Duizenden1dag: september 2012

donderdag 6 september 2012

't Brouwerskolkje in Overveen



Omdat het onze eerste vakantiedag was, besloten we uit eten te gaan. We hadden een groupon voor 't Brouwerskolkje in het Brouwerskolkpark in Overveen. Tot de 16e eeuw werd voor het brouwen van bier het water uit de grachten gebruikt. De grachten zijn door het Spaarne en het IJ verbonden met de zee. Het water in de grachten werd helaas steeds meer vervuild en was daardoor niet meer geschikt om bier mee te brouwen.Vanaf de 17e eeuw is een kanaal gegraven van de duinen naar de stad. Het water werd getransporteerd in vaten en schepen. De locatie waar het water weg werd gehaald heet het Brouwerskolkje. Het kanaal er naartoe bestaat nog steeds, het is de brouwersvaart. (bron: website Brouwerskolkje)
Op een prachtige plek in het groen is deze bistro een aangename verrassing. De inrichting is gezellig met een haard en houten tafels en stoelen en passende kroonluchters. Minpuntje vond ik dat de stoelen niet lekker zitten en de tafels wat plakkerig zijn (zonder dat ze vies zijn).


Het personeel was uitermate vriendelijk; er werd niet om de haverklap gevraagd of we nog iets wilden drinken, het eten werd vlot naar de tafel gebracht en was ook nog eens erg lekker. We kregen een aangepaste grouponkaart (dit had best bij aankoop vermeld mogen worden; nu werd verwezen naar de gewone menukaart op basis waarvan ik de bon heb gekocht), maar gelukkig stonden daar precies de gerechten op die wij graag wilden eten. Wij hebben geen brood vooraf besteld omdat we dat met 3 gangen te veel vinden, maar wat we langs zagen komen zag er wel fantastisch uit.


We begonnen met een bonbon van gerookte zalm, gevuld met Hollandse garnalen en een tartaartje van tonijn, komkommer en zoetzuur en wasabimayonaise. Niets op aan te merken, gewoon heel erg lekker met smaken die mooi bij elkaar pasten.


Daarna kreeg Maarten de tournedos met gewokte groenten, hashbrowns en kalfsjus en ik zeebaarsfilet met risotto van noordzeekrab, groenten en kappertjes beurre blanc. Mijn gerecht was heerlijk, lekkere zachte zeebaars met en mooie risotto en lekkere knapperige groenten. Maarten was iets minder enthousiast omdat hij de hashbrowns wat vlak van smaak vond en de tournedos iets te rauw, maar wel supermals.



De hangop die Maarten als dessert had was erg lekker; het chocoladedessert van Martine niet bijzonder. De sinaasappelcreme op de chocolademousse was uitgesproken droog en heb ik laten liggen.



Al met al hebben we lekker gegeten en is 't Brouwerskolkje een aanrader.


Brouwerskolkje Eten & drinken

Brouwerskolkweg 5
2051 ED Overveen
T. 023 5219134
E. info@restaurantbrouwerskolkje.n


woensdag 5 september 2012

Courgettesoep

Simpel soepje voor een makkelijke dag.


Courgettesoep


Ingrediënten

  • 1 kleine, in stukjes gesneden ui
  • 2 in blokjes gesneden courgettes (ik had een gele en een groene)
  • 1 bouillonblokje
  • 2 eetlepels mascarpone (was een restje, wat roomkaas of room kan ook prima)
  • een hand Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • scheutje olie


Bak de ui en de courgettes even aan in de olie en giet er daarna een laagje water en het bouillonblokje bij. Het water kwam bij mij tot halverwege de blokjes courgette). Laat koken tot het gaar is en pureer daarna met de staafmixer. Voeg de Parmezaanse kaas toe en peper en zout naar smaak. Wij aten er een broodje zalm bij.

maandag 3 september 2012

Chocolade-bietentaart

Oorspronkelijk een recept van Diana Henry uit het tv programma dat ze presenteert (Market Kitchen), maar ik heb het van Tana Ramsey. Een heerlijk recept dat ik maakte met de bieten uit eigen tuin (nou ja, eigenlijk de moestuin van het werk). Ik was jarig afgelopen weekend en maakte deze taart om op het werk te trakteren. De mensen (cliënten van een zorgboerderij/crisisopvang) aan wie ik vertelde dat het een taart met rode biet was waren huiverig om het te proberen, maar de mensen die ik vertelde dat het chocoladetaart was aten het met smaak. Erg grappig. Ik vond hem zelf ontzettend lekker.

Chocolade-bietentaart


Ingrediënten

  • 125 gram zachte boter (plus boter om in te vetten)
  • 75 gram pure chocolade, in stukjes
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 1/4 theelepel zout
  • 50 gram cacao, gezeefd
  • 250 gram gekookte biet, grof geraspt
  • wat geraspte witte chocolade om te garneren

Voor het glazuur
  • 150 gram pure chocolade in stukjes
  • 1,5 dl zure room
  • 5 eetlepels poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de chocolade voor de cake in een hittebestendige kom die op een pan met zacht kokend water staat; het water mag de onderkant van de kom niet raken. laat onder af en toe roeren smelten (ik doe dat gewoon op heel laag vuur in een steelpannetje).
Klop de boter, de suiker en de eieren met een mixer licht en los. Meng er de gesmolten chocolade door en schep er met een grote metalen lepel de bloem, het zout en de cacao door. Roer er ten slotte de geraspte biet door.
Doe het mengsel in de springvorm, maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden (lees ik nu voor het eerst, dus niet gedaan) en laat 45-50 minuten bakken. De taart is gaar als een prikker die je er in het midden in steekt er bijna schoon uitkomt. Laat de taart ongeveer 10 minuten in de vorm en daarna op een rooster helemaal afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een kom en zet de kom op een pan zacht kokend water (ook hier weer gewoon in pan op zacht vuur gedaan). Laat smelten, maar niet te heet worden. Roer alles door elkaar, neem de pan van het vuur en roer krachtig tot een glad, glanzend mengsel. Laat afkoelen en dik worden.
Smeer het glazuur met een paletmes op de taart en strooi er geraspte witte chocolade over. laat opstijven in de koelkast.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...