Duizenden1dag: juli 2012

dinsdag 24 juli 2012

Fifteen Amsterdam



Woensdag waren Maarten en ik allebei vrij en besloten we bij Fifteen van Jamie Oliver te gaan eten. Fifteen leidt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot kok, gastheer of gastvrouw. Dat concept spreekt me erg aan.
We werden keurig ontvangen en door een meisje naar onze plaats gebracht. Zenuwachtig vertelde dat ze vandaag voor het eerst hoofd drank was (maar niet in onze wijk). Ze vertelde dat de icetea die Maarten bestelde wel zonder uh... suiker was. Prima natuurlijk, alleen bleek het te gaan om koolzuurvrije icetea. Wel schattig dat ze wel onthouden had dat ze mensen  moest vertellen dat er iets met de icetea was, maar niet meer wist wat.
De inrichting vind ik er mooi, Het is een grote ruimte, maar niet kantine-achtig. Er hangen grote kroonluchters met een lampenkap eromheen, de muren zijn bekleed met graffitti en er staan diverse soorten stoelen.



De kaart staat op een placemat vermeld. Er is genoeg keus en er wordt gewerkt met groenten uit "eigen" tuin. De medewerkers van Fifteen werken nl een dag in de week in de tuin van boerderij Lindenhoff zodat ze weten waar de groenten vandaan komen en wat er allemaal gebeurt voordat de groenten in de keken van Fifteen belanden. Leuk!
Vooraf kregen we een stukje toast met een halfzongedroogd tomaatje en heerlijke fijngesraspte Parmezaanse kaas. Ik vond de presentatie op de krant niet geweldig. Het had van mij wel zonder op het bordje mogen liggen.


Daarna aten we ravioli met eidooier, aardappel en truffel en gnocchi met gestoofde Kamperlam. De ravioli was wat aan de stevige kant en de truffel was duidelijk zichtbaar aanwezig, maar proefde je eigenlijk niet. De saus was wel erg lekker.


De gnocchi was werkelijk overheerlijk. Het vlees was supermals, de saus heerlijk en de gnocchi was ook ontzettend lekker. Dat wil ik zeker binnenkort ook eens zelf maken.


Erbij aten we een salade waarvan de dressing nog wel iets beter door de sla vermengd had mogen worden, maar die wel erg lekker was.


Update: restaurant Fifteen is inmiddels gesloten

maandag 16 juli 2012

De Toerist in Spaarndam

                             
In het schattige dorpje Spaarndam is eetcafe De Toerist gevestigd. Volgens recensies op internet altijd druk en lekker eten. Het eetcafe is gezellig ingericht en het was er zaterdagavond inderdaad druk.  Op de menukaart vooral vlees, maar vis en vegetarisch behoren ook tot de mogelijkheden. Wij gingen voor de huisgemaakte (?) spareribs, rib-eye, varkenshaas met brie en pesto uit de oven en het mosselpannetje. Iedereen was erg tevreden met de bestelling al moet ik eerlijk zeggen dat ik de spareribs niet geweldig vond. Voorgekookt en vrij weinig smaak, al waren het zeker niet de slechtste ever. De sausjes ontbraken ook, maar daar had ik ook niet zo'n behoefte aan en als ik er om gevraagd had, zou ik ze waarschijnlijk direct gekregen hebben. De bediening was namelijk erg vriendelijk en behulpzaam. Groenten prima, patat lekker, maar wel een beetje weinig voor 4 personen.
De foto's zijn wat donker, maar wellicht geeft het toch een indruk.










De desserts hebben we overgeslagen dus daar kan ik niets over zeggen, maar de koffie was prima en ik word er altijd erg blij van als er verse koekjes bij de koffie/thee geserveerd worden.


zaterdag 14 juli 2012

Appeltaart met mascarpone en amandelen



De appeltaart met mascarpone en amandelen op het blog van Avonturen in de keuken zag er zo lekker uit dat ik hem gelijk gemaakt heb. En hij viel enorm in de smaak hier thuis. Een blijvertje dus. Het oorspronkelijke recept voor deze Deense taart komt uit de Foodies special "Life is sweet".

Appeltaart met mascarpone en amandelen


Ingrediënten

  • suiker om de bakvorm mee te bestrooien
  • 4 sneetjes witbrood
  • 3 grote eieren
  • 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker + 3 extra eetlepels suiker, voor de appels
  • 200 gr mascarpone
  • 100 gr gemalen amandelen
  • 1 tl kaneel
  • 1 kg appels, geschild en in fijne schijfjes

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een springvorm van 26 cm met boter en bestrooi hem met suiker. De volgende keer zal ik wat aluminiumfolie onder de vorm vouwen. Nu liep de gesmolten suiker m'n oven in. (Toch jammer, weer een aangekoekte plak zwart onderin de oven)

Snijd de korsten van het brood en maal het kruim fijn in een keukenmachine.

Splits de eieren.

Mix de boter, de suiker, de eierdooiers en de mascarpone tot een crème.
Roer de broodkruimels en de gemalen amandelen eronder tot het goed gemengd is.

