Duizenden1dag: mei 2012

maandag 28 mei 2012

Broodje gamba

Er lag een restje gamba's in de vriezer en het werd tijd om daar iets mee te doen. Ik maakte een broodje gamba als avondmaaltijd:



Broodje gamba


Ingrediënten voor 1 broodje

  • een broodje
  • 1 flinke hand rauwe, gewassen spinazie
  • 2  fijngehakte sjalotjes
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • ontdooide of verse rauwe gepelde gamba's
  • scheut oliijfolie
  • peper, zout, persillade

Bak de sjalotjes en de knoflook even in de olie en voeg dan de gamba's toe. Bestrooi flink met persillade, peper en een beetje zout. Zodra ze goed roze gekleurd zijn, zijn ze gaar.
Verdeel de spinazie op het broodje en verdeel de gamba's ervover.

zaterdag 26 mei 2012

Weekendje koken op houtvuur: broodpudding

Een belangrijk onderdeel van ons weekendje Baarn is Hete Truus. Hete Truus is een zelfgebouwde oven van een olievat, waar we o.a. pizza's, appeltaart, brownies, aardappelschotels en zalmforel in gebakken hebben. Afhankelijk van de temperatuur van de oven en de handigheidjes die we verzinnen (op tijd beginnen met oven opstoken, rooster onder de taart zodat het bakblik niet direct op de hete tegels staat) hebben we uitstekende of iets minder uitstekende resultaten.



Nienke maakt zeer regelmatig broodpudding. En ook tijdens ons weekendje Baarn is het inmiddels traditie dat er oud brood mee gaat om broodpudding van te maken. In combinatie met (of als vervanging van) het brood kun je ook restjes ontbijtkoek, croissants, suikerbrood enz gebruiken. Omdat ik zelf niet van rozijnen houd, doe ik die er zelf nooit in, maar in het oorspronkelijke recept horen ze wel. Hoeveelheden appel en rozijnen, appel kun je naar smaak toevoegen. Volgens mij kun je met de hoeveelheden van de ingrediënten sowieso best wat experimenteren. Op internet vind ik allerlei varianten met minder suiker, veel meer eieren, allerlei variaties met toevoegingen enzovoort.



Broodpudding


Ingrediënten

  • 300 gram oud brood
  • 200 ml melk
  • 100 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 50 gram rozijnen
  • 1 ei
  • 1 appel
  • kaneel
  • citroensap


Verkruimel al het brood in kleine stukjes in een kom. Breng de boter en de melk samen aan de kook in een pannetje. Doe de warme melk en boter bij het brood en de suiker. Doe de overige ingredienten erbij en kneed het mengsel met je handen door elkaar.
Vet een passende vorm in en doe het mengsel erin.
Zet dit in de oven (200C) en laat het in ongeveer 45 minuten gaar worden.

Ik gebruik vaak rietsuiker en een scheutje ahornsiroop.




woensdag 23 mei 2012

Koken op houtvuur: gekarameliseerde appeltjes

Eva (13 jaar) was dit weekend de onbetwiste koningin van de gekaramelliseerde appeltjes. Onverstoorbaar schilde en bakte ze appeltjes; terwijl de aasgieren om haar heen ze direct na het bakken uit haar pan pikten. Dat was niet voor niets, want ze waren overheerlijk. Het werd donker; het ging regenen, maar ze ging net zo lang door totdat iedereen de appeltjes had kunnen proeven. Hulde aan Eva!




Gekarameliseerde appeltjes


Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 jonagold appel
  • 25 gram boter
  • 5 eetlepels suiker (of paar flinke scheppen; komt niet zo nauw)
  • flinke snuif kaneel

Schil de appel en snijd in stukjes of schijfjes. Laat de boter smelten in een koekenpan en voeg appel, suiker en kaneel toe. Op hoog vuur laten karameliseren, maar pas op dat het niet aanbrandt. Als het een stroperige bruine saus is geworden is het klaar. Heerlijk om zo te eten of op een pannenkoek ofzo. Wij aten het thuis nog eens met een pancake uit de vriezer.


zondag 20 mei 2012

Weekendje koken op houtvuur: maaltijdsoep

Ieder jaar kamperen wij met hemelvaart met een vriendengroep op een scoutingterrein waar we vuur mogen stoken en dus op houtvuur mogen koken. We hebben er in de loop van de jaren heerlijke maaltijden gemaakt. We aten zalmforel, brood, appeltaart, broodpudding en pizza's uit de oven, maakten goulash, chili con carne en soep in grote hoeveelheden en grilden kip en vlees op spit en rooster.
 

