geperst teentje knflook doorheen te roeren. Zo krijg je een dunne saus die licht naar knoflook smaakt.

zaterdag 21 april 2012

In den Swarten Hondt te Haarlem


In den Swarten Hondt, daterend uit de 16e eeuw, is waarschijnlijk de oudste nog bestaande horecagelegenheid in Haarlem. Het pand heeft vele namen gehad, maar inmiddels heeft het zijn oorspronkelijke naam terug. In den Swarten Hondt is een bijzonder restaurant (voor lunch en diner) omdat het dagbesteding biedt aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Het pand zit aan het Spaarne op nummer 37.
Er wordt met verse, liefst biologische, ingrediënten gewerkt; de koffie en thee zijn fairtrade en de bieren zijn Haarlems.
Wij aten er een broodje kip Lombok en een broodje tonijnsalade. We moesten er ruim een half uur op wachten, maar toen kregen we ook wel een ontzettend lekker broodje. De wachttijd was ze direct vergeven. Lekker vers bruin brood in dikke sneden, superverse sla, erg smakelijke kip en subtiele smaken zonder overdreven hoeveelheden dressing.
Hier komen we zeker terug.



In den Swarten Hondt
Spaarne 37
2011 CE Haarlem
023-5400323
Openingstijden:
Di - Za 12uur / 16uur
Wo - Zo 16uur / 22uur

dinsdag 17 april 2012

Wrap met gerookte makreel


Ik ben altijd op zoek naar lekkere recepten voor makreel, omdat we in de zomer nogal eens zelfgevangen makreel te verwerken hebben. Maarten rookt de makrelen dan in zijn rookton. Omdat het makreelseizoen nog niet begonnen is kocht ik op de Lindenmarkt 2 supergoede gestoomde makrelen. De termen gestoomd en gerookt worden vaak door elkaar gebruikt, maar gerookte makreel is koudgerookt en gestoomde makreel is warmgerookt. We stopten er 1 in de vriezer en de andere gebruikte ik voor een wrap. De wraps kwamen van een kraam met olijven ed, maar zijn ook te koop bij de Turk. Alleen heb ik daar alleen witte gezien en deze keer hadden we (erg lekkere) bruine. Volgens mij moeten ze ook prima zelf te maken zijn, dus ik ga nog even op zoek naar hoe dat moet. Je kunt ook gewoon een tortilla gebruiken.


Wrap met gerookte makreel


Ingrediënten voor 2 wraps

  • 2 bruine (brood)wraps
  • 1 gestoomde makreel
  • 3 gesnipperde augurkjes
  • 3 gesnipperde sjalotjes (ze waren erg klein)
  • 4 handen gemengde sla
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper
  • evt wat hete pepersaus (van de Turk)

Meng de schoongemaakte makreel een lepel mayonaise en wat peper. Verdeel de makreel over de wrap (uitsmeren of alleen in het midden). Leg er dan de stukjes augurk en de sjalotjes op en bedek met de gemengde sla. Een beetje pepersaus erover zorgt voor een beetje pit. Oprollen en klaar.
In stukjes gesneden met een prikkertje erin (tegen het uitrollen) ook erg lekker als buffet- of borrelhapje.

maandag 16 april 2012

Roseval aardappels uit de oven met spinaziekabeljauwpastei

Het was niet helemaal wat ik van plan was toen ik begon met de avondmaaltijd. Toen ik de aardappels in de oven had gezet had ik even tijd om in mijn boek verder te gaan en daar kwam een kabeljauw/spinaziepastei in voor. Daar kreeg ik direct trek in. Omdat de (zelfgevangen) kabeljauw al klaarlag; ik nog diepvriesspinazie in de vriezer had en het bladerdeeg in de koelkast eigenlijk ook op moest gooide ik mijn plannen om en maakte de pastei. En dat bleek een goede zet. Alleen had de oven voor de aardappels op het laatst eigenlijk nog iets hoger gemoeten om ze lekker knapperig te krijgen en dat kon de pastei niet aan. Dus de aardappels waren iets zachter dan gepland, maar nog steeds heerlijk. Vaak lees je rozemarijn in combinatie met roseval aardappels, maar dat vind ik altijd zo naar badzout/sauna ruiken en minder lekker met aardappels. Zal wel psychisch zijn :-)


Aardappels


Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo roseval aardappels
  • scheutje olie
  • knoflookteentjes zoveel je lekker vindt (ik deed er 12)
  • wat kruiden (rozemarijn of zoals ik deed, wat Italiaanse keukenkruiden)
  • (gerookt) zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de aardappels schoon en snijd ze in 4 parten. Kook de parten 5 minuten en laat ze een beetje afkoelen. Doe ze in een plastic zak met de kruiden en een scheutje olie. Leg ze in een ovenschaal met de gepelde (of ongepelde) knoflookteentjes, bestrooi met wat (gerookt) zeezout en laat ze ongeveer 40 minuten bakken. Als je ongepelde knoflookteentjes gebruikt kun je ze zo uit de schil drukken met je mes. Ze zijn boterzacht en heerlijk van smaak.