Schil de appels, snijd ze in fijne schijfjes en meng ze in een kom met  3 eetlepels suiker en de kaneel, tot ze helemaal bedekt zijn.
Verdeel de appels daarna over de bodem van de vorm.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mascarponemengsel.

Verdeel het beslag over de appels en strijk het glad.


Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven.
Je kan eventueel na 30 minuten de taart nog bestrooien met gehakte amandelen. Ik vond dat een erg lekkere toevoeging.

Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen. Haal hem na 15 minuten voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.

maandag 9 juli 2012

De Kleine Griek in Dordrecht



Eten bij "de Griek" trekt me niet bijzonder aan, maar toen ik nog in Dordrecht woonde haalde ik wel regelmatig een pita gyros bij de Kleine Griek. In een klein houten kraampje werden heerlijke pita's gyros verkocht door een vriendelijke Griekse jongen en zijn moeder. Sinds mijn verhuizing naar Haarlem 8 jaar geleden ben ik er niet meer geweest, maar die pita gyros bleef wel trekken. Afgelopen zondag was het zover. We gokten dat hij op zondag open was en vertrokken naar de stad. Het kraampje bleek open en gemoderniseerd. Het aanbod is inmiddels flink uitgebreid, moeder en zoon nog even vriendelijk en de pita gyros bleek even overheerlijk als toen. Lekker mals vlees, heerlijke tzatziki en een super pita. Dit gaat niet nog een keer 8 jaar duren....

zaterdag 7 juli 2012

Chocoladekaramelvierkantjes



Uit HOME MADE van Tana Ramsay maakte ik deze heerlijke chocoladekaramelvierkantjes. Alhoewel, vierkantjes werden het niet echt. Dan had ik ze een beetje in moeten snijden toen de chocolade nog niet helemaal hard was denk ik. Lekker waren ze wel. En ze bleven in de koelkast ruim een week lekker. Toen waren ze op...


Chocoladekaramelvierkantjes


Ingrediënten


Voor de chocolade koekjesbodem
  • 160 gram boter
  • 75 gram gele basterdsuiker
  • 210 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Voor de bovenlaag
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels golden syrup
  • 4 dl gecondenseerde melk uit blik
  • 100 gram pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 20 x 25 cm met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor (ik deed het met mijn Kitchenaid) en draai ze tot een balk. Spreid het mengsel met een dessertlepel uit in de vorm. Druk het aan tot een gelijkmatige laag. Zet de vorm in de oven tot dat hij stevig aanvoelt. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Doe de boter met de golden syrup en de gecondenseerde melk in een middelgrote pan met een dikke bodem en verwarm alles onder af en toe roeren zachtjes totdat de boter is gesmolten. Breng aan de kook; zet het vuur laag en laat onder voortdurend roeren 5 minuten zachtjes koken. Het mengsel verandert in een dikke, lichtbruine karamel. Giet deze op de koekjesbodem, smeer hem gelijkmatig uit en laat afkoelen en stollen.
Breek de chocolade in een hittebestendige kom die op een pan zacht kokend water staat. Het water mag de bodem van de kom niet raken. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten en giet hem over de karamel. Smeer gelijkmatig uit. Laat de chocolade stollen (eventueel  in de koelkast). Serveer de koek in vierkantjes gesneden.

vrijdag 6 juli 2012

Wrap met ketjapkip

Lekkere maaltijd voor een warme dag. De volgende keer zou ik deze wrap met een tortilla maken ipv een broodwrap. Ik denk dat dat nog lekkerder is.




Wrap met ketjapkip


Ingrediënten voor 2 wraps

  • 4 kippendijen zonder bot (in stukjes gesneden)
  • 1 Spaanse peper (fijngehakt met pitjes of zonder pitjes voor mildere variant))
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 cm gember (fijngehakt)
  • 2 broodwraps (Turkse winkel)
  • wat olie om in te bakken
  • 150 ml ketjap
  • 2 eetlepels honing
  • 50 ml water
  • 2 flinke handen sla
  • stukjes komkommer en tomaat

Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, knoflook en gember een minuutje. Voeg de kip toe en bak rondom op hoog vuur een beetje bruin. Roer ketjap, honing en water goed en giet het mengsel bij de kip. Laat afgedekt ( met aluminiumfolie of deksel) zachtjes koken tot de kip gaar is (kwartiertje). Laat dan op hoog vuur zonder deksel inkoken tot de kip geglaceerd is. Pas op dat het niet verbrandt. Als er een dikke sauslaag op de kip zit en het niet veel verder kan inkoken is het klaar. Verdeel de kip, sla, komkommer en tomaat over de wrap en rol hem op.


woensdag 4 juli 2012

Herman het vriendschapsbrood


Als kind heb ik Herman een aantal keren verzorgd en ook later heb ik hem nog wel eens in huis gehad. Ik ben meestal niet kapot van het eindresultaat, maar vind het idee zo leuk dat ik hem toch elke keer weer aanpak als ik er een krijg.
Je mag hem niet in een metalen kom doen of roeren met een metalen lepel en er kan een portie in de vriezer bewaard worden.

Dit is de instructie die ik bij mijn laatste Herman kreeg:


En  zo, zo  of zo kun je zelf een Herman opstarten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...