zondag 18 november 2012

Kruidnoten


Na eerst kruidnoten gebakken te hebben die veel te droog werden, heb ik nu het recept van Kookse tv gebruikt. Ze zijn snel gemaakt en erg lekker. Op de site is ook nog een filmpje van het proces te zien.

Kruidnoten


Ingrediënten

• 100 gr. zelfrijzend bakmeel
• 50 gr. bruine basterd suiker
• 40 gr koude boter
• 2 eetl. melk
• 1 theel. speculaaskruiden
• 1 mespunt zout


Doe het bakmeel, suiker, zout , melk, boter en speculaaskruiden in een kom.
Snijd in de kom de boter in kleine stukjes.
Kneed met de handen de ingrediënten tot een soepel deeg en rol er balletjes van.
Leg de balletjes op een bakplaat 2 cm uit elkaar en druk ze een beetje plat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in een voorverwarmde oven op 175C in 20 minuten gaar. Laat afkoelen op de bakplaat.

zaterdag 17 november 2012

Simpele aardappel-preisoep

Op zoek naar een snelle maaltijd bedacht ik dat het al heel lang geleden was dat ik aardappel-preisoep gemaakt heb. Ik kreeg er zo'n trek in dat ik zelfs een zak voorgesneden prei gekocht heb omdat de ongesneden prei op was. Je kunt deze soep zo dik maken als je zelf wilt. Kwestie van meer of minder bouillon gebruiken. Het restje gerookte zalm met dille dat ik nog in de vriezer had, smaakte uitstekend in deze soep. Je zou ook kaas, kip, garnalen, spekjes, karbonade, champignons enz. kunnen gebruiken. Uit gemakzucht (en snelheid) deed ik alleen aardappels en prei in de soep. Ook hierin zijn natuurlijk allerlei groentevariaties mogelijk.



Aardappel-preisoep


Ingrediënten

  • aardappels (ong. 500 gram)
  • 500 gram gesneden prei
  • ongeveer 750 ml bouillon (ik gebruikte biologische knoflook-groenten bouillonblokjes)
  • 100 gram gerookte zalmblokjes met dille
  • scheutje olie
  • peper en zout

Snij de aardappels in dobbelsteentjes. Verhit de olie in een braadpan en bak de aardappels even aan. Voeg de prei toe en bak heel even mee. Doe de bouillon erbij en kook de aardappels en prei in een kwartiertje gaar. Pureer de soep met de staafmixer en voeg evt nog bouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft.
Doe de zalm erbij en breng op smaak met peper en zout.

vrijdag 16 november 2012

Kaasfondue in cafe Bern


Een tijd geleden heeft Maarten met een vriend bij café Bern in Amsterdam gegeten. Hij was lyrisch over de kaasfondue en we maakten gelijk plannen om daar samen ook eens naar toe te gaan. Het was er nog niet van gekomen, dus toen een collega voorstelde om met de collega's bij café Bern te gaan eten, was ik gelijk enthousiast. Gisteren was het zo ver. Café Bern is een begrip in Amsterdam en staat bekend om de heerlijke kaasfondue en het lekkere vlees. Het is een lekker ouderwets eetcafé, druk, lawaaierig en gezellig. Ik bestelde de kaasfondue en die was fantastisch. Ik kon bijna niet stoppen met eten.



Erbij kwamen manden vol met grote stukken vers stokbrood en de hoeveelheid kaasfondue was ruim voldoende.
We hebben alle salades van de kaart besteld en met name de Jemenitische sla met koriander en een lekkere pittigheid vond ik erg lekker. De andere salades vond ik niet zo bijzonder, maar ze waren wel lekker.


Hier ga ik zeker nog vaker komen. Reserveren is wel noodzakelijk, want het zit hier altijd stampvol.




zaterdag 10 november 2012

Restaurant Brincker in Spaarndam

UPDATE: RESTAURANT BRINCKER IS INMIDDELS GESLOTEN.

Na een tandartsbezoek en een bezoek aan de hypother vond ik het wel tijd voor iets leuks. We gingen uit lunchen bij Brincker in Spaarndam.
Zomers zit je er erg leuk in bossige omgeving waar het zeker voor kinderen goed toeven is. In de winter ziet het er wat troosteloos uit met verwaaide trampolines en een groot zeil vlak voor de ingang over de geleverde voorraad. Zodra je over de drempel stapt is dat troosteloze verdwenen. We werden warm welkom geheten door de serveerster en de hele zaak maakte een verzorgde indruk.