Robin en Ingrid nemen elk jaar de Bograc met fornuis mee. Een bograc is een Hongaarse pan waarin een soort goulash gemaakt wordt. Je kunt hem met een ketting aan een driepoot hangen, maar wij gebruiken de bijbehorende op houtvuur gestookte ketel met schoorsteen waar de pan precies inpast. Dit jaar maakten we er soep in. Het recept van de soep namen Robin en Ingrid ook mee. Het komt van internet, maar de precieze bron is mij onbekend.


Maaltijdsoep


Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 gram chorizo, in kleine blokjes
  • 450 magere runderlap, in reepjes van 1 cm breed
  • 800 gram kleingesneden tomaten
  • 125 gram geroosterde paprika's (pot), uitgelekt, in dunne reepjes
  • 400 gram limabonen uit blik, uitgelekt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 350 gram mais uit blik, uitgelekt
  • 2 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
  • 1 teentje fijngesneden knoflook


Doe de chorizo in een braadpan met zware bodem. Bak de worst ca. 5 minuten op matig vuur, onder regelmatig omscheppen, tot het vet enigszins smelt en de worst een beetje knapperig wordt. Schep de chorizo met een schuimspaan uit de pan. laat het gesmolten vet in de pan. Dit geeft de soep extra smaak.
Doe de reepjes rundvlees in de pan en bak ze ca 10 minuten in het hete vet totdat ze rondom goudbruin zijn; roer af en toe door.
Bak de knoflook even mee en voeg de chorizo weer toe. Schep de tomaten met hun vocht en de paprika's erbij. Schenk er 5 dl water bij (wij vervingen een gedeelte van het water door het uitlekvocht van de paprika's, bonen en mais). Breng het geheel aan de kook. Voeg de limabonen, oregano en paprikapoeder toe. Laat de soep afgedekt op laag vuur ca 30 minuten, of tot het vlees gaar is, zachtjes koken. Voeg de mais toe en warm deze nog even goed door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi er kort voor het opdienen de peterselie door.

zaterdag 19 mei 2012

Rollende keukens: een impressie

Onderweg naar huis van een weekendje koken op houtvuur in de bossen van Baarn (later meer), stopten we bij Rollende Keukens bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Rollende keukens is een verzameling rijdende restaurantjes/eetkarren/wagens enz.; de een nog leuker dan de ander. Er waren heerlijke hapjes te krijgen van Indiaase pannenkoek tot Japanse poffertjes en zeevruchten tot suikerspin. Het evenement is een absolute aanrader met een enorm gezellige sfeer. Helaas lag mijn fototoestel nog in de auto, dus de foto's moesten met de telefoon (op de een of andere manier worden ze scherper als je er op klikt). Je kunt er morgen nog heen van 13.00 uur tot 23.00 uur. De toegang is gratis.








vrijdag 18 mei 2012

Wrap met zalm

Dit is een wrap die eigenlijk geen recept heeft. Mik gewoon de ingredienten op de wrap, rol op en klaar ben je.
Maar lekker dat ie is!!



Wrap met philadelphia, gerookte zalm en sla


Ingrediënten

  • broodwrap (van de Turk)
  • philadelphia
  • gerookte zalm
  • veldsla
Besmeer de wrap met philadelphia, beleg met zalm en sla. Rol de wrap op en zet hem vast met een prikkertje.

 

woensdag 16 mei 2012

Buttermilk pancakes


Tot vandaag had ik geen idee dat de buttermilk die ik in zo veel recepten tegenkwam, gewoon karnemelk is. En nu weet ik dus ook dat buttermilk pancakes met karnemelk gemaakt worden. Karnemelk is zeker niet mijn lievelings, ik houd niet van de geur en de smaak. Maar deze pancakes zijn heerlijk. Lekker luchtig en zo lekker dat je er eigenlijk niet eens iets over hoeft te doen. Maar wat poedersuiker of maple syrop zijn er wel erg lekker op. Je zou ook geraspte appel, banaan of bosbessen door het beslag kunnen doen. En met een bolletje ijs en wat slagroom is het een heerlijk dessert.

Het recept is erg ruim. Ik haalde er 18 pancakes uit. De overgebleven pancakes heb ik ingevroren.


Buttermilk pancakes


Ingrediënten

  • 425 gram bloem
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 3,5 theelepel baking soda (te koop bij de Turk of toko)
  • 3/4 theelepel zout
  • 575 ml karnemelk
  • 120 ml melk
  • 3 eieren
  • 70 gram gesmolten boter

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom karnemelk, melk, eieren en gesmolten boter. Doe dit mengsel bij de kom met het bloemmengsel en roer goed door elkaar tot het net gemengd is. Roer niet te lang.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan op middelmatig vuur en giet er een lepel beslag in. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je er meerdere tegelijk in een pan bakken. Bak beide kanten bruin en dien op met maple syrop, poedersuiker, stroop of waar je maar zin in hebt.

vrijdag 11 mei 2012

After Eight roomijs


Chocolade met mint is wat mij betreft een perfecte combinatie. Waar je de smaken in bijv. Engeland in veel variaties tegenkomt, vind je in Nederland eigenlijk alleen maar After Eight. Ook lekker, maar vooral in dit ijs. Het is al een tijd geleden dat ik dit ijs gemaakt heb en ik heb er geen foto van, maar je kunt gerust van me aannemen dat het erg lekker chocolademinterig ijs is. Ik maak het met de ijsmachine.

