Duizenden1dag: Irish brown sodabread

dinsdag 29 januari 2013

Irish brown sodabread

Als ik ineens de beschikking heb over een lege vrije dag ga ik natuurlijk direct verzinnen wat ik eens zal koken of bakken. Ik besloot al snel een Irish brown soda bread te maken die al een tijdje op mijn lijstje stond. Het recept komt uit Homemade van Yvette van Boven.Irish brown sodabread


Ingrediƫnten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 500 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels baking soda
  • ca 1 liter karnemelk

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de droge ingrediĆ«nten in een kom. Giet bijna alle karnemelk erbij. Voeg als dat nodig is meer karnemelk toe of meer bloem. Kneed alles snel tot een soepel deeg. het zuur van de karnemelk zal namelijk meteen gaan werken. Te lang kneden zal resulteren in een taai en ongerezen brood. 
Vorm er dan fluks een grote bol van en kerf met een mes een groot kruid in het midden. Bak het brood direct ongeveer 30 minuten in het midden van de hete oven./
Het soda bread is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt. Als je het brood na het bakken meteen in een theedoek wikkelt , zal de korst minder hard worden.

Het volkorenmeel is er gedeeltelijk gezeefd doorheen gegaan. Het ging me wat te langzaam. De witte bloem heb ik wel helemaal gezeefd.
Het brood moest bij mij wel 50 minuten in de oven voordat het gaar was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...