We hadden een groupon en kregen daarmee een 3-gangenlunch. Vooraf kregen we krabsoep. Lekker, maar niets bijzonders. Wel goed heet.


Daarna kregen deelden we een broodje rundercarpaccio met kappertjes, pesto, rucola en parmezaanse kaas en een salade met gerookte ganzenborst. Het brood was fantastisch. Supermalse carpaccio, knettervers broodje en de pesto, kaas en rucola precies goed in de verhoudingen. Ook de olijfolie smaakte heerlijk.  De salade was ook lekker, maar daar zat zoveel dressing overheen dat de smaak van de gans een beetje wegviel. Jammer.



Daarna hadden we hoge verwachtingen van de taart met pecannoten, maar die viel een beetje tegen. Het was een koek die wel goed van smaak was, maar die wij door de kleffe structuur niet zo lekker vonden. Het garnituur was wel heel erg lekker. Goed ijs, knapperige noten, lekker caramelsaus enz.


Ondanks dat het eten op sommige punten een beetje tegenviel denk ik dat we hier toch nog wel eens terugkomen. De uitermate vriendelijke bediening en de gezellige inrichting hebben daar zeker toe bijgedragen.


woensdag 7 november 2012

Pompoencake



Dit jaar hadden we een enorm goede pompoenoogst. Grote reuzen en knaloranje kleintjes. Ik dacht altijd dat ik niet van pompoen hield, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. We aten geroosterde pompoen, pompoenpuree en pompoencake. En het bleek allemaal even lekker.

Pompoencake


Ingrediënten

  • 150 gram gare pompoen (in blokjes of als puree)
  • 3 eieren
  • 150 gram fijne suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • een snufje zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 0,75 ml olie
  • boter om in te vetten
  • paneermeel om de bakvorm mee te bestrooien

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm (24 cm) in met wat boter en strooi er wat paneermeel over.
Klop de eieren met de suiker totdat de suiker opgelost is en het geheel een crème is geworden. Voeg de pompoen toe en roer goed door. Zeef het zelfrijzend bakmeel, kaneel, zout en nootmuskaat en meng het door de crème. Roer er daarna de olie door.
Doe het beslag in de vorm en bak de cake onderin de oven ongeveer 50 minuten.

Je kunt er nog 50 gram rozijnen doorheen doen, even door de bloem halen en toevoegen met de olie.
Ik maakte de dubbele hoeveelheid en maakte 2 aluminium vormen van 22 cm en 2 kleine cakevormpjes.

Ik gebruikte puree omdat ik denk dat dat lekkerder is dan blokjes. De pompoen kun je in blokjes 10 minuten koken om ze gaar te krijgen. Dan kun je ze een beetje fijndrukken met een lepel om er puree van te maken. 

dinsdag 6 november 2012

Simpele sambal


De moestuin op mijn werk is inmiddels zo goed als leeg. Deze week hebben we de laatste Surinaamse pepers geoogst en daarvan maakten we heerlijke pittige sambal. Ik maakte met de magimix 2 handen pepers, 1 ui en 2 teentjes knoflook met een beetje olijfolie en wat peper en zout fijn. En klaar was deze simpele sambal.

maandag 5 november 2012

No knead bread van Jim Lahey

In de  Sullivan Street Bakery van Jim Lahey in New York maken ze fantastische broden. Op de site vind je het recept voor een brood dat je niet hoeft te kneden. Laten rusten en een keer omvouwen is genoeg.
Het kost wat tijd ivm het rusten van het deeg, maar met een beetje plannen heb je op tijd een lekker brood.



