Duizenden1dag: juni 2012

dinsdag 5 juni 2012

Garnalen-kip toast met sesamzaad

Zonder foto, want ze waren snel op en wat over was zit in de vriezer.


Ingrediënten voor 72 stuks

  • 100 gram gare gepelde garnalen
  • 300 gram kippendijenvlees
  • 1 klein losgeklopt ei
  • 3 bosuitjes, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander
  • 1 eetlepel
  • Thaise vissaus
  • zout en peper
  • 12 sneetjes witbrood, zonder korst (of met korst)
  • 12 eetlepels sesamzaad
  • olie om in te bakken


Pureer het kippenvlees met de garnalen in een keukenmachine. Voeg het ei, de bosuitjes, knoflook, koriander, vissaus en wat zout en peper toe en werk deze er met behulp van de pulseerknop in enkele seconden door. Doe het garnalen-kipmengsel in een kom.
Bestrijk elk sneetje brood helemaal met het mengsel. Strooi het sesamzaad op een bord en druk de sneetjes brood met het beleg omlaag in het sesamzaad.
Snijd elk sneetje brood in 6 kleine rechthoeken.
Schenk een bodempje olie in een grote koekenpan en verhit de olie. Bak de stukjes brood in 2-3 minuten goudbruin. Keer ze halverwege.
Laat de toastjes uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de toast 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast, of ze in een diepvriesdoos doen en 1 maand in de diepvries bewaren. Verwarm ze dan even in een voorverwarmde oven.

Bron: boek uit de bibliotheek, zolang geleden dat ik niet meer weet welk boek het was.

zondag 3 juni 2012

Aardappelsalade met spinazie, spek en paddenstoelen


Heerlijke salade waarbij je de hoeveelheden kunt variëren naar eigen smaak.


Aardappelsalade met spinazie, spek en paddenstoelen


Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappels
  • 100 gram spekjes
  • 3 handen gewassen verse spinazie
  • 5 kastanjechampignons in stukjes
  • peper en zout
  • (knoflook) mayonaise

Schil de aardappels, kook ze gaar en giet ze af. Laat ze een beetje afkoelen, snijd ze in blokjes (of plakjes, maar dat husselt minder makkelijk) en doe ze dan in een kom. Meng met een eetlepel (of hoeveel je lekker vind) knoflookmayonaise en wat gewone mayonaise tot je het smeuig genoeg vindt.
Bak de spekjes uit en voeg dan de champignons toe. Bak even mee en roer dan de spinazie erdoor. Heel even roeren en dan van het vuur af. Af laten koelen en door de aardappels scheppen. Peper en zout toevoegen.

Je kunt hier natuurlijk eindeloos veel variaties op verzinnen.

zaterdag 2 juni 2012

Chocolade-havermoutkoekjes

Bij de kringloopwinkel in Zaandam kocht ik vandaag dit boek:

(ik kreeg de foto niet beter gescand)

Ik ben gek op havermoutkoekjes en de versie die ik in dit boek tegenkwam leek me erg lekker. Het recept klopte prima tot ze de oven in gingen. Ik had nav het plaatje in het boek verwacht dat ze nogal uit zouden lopen, maar dit bleek niet zo te zijn.

De eerste koekjes vond ik daardoor te klein; alhoewel ze klein natuurlijk ook gewoon lekker zijn. De volgende koekjes maakte ik iets groter. Ze zagen er dan wel niet zo uit als op het plaatje; ze smaakten heerlijk.


Chocolade-havermoutkoekjes


Ingrediënten voor ca 24 stuks

  • 115 gram boter, op kamertemperatuur
  • 85 gram oersuiker of pure rietsuiker
  • 1 groot ei, geklopt
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • mespunt zout
  • 1/2 theelepel vanille-essence (ik gebruikte extract)
  • 115 gram havermout
  • 175 gram pure chocolade, grof gehakt

Klop de boter in een mengkom heel zacht en romig met een houten lepel of een mixer. Voeg de suiker toe en klop het mengsel licht en romig. Voeg het ei beetje bij beetje toe en klop telkens goed. Zeef het meel, het bakpoeder en het zout boven de kom. Voeg de vanille-essence havermout toe en roer. Roer de chocoladebrokken er pas door als alles goed gemengd is.
Schep volle theelepels (of een eetlepel) van het beslag met voldoende tussenruimte op de met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de koekjes goudbruin en stevig zijn. Haal ze uit de oven en laat ze 2 minuten op de plaat afkoelen of tot ze stevig genoeg zijn om op een rooster te leggen. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Eet de koekjes binnen een week. In de vriezer zijn ze een maand houdbaar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...