Pastei 


Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 rol gekoeld bladerdeeg
  • spinazie à la crème  in deelbokjes uit de vriezer (ongeveer 200 gram)
  • paneermeel (ongeveer 10 eetlepels)
  • 3 eieren
  • klein pakje spekblokjes
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spreid het bladerdeeg uit en leg de (droge) kabeljauwfilet op een helft van het bladerdeeg. Houd de randen vrij. Ontdooi de spinazie en roer er 2 eieren doorheen en maak het wat compacter met paneermeel. Dit heb ik gedaan omdat het met spinazie à la crème wel erg nat was. Het zou zo van het bladerdeeg afgelopen zijn. Bak de spekjes uit. Doe ze door de spinazie en kruid met wat zout en peper en spreid uit over de kabeljauw. Vouw het bladerdeeg dicht. Gebruik evt een vork om de randen wat aan te drukken. Bestrijk met losgeklopt ei en leg de pastei in de oven. Laat ongeveer 25 minuten bakken tot de pastei goudbruin is.

zondag 15 april 2012

Noordermarkt en Lindenmarkt

De boerenmarkt op de Noordermarkt aan de voet van de Noorderkerk in Amsterdam is de oudste Nederlandse boerenmarkt. Begonnen in 1987 met 7 kramen is de markt inmiddels uitgegroeid tot 70 kramen met een zeer divers aanbod. De markt is er iedere zaterdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Ik vind het hier altijd erg gezellig. Zeker met een zonnetje erop en een stuk appeltaart op het terras van Winkel
Op zaterdag en maandag is op de plek naast de Noordermarkt ook een brocantemarkt. Deze is op zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en op maandag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Een indruk:











Om de hoek is op zaterdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur ook de Lindenmarkt. Een gezellige markt met kleding, schoenen, groenten, vis, delicatessen, snuisterijen, kaas enz.
Een indruk:





Shepherd's pie van Jimmy Doherty (Jimmy's farm)

Jimmy Doherty is bekend van Jimmy's farm, een programma waarin hij gevolgd wordt terwijl hij zijn droom najaagt: een eigen boerderij met rondscharrelende varkens van zeldzame rassen om zo hoge kwaliteit vlees te kunnen leveren. Uiteraard ging dit allemaal niet vanzelf en ik vond de serie van 2 seizoenen erg leuk.
Jimmy heeft nog meer programma's gemaakt, waaronder Jimmy's food factory, waarin hij probeert supermarktvoedsel na te maken. Ook erg leuk. Hier zie je hoe hij zelf kroepoek probeert te maken:


Inmiddels is zijn boerderij flink uitgebreid met een boerderijwinkel en een groot restaurant. Afgelopen zomer zijn Maarten en ik er geweest en hoewel ik het erg leuk vond om er te zijn, was ik niet zo onder de indruk als ik gehoopt had. Het eten in het restaurant was ook niet briljant. Het vlees zal ongetwijfeld van goede kwaliteit geweest zijn, maar ik vond het niet echt lekker. Ook de worstjes die we in de winkel kochten vond ik tegenvallen.


Uit zijn boek Eten van Jimmy's farm maakte ik Shepherd's pie.


Shepherd's pie van Jimmy Doherty


Ingrediënten voor ruim 4 personen


voor de saus
  • 500 gram lamsgehakt
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 wortels
  • 1 blik gepelde tomaten in blokjes van 400 gram
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 125 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel worcestersauce
  • zout en peper

voor de pureelaag
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 5 eetlepels warme melk
  • 30 gram boter
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 50 gram Lancashire of een andere kruimelige kaas

Bak in een droge pan het gehakt met de uien en de knoflook 8 tot 10 minuten of tot het gehakt goed bruin is. Roer de bloem erdoor. Voeg de overige ingrediënten toe en breng alles op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook, dek de pan af en laat het 30 tot 40 minuten zachtjes doorkoken.
Maak intussen de puree: kook de aardappels in kokend water gaar, giet ze af en pureer ze (ik gebruik een aardappelknijper) en pureer ze met de warme melk, boter, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het gehaktmengsel in een ondiepe ovenvaste schaal van 2 liter inhoud. Verdeel de puree over het vlees en strooi de kaas erover.
Zet de schaal 20 tot 30 minuten in de oven tot het gerecht gloeiend heet en goudbruin is.