No knead bread van Jim Lahey


Ingrediënten voor 1 brood

  • 430 gram (3 cups) witte tarwebloem (elke soort is goed)
  • 1 gram (1/4 theelepel) droge (instant)gist
  • 13 (3/4 theelepel) gram zout
  • 345 ml water

extra nodig
  • vershoudfolie
  • bloem, tarwezemelen of grof polenta 
  • silliconen bakmat of een stuk bakpapier
  • theedoek
  • zware gietijzeren, aardewerken of pyrex pan of schaal (inhoud 2 of 3 liter) met ovenbestendig deksel
Meng de bloem, de gist en het zout in een kom. Voeg 345 ml water toe. Meng de ingrediënten heel losjes en snel met 1 hand tot een vochtig, plakkerig deeg. Het resultaat moet meer op een dik beslag lijken dan op brooddeeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat hem zo 18 uur staan. Kamertemperatuur is prima.

Als het goed is begint, wanneer je de kom schuin houdt, het deeg nu te lopen en laat het een draderige structuur zien. Bestrooi het aanrecht met bloem. Wees royaal, want het deeg is slap en plakkerig. Schraap het deeg uit de kom op het werkvlak. Bestrooi het deeg met bloem, trek het rustig een klein beetje uit elkaar en vouw twee uiteinden over elkaar. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling.

Dek losjes af met huishoudfolie en laat een kwartier rusten. Bestrooi de bakmat of het stuk bakpapier royaal met bloem, zemelen of maismeel. Bebloem je vingers en vorm met enkele bewegingen een bal van het deeg.
Leg de bal op de bakmat/het bakpapier en bestrooi ook de bovenkant. Dek achtereenvolgens af met vershoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog 2 tot 3 uur riijzen.

Drie kwartier voordat je gaat bakken verwarm je de oven voor op de hoogst mogelijke stand, bij voorkeur tussen 230 en 260 graden (bij mij was dit 250 graden). Een kwartier later zet je de pan met deksel in de oven. Als het deeg zover is haal je de pan naar voren en het deksel eraf. Pas op, hij is gloeiend heet.

Schuif je hand onder de bakmat/het bakpapier, til het deeg op en keer de hele handel om boven de pan. Dit is het lastigste deel van het proces. Het deeg is nl nog steeds pakkerig en doet wellicht niet meteen wat jij wilt. Bovendien is de pan, ik waarschuw nog maar een keer, gloeiend heet. De ervaring leert dat een combinatie met bakmat/bakpaier +vershoudfolie +theedoek het handigst is. Schud eventueel aan de pan, maar maak er geen halszaak van als het deeg niet precies in het midden ligt. Alles komt goed tijdens het bakken. Leg het deksel weer op de pan en laat het deeg 30 minuten bakken. Haal dan het deksel eraf en bak het brood in nog eens 15 tot 25 minuten mooi bruin.
Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster volledig afkoelen voor je het aansnijdt.



Erg leuk en makkelijk brood om te maken. Ik gebruikte sesamzaadjes om het brood mee te bestrooien. De pan bekleedde ik met bakpapier, waardoor het deeg niet aan de pan bleef plakken. Nadeel hiervan is dat het brood er wat kreukelig uitziet door de vouwen in het papier.
Ik gebruikte mijn BK braadpan van 24 cm omdat van mijn zware pannen de deksel niet in zo'n hete oven mogen. Dit ging prima. Door het bakpapier werd de inhoud van de pan ook wat kleiner.
Er had wel iets meer zout door gemogen. Ik denk dat ik mijn 3/4 theelepeltje vrij klein was uitgevallen.
Verder was het een heerlijk brood met een luchtige structuur en een krokante korst. Dit gaan we vaker maken!

zondag 4 november 2012

Broodje met avocado en Hollandse garnalen

Een heerlijke lunch die binnen een mum van tijd klaar is. Natuurlijk het allerlekkerst met versgepelde garnalen, maar wegens tijdgebrek deze keer met een pakje garnalen uit de supermarkt. Ik gebruikte knoflooksaus van D & L, maar je kunt elk sausje gebruiken dat je er lekker bij vindt.Het smaakt denk ik ook erg lekker met truffelmayonaise.



Broodje met avocado en Hollandse garnalen



Ingrediënten

  • 2 broodjes
  • wat sla
  • 1 avocado
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 1,5 eetlepel knoflookmayonaise
  • peper, zout en een beetje peterselie

Lepel de avocado uit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng de avocado met de garnalen en de mayonaise. Voeg peper, zout en peterselie naar smaak toe.
Beleg de broodjes met de sla en het avocadomengsel.


Tip: ook heel lekker met truffelmayonise ipv knoflookmayonaise.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...