Duizenden1dag: augustus 2012

zaterdag 4 augustus 2012

Anzac koekjes


Er zijn veel verschillende recepten voor Anzac koekjes. Ik maakte die van Tana Ramsey. ANZAC is een afkorting van Australia and New Zealand Army Corps.  De vrouwen en/of moeders stuurden deze koekjes naar de soldaten van het Corps in Europa tijdens de Eerste wereldoorlog, omdat de koekjes zo lang houdbaar zijn.  Op 25 april worden de soldaten herdacht die gesneuveld zijn tijdens deze oorlog en nog steeds worden ANZAC koekjes gebakken en verkocht als er geld opgehaald wordt voor goede doelen. Ze zijn ontzettend lekker en voedzaam.
Ik moet er wel bij zeggen dat ze de laatste 2 keer dat ik ze bakte minder goed dan anders waren, Ze werden minder mooi en wat harder. Geen idee wat ik nu anders doe. Ik heb wat goedkopere boter gebruikt. Misschien ligt het daar aan.




Anzac koekjes


Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram geraspte kokos
  • 150 gram havermout
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels stroop
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 2 eetlepels kokend water

Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet de plaat in. Verwarm de oven voor op 180 graden (gasstand 4).
Meng de bloem, suiker, het geraspte kokos en de havermout in een grote kom.
Smelt de boter samen met de stroop in een steelpannetje op laag vuur.
Los het natriumcarbonaat in het kokende water op en voeg het aan het botermengsel toe.
Maak een kuiltje in het bloemmengsel en roer het botermengsel erdoor.
Schep hoopjes van het mengsel op de bakpaat en bak de koekjes 15-20 minuten. laat ze als ze gaar zijn zo snel mogelijk op een metalen rooster afkoelen om te voorkomen dat ze aan de onderkant te donker worden.Je kunt ze het best in een luchtdichte trommel bewaren.

vrijdag 3 augustus 2012

Gebakken rijst met Thaise pindasaus

Op een werkdag maak ik graag snelle maaltijden, zeker als het mooi weer is. Vandaag maakte ik gebakken rijst met heerlijke Thaise pindasaus. De hoeveelheden doe ik altijd erg uit de losse pols en door proeven en roeren bepaal ik of ik nog iets mis aan smaak, maar ik heb geprobeerd er een recept van te maken waar je iets mee zou moeten kunnen. Maar alle genoemde hoeveelheden zijn dus flexibel.



Gebakken rijst 


Ingrediënten voor 3 personen

  • 100 gram smalle spekblokjes
  • 1 in stukjes gesneden paprika
  • 1/2 gesnipperde groene puntpeper (uit eigen tuin, bleek erg pittig)
  • 1/2 bakje champignons in plakjes
  • 125 gram tauge
  • 250 gram (ongekookte) rijst
  • scheut lichte sojasaus

Kook de rijst gaar en laat afkoelen. Bak de spekblokjes en voeg de peper en paprika toe. Paar minuutjes meebakken op matig en dan de champignons en de tauge toevoegen. Even bakken en dan kan de rijst erbij. Een scheut sojasaus er door zodat er net een beetje smaak aankomt (de pindasaus doet de rest) en dan even goed warm bakken.

Thaise pindasaus


Ingrediënten

  • 330 ml kokosmelk (2 kleine blikjes)
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 2 gehakte teentjes knoflook
  • 1 spriet sereh (citroengras)
  • 1/2 pot pindakaas met nootjes
  • 3 eetlepels geraspte kokos (vers of gedroogd)
  • 3 theelepels sambal badjak
  • 1/2 theelepel sambal hottie
  • 2 theelepels sambal manis
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • scheutje olie

Fruit het sjalotje en de knoflook in het scheutje olie. Doe de kokosmelk erbij en voeg terwijl de kokosmelk op laag vuur opwarmt de pindakaas toe. Goed roeren. Als het te dik wordt (ik begon met 1 blikje kokosmelk en heb er later nog 1 bijgedaan; vandaar 2 kleine blikjes) kun je nog wat kokosmelk toevoegen, maar water of melk is ook prima. Daana doe je alle overige ingredienten erdoor en roer je goed. Laat het goed warm worden, maar zorg ervoor dat de saus niet gaat koken. Proef en voeg naar smaak toe wat je mist.


woensdag 1 augustus 2012

Zomerse lunch bij Dijkers in Haarlem

Van mijn schoonouders kregen we een bon van de Hema voor een zomerse lunch, te besteden in het hele land op diverse plaatsen. Omdat wij vandaag onze inentingen voor Java en Bali gingen halen, besloten we dat te combineren met de lunch bij Dijkers, waar we nog niet eerder geweest waren. Het is een gezellig ingerichte zaak, met een terras en als je iets verder doorloopt  blijkt dat de zaak een stuk groter is dan in eerste instantie lijkt.



De lunch bestond uit een soep, een broodje en een taartpunt.


De kaart zag er goed uit en we besloten te beginnen met soto ajam, de soep van de dag. De soep was erg lekker, knapperige tauge, rijst, eitje en veel kip. De kip was een beetje aan de taaie kant, maar verder was het heerlijk.


Daarna volgde een club sandwich met curry-kip, sla, tomaat en koriandermayonaise en oerbrood met rivierkreeftjes, tuinkers en basilicummayonaise. Allebei superlekker. De sandwich was lichtgetoast, de kip erg smaakvol en de rivierkreeftjes waren ook lekker stevig en goed van smaak.



Daarna kregen onze inmiddels toch vrij volle magen nog een enorme punt huisgemaakte appeltaart te verwerken, die zo lekker was dat we er bijna niets van hebben laten liggen. Het is inmiddels uren later, maar ik denk niet dat we vandaag nog trek krijgen.


Bij het kopje espresso machiato lag ook nog eens een echt koekje. En als er dan nog van die leuke suikerklontjes in een weckpot zitten heb je mij in je zak. Een aanrader, deze Dijkers.



Restaurant dijkers
Warmoesstraat 5-7
2011 HN Haarlem

023-5511564


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...