Duizenden1dag: Falafel

zondag 10 februari 2013

Falafel

Al jaren probeer ik af en toe falafel te maken. Het is nooit gelukt, want meestal viel het uit elkaar of was het gewoon niet lekker. Ik probeerde kikkererwten uit blik, geweekte rauwe en geweekte gekookte kikkererwten, maar het werd nooit echt wat. Het kwam hooguit een beetje in de buurt. Maar nu vond ik dan dus toch een recept waarmee ik een heerlijke falafel op tafel zette. Met lekkere bruine verse pitabroodjes van de Turk. Erbij had ik wat rucola en knoflooksaus van een beetje mayonaise, veel yoghurt en een paar fijngehakte teentjes knoflook. Volgende keer neem ik andere sla en wat meer rauwkost, maar ik had er nu nog even niet op gerekend dat de falafel zo lekker zou worden.
Het recept komt uit het boek van Sam Stern mega vega. We gaan denk ik nog veel van deze jonge kok horen, want volgens mij heeft hij al veel (vooral jonge) mensen aan het koken gekregen met zijn kookboeken.

                                                        Mega Vega

Falafel


Ingrediënten voor 4 personen

  • 175 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 kleine ui (ca 50 gram), zeer fijn gesnipperd
  • 2-3 flinke knoflooktenen, geperst
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepels chilipoeder (of 1 kleine gehakte rode peper zonder zaadjes)
  • 2 eetlepels gehakte verse koriander
  • 1-2 eetlepels verse peterselie (of munt), fijngehakt
  • zout en peper
  • 1,5 eetlepel warm water
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • zonnebloem- of plantaardige olie om in te bakken

Week de gedroogde kikkererwten minimaal 12 uur in twee keer zo veel water. laat uitlekken en droog goed af. Het moet straks een droog mengsel worden.
Pureer in de keukenmachine met ui, knoflook, kruidenj, specerijen, zout en peper.
Meng water met bakpoeder en roer door het mengsel.
Rol er stevige balletjes van en druk ze een beetje plat. Leg minstens 30 minuten in de koelkast.



Giet 5 cm olie in een koekenpan of wok. Wacht tot de olie zo heet is dat een broodkruimel er meteen bruin in bakt. bak een paar falafelschijfjes tegelijk, al omscheppend tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.



Serveer ze met sla, rauwkost, humus en knoflooksaus in een pitabroodje.




6 opmerkingen:

  1. Dit staat al weken op mijn verlanglijstje om te maken kom er alleen steeds niet aan toe....dit recept heeft wel eenvoudigere ingrediënten dan degene die ik had bewaard, dus ik ga deze proberen, ben benieuwd!
    groet Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, ben benieuwd wat jij van het recept vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Martine,
    We hebben de falafel inmiddels al 2 keer gegeten en we vinden het erg lekker, vandaag heb ik er een post over gemaakt,
    groetjes Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat jullie de falafel ook lekker vinden. Ik ben erg blij met dit recept na allerlei mislukkingen. Ben benieuwd naar je post.

      Verwijderen
  4. Waar kan je bruine pitabroodjes kopen in omgeving Utrecht?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kocht ze bij een Turkse winkel. Probeer het anders eens bij een natuurvoedingswinkel.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...