dinsdag 30 oktober 2012

Pasta met truffelsalsa


Een heerlijk pastagerecht met salsa tartufata, die we gekocht hebben omdat we een waardebon hadden die op moest. Afgelopen weekend gebruikte ik de salsa voor het eerst en het was erg lekker. De truffelsmaak was niet zo sterk, maar de salsa had toch zeker toegevoegde waarde. Ik heb er verder alleen nog een beetje peper en zout doorgedaan.

Pasta met truffelsalsa


Ingrediƫnten voor 2 personen (ruime portie)

  • 250 gram verse tagliatelle
  • 2 portobello's
  • 1 flinke eetlepel salsa tartufata
  • 50 gram ontbijtspek
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje gerookte knoflook
  • 125 ml slagroom
  • evt wat Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Snijd de knoflook en het sjalotje fijn en bak het met de in stukjes gesneden spek. Voeg de in stukken gesneden portobello toe en bak even mee. Kook de pasta. Giet de pasta af, doe de slagroom en de salsa tartufata erbij en laat het warm worden terwijl je af en toe roert. Zout en peper naar smaak toevoegen. 


Meng de saus door de pasta en serveer direct. 
Je kunt er nog wat fijn geraspte Parmezaanse kaas bij serveren, maar dat is niet nodig.
Inmiddels weet ik dat een schepje salsa door de eieren voor een omelet of roerei ook heerlijk is.


zondag 28 oktober 2012

Stoofpot met hertenvlees

Door omstandigheden gingen wij dit weekend niet mee kamperen, maar omdat wij het onszelf niet wilden aandoen het hele weekend te missen reden wij zaterdagmiddag naar Baarn om ons bij de vriendenclub te voegen. Het plan was om een hertenstoofpot te maken met boleten uit het bos.
Het recept dat ik jullie hier geef is een richtlijn. Hoeveelheden doen er niet echt toe en kooktijden waren zeer afhankelijk van hoe hoog het houtvuur werd opgestookt. Van langzaam stoven en pruttelen is niet echt sprake geweest, maar het vlees was erg lekker mals. We aten er brood bij omdat niemand op de rijst had gelet. Die was dus aangebrand.
Allereerst sneden we het vlees en de groenten. We hadden de zelfgeplukte boleten (die van kleur veranderen als je ze snijdt, heel bizar), hertenvlees, knoflook, ui, wortel, bleekselderij, prei en champignons.




 We deden eerst het in stukken gesneden vlees in de pan met wat hete olie.


 Daarna gingen de groenten erbij.


De boleten en champignons werden eerst in een koekenpan gebakken en daarna in de stoofschotel gedaan. Voor wat extra vocht kun je wijn, water of bouillon toevoegen.






 Het pruttelde soms wel heel hard; een houtvuur is al snel erg heet.

video

De stoofpot was heerlijk en het bleef nog lang gezellig:


dinsdag 16 oktober 2012

Speculaasjes

Na al die Aziatische maaltijden in de zon belandden we bij terugkomst ineens in de herfst. Koud, nat, donker en somber. Ik kan niet wachten totdat het lente wordt. Maar we maken er maar het beste van met heerlijke pompoen uit de werktuin, noten, stamppotjes, stoofschotels en vandaag: speculaasjes.


Nadat ik vorige week op een rommelmarkt een speculaasplankje op de kop had getikt, moesten er natuurlijk speculaasjes gebakken worden. In de recepten die ik vond werd rijstebloem genoemd om de plank mee te bestuiven zodat de speculaasjes makkelijk uit de plank komen. De rijstebloem had ik gekocht, maar bleek een veel te korrelige structuur te hebben. Toen heb ik maar gewone tarwebloem gebruikt en dat ging ook.

Speculaasjes


Ingrediƫnten

  • 75 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 100 gram harde boter
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel melk
  • rijstebloem om te bestuiven

Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg zout, boter, gezeefde basterdsuiker en speculaaskruiden toe. Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed snel en met koele handen een samenhangend deeg en laat dat voor tenminste een uur op een koele plaats rusten.
Bestuif een speculaasplank met rijstebloem, druk het deeg erin en snijd dit horizontaal met een mes af. Leg de speculaasjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif deze in een oven van 160 graden. Bak de speculaasjes in circa 20 minuten gaar en bruin.

Als je geen speculaasplank hebt kun je het deeg ook uitrollen en er vormpjes uitsteken.

bron: Cecile Thijssen - St. Nicolaas decemberlekkernijen 

zaterdag 13 oktober 2012

En verder aten wij.....

In Sanur aten we de lekkerste nasi campur, crispy duck en at ik op het strand een fantastische seafood platter met krab (mmm; ik dacht dat ik niet van krab hield,maar hier zat heel veel smaak aan), inktvis met knoflookbotersaus, grote garnalen en gesauteerde aardappels.

Crispy duck

nasi campur



Seafood platter

Op Gili Air aten we superlekkere inktvis, baracuda en white snapper; ook aten we er een spies met het malste vlees ever en veel groenten. Erbij dronken we een coctail, iedere avond rond etenstijd 2 voor de prijs van 1.



Inktvis

Jackfish
white snapper
baracuda
Heerlijke vis en zeevruchten op het strand van Jimbaran. Stel je en rij restaurantjes langs het strand voor, met tafeltjes in het zand en kaarslicht als verlichting met zicht op zee en de maisstalletjes met heerlijk knapperige maiskolven. Achter de restaurantjes kun je zien hoe de vis op houtskoolvuur wordt klaargemaakt.



red snapper
dezelfde red snapper, maar nu gaar

seafood
Na onze tocht door de rijstvelden en de jungle had de schoonzus van onze gids een typisch Balinese maaltijd voor ons gemaakt. We hebben zitten smullen van gerookte eend, gerookte kip, heerlijke varkensworstjes, tofu, boontjes, omelet met groenten, rijst, watermeloen en diverse sausjes.





vrijdag 12 oktober 2012

Markten in Singapore, Java en Bali

De eerste markt die we bezochten was in Singapore. We hadden een aantal uren tussen de vluchten naar Singapore en Bandung (Java)en na een papier ingevuld te hebben als bewijs dat we ook weer terug zouden komen, mochten we het vliegveld af waar we de trein namen naar Chinatown. Daar hebben we niet zoveel kunnen zien omdat het zondagochtend vroeg was, maar we vonden wel een lokale markt. Altijd leuk. De mensen waren niet zo vriendelijk (of spraken geen engels), want ik kreeg geen antwoord als ik wat vroeg over de producten die er lagen.








De leukste ervaring hadden we op de markt in Yogyakarta, waar we iemand vroegen waar we op de immens grote markt de kruiden konden vinden, omdat ik vanille wilde kopen. Er werd een man bijgehaald die engels sprak en die heeft ons in vogelvlucht de hele voedingsafdeling van de markt laten zien. Erg leuk, omdat ik altijd graag het liefst alles zie en Maarten het na een aantal gangen wel gehad heeft. Nu liepen we in elk geval alleen over de interessante gedeeltes van de markt. De man vertelde van alles wat het was, maar vond het helemaal leuk als hij me iets liet zien of ruiken en ik dan wist wat het was. En hij stond er van te kijken hoe vaak ik dat wist :-). We vertrokken van de markt met een geurend bundeltje vanille.













De vismarkt in Jimbaran was ook te gek. Naast (en in) de markt lagen de vissersboten waarvan de vis nog uitgeladen werd. Blokken ijs werden afgeschaafd om de vis koel te houden en de sfeer was zeer vriendelijk.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...