After Eight roomijs


Ingrediënten

  • 25 gram suiker
  • 1/8 liter water
  • 150 gram After Eight
  • 3 eidooiers
  • 1/8 liter slagroom

Breng het water met de suiker aan de kook en laat 3 minuten op een matig vuur koken. In een mengkom gieten, de After Eight toevoegen en roeren tot de chocolaatjes gesmolten zijn. Voeg de eidooiers toe en meng goed. Af laten koelen tot kamertemperatuur, de room erbij gieten en weer goed vermengen. In ijsmachine laten draaien.

zondag 6 mei 2012

Hartige taartjes met gerookte kip

Vandaag heb ik heel veel klusjes gedaan die al lang lagen te wachten. Daardoor was het ineens 5 uur en had ik nog niet nagedacht over wat we zouden gaan eten. Het werd een snel hartig taartje. Ik bakte er maar gelijk 2 zodat er eentje in de vriezer kon.




Hartige taartjes met gerookte kip


Ingrediënten voor 2 vormen van 20 cm

  • 6 plakjes bladerdeeg (met 5 red je het precies. Ik had een plakje over dat ik op de taartjes legde)
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 200 gram gerookte kip
  • 1 flinke prei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • peper en zout

Voor het ene taartje

Voor het andere taartje
  • 3 plakken Hollandse geitenkaas in stukjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de vormen in met wat boter en bekleed ze met de (ontdooide) plakjes bladerdeeg. Laat ze niet te lang liggen want als ze te zacht worden zijn ze moeilijker te verwerken. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel. Dit voorkomt dat je bodem zompig wordt.
Snijd de gewassen prei in dunne ringetjes en snijd de kip in blokjes. Verdeel ze over de taartjes.
Klop de eieren met de slagroom en voeg peper en zout toe. Verdeel de geitenkaas over het ene taartje en de geraspte kaas over het andere. Giet de helft van het eimengsel over het taartje met geraspte kaas en kluts dan de pesto door de overgebleven helft. Giet dat vervolgens over het taartje met geitenkaas.
Zet de taartjes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten gaar.


donderdag 3 mei 2012

Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp

Als je aan Maarten vraagt wat voor taart hij wil, zegt hij altijd direct: appeltaart. Vandaar dat het tweede recept dat ik maakte uit het boek De banketbakker een appeltaart was.




De Bretonse appeltaart maak je met fonceerdeeg, een lekker fluwelig, goed te bewerken deeg. In plaats van een grote vorm, gebruikte ik 2 kleintjes. Helaas vond Maarten de taart minder. Hij zei dat dat door de appels (Jonagold) kwam die hij niet zo lekker vind. Hij heeft liever wat zuurdere appels. Ik vond deze taart juist heerlijk.
Ook van dit recept heeft Cees Holtkamp weer een kookvideo gemaakt:


Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp


Ingrediënten


Voor het fonceerdeeg
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel (15 gram) water
  • 250 gram bloem
  •  5 gram bakpoeder

Meng boter, bloem, basterdsuiker, zout, halve ei en het water. Kneed vervolgens bloem en bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik minstens een uur rusten in de koelkast. Je kunt dit deeg (in plastic verpakt) in de vriezer bewaren.

  • 150 gram amandelspijs (ik gebruikte heel dun uitgerolde marsepein)
  • 1200 gram appels(Jonagold), geschild, in kleine stukjes
  • abrikozenjam

Voor de vulling
  • merg van 1 vanillestokje (ik gebruikte een scheutje vanille-extract)
  • 100 gram fijne tafelsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 30 gram maizena
  • 60 gram gesmolten roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een ingevette vlaaivorm van 24 cm en 2,5 cm hoog met het uitgerolde fonceerdeeg. Bedek de bodem met de amandelspijs. Verdeel hier de appelblokjes over.
Klop alle overige ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een vloeibaar mengsel. Giet dit over de appelblokjes in de taartvorm zodat alle blokjes bedekt zijn. Zet de taart 70 minuten in de oven. Prik in de taart om te kijken of hij gaar is. Een prikker moet er droog uitkomen.
Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met verwarmde abrikozenjam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...