zaterdag 14 april 2012

Appeltaart van Winkel


In de Jordaan in Amsterdam, tegen de Noordermarkt aangeplakt, zit café Winkel. Daar eet je de lekkerste appeltaart van Amsterdam, zo wordt gezegd. Dat moesten we natuurlijk zelf proeven. Vaak staat er een rij tot buiten en zit het terras propvol, maar wij waren om 11 uur de grote drukte net voor en hoefden niet zo lang te wachten. Heerlijk in het zonnetje bemachtigden we een zitplaats en genoten inderdaad van een heerlijke appeltaart. We bestelden 2 drankjes en 1 punt appeltaart en kregen er automatisch 2 vorkjes bij.
We zaten vlak naast de keuken. Door het vieze raampje konden we nog net het appeltaartproces volgen.

maandag 9 april 2012

Cake met kaneel en chocolade


Onlangs maakte ik met groot succes deze cake met kaneel en chocolade. Ik vond hem op het blog van Levine van Uit de keuken van Levine. Ik heb de espressopoeder eruit gelaten, want die had ik niet in huis. De cake is ontzettend gemakkelijk te maken, ziet er mooi uit en is ontzettend lekker. Ik heb helaas alleen maar een foto van de hele taart. Na het aansnijden ben ik vergeten nog een foto te maken.

Cake met kaneel en chocolade


Ingrediënten


voor de cake
  • 250 + 20 gram suiker
  • 1 eetlepel + 2,5 theelepel kaneel
  • (1,5 theelepel espressopoeder (uit een zakje))
  • 235 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 180 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 0,5 theelepel vanille extract
  • 140 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 85 gram pure chocolade, fijn gehakt

voor het glazuur
  • 170 gram pure chocolade
  • 35 gram ongezouten roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem en de 2 zijkanten van een vierkante bakvorm van 23 cm met bakpapier. Laat het bakpapier uitsteken, dan kun je de gebakken cake in 1 keer uit de vorm tillen.
Meng de 20 gram suiker met de 2,5 theelepel kaneel (en espressopoeder) in een schaaltje en zet apart tot gebruik.
Meng in een grotere schaal de bloem, de resterende suiker, het bakpoeder, het zout en de resterende kaneel.
Mix in een maatbeker met een garde of vork de melk, eieren en vanille extract door elkaar.
Giet dit mengsel over de bloem en roer/spatel voorzichtig door elkaar. Voeg als laatste de gesmolten boter toe en spatel rustig door het mengsel tot alles net gemengd is.
Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de bakvorm. Verdeel de gehakte chocolade over het beslag en vervolgens de kaneelsuiker. Bedek met de rest van het beslag en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in 35-40 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Zet de vorm op een rooster en laat 15 minuten afkoelen.
Lift de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak intussen het glazuur: smelt de chocolade met de roomboter "au bain marie" of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden. Zo nodig wat af laten koelen voor gebruik.
Verdeel het chocoladeglazuur over de bovenkant van de cake en strijk glad of maak er met de achterkant van een lepel een patroon in.

zondag 8 april 2012

Pure Markt in Amstelpark in Amsterdam

Wat was het fijn om op 1e paasdag in een zonovergoten park over een heerlijke markt te slenteren. De Pure Markt was deze keer in het Amstelpark in Amsterdam. De markt wordt ook gehouden in Amstelveen en het Park Frankendael in Amsterdam en af en toe in Den Haag en Ouderkerk a/d Amstel (zie agenda ).
Zoals de naam al aangeeft vind je op deze markt pure producten, verkocht door de leveranciers zelf. Zij kunnen je dus ook alles vertellen over het product dat zij leveren. Naast tassen, kleding, huidverzorgingsproducten, sieraden enz. vind je op de markt ook heel veel eten. Heerlijke en eerlijke producten die met liefde gemaakt zijn en met liefde verkocht worden: kaas, groenten, kruiden, gedroogd vlees, bloempotbroodjes, gevogelte, noga, gebak, mosterd, sambal, olijfolie, enz.
Een indruk:











Ik kocht verse biologische bieten en heerlijke superpittige sambal van Hottie :


Daarna at ik een overheerlijke pulled pork wrap van Grill 'n smoke en ging ik voldaan weer naar huis.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...