Duizenden1dag: Quiche met spinazie en gorgonzola

vrijdag 1 februari 2013

Quiche met spinazie en gorgonzola

Ik wilde al tijden eens een hartige taart bakken met een zelfgemaakte deegbodem ipv bladerdeeg. Het werd deze spinaziequiche met gorgonzola van uit het Handboek oven van Karin Luiten. Bijzonder is dat er geroosterde walnoten door het deeg zitten (die ontzettend lekker gingen ruiken tijdens het roosteren in de oven). 
Waar Karin Danish blue gebruikte, nam ik gorgonzola en ik heb een restje ontijtspek meegebakken met de ui en spinazie.
De bodem werd lekker knapperig en smaakte prima in combinatie met de rest van de quiche. Je bakt hem blind door hem eerst gevuld met bakbonen op bakpapier te bakken. Daar zijn speciale bonen voor te koop, maar je kunt ook gewoon gedroogde bonen gebruiken. Ik heb een pot met droge kikkererwten die ik daarvoor gebruik. Ik maakte 2 kleine quiches ipv een grote en heb er eentje ingevroren.



Quiche met spinazie en gorgonzola


IngrediĆ«nten voor 4 personen


Walnotendeeg
  • 50 gram walnoten
  • 200 gram bloem
  • 75 gram koude boterblokjes
  • 1 ei
  • snufje zout

Vulling
  • 300 gram panklare spinazie
  • 125 gram Danish blue (of andere blauwschimmelkaas)
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • klontje boter
  • versgeraspte nootmuskaat
  • zout en peper uit de molen
  • boter en bloem voor het invetten

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Bodem

Leg de walnoten op de bakplaat en rooster ze 10 minuten in de opwarmende oven. laat afkoelen en maal fijn in de keukenmachine. Meng met de overige ingrediĆ«nten tot een lichtbruin deeg.
Laat het deeg 30 minuten in plasticfolie rusten in de koelkast. D
Doe het deeg in een ingevette en bebloemde  (spring)vorm van24 cm. Vul met bakpapier en bakbonen. bak 15 minuten blind met een bakvulling en dan nog 5 minuten zonder bonen en papier.

Vulling

Snipper de ui en de knoflook. Smelt wat boter in een wok en fruit zachtjes 5 minuten.
Zet het vuur hoog en voeg hand voor hand al omscheppend de spinazie toe tot hij geslonken is. Bestrooi met wat zout. Laat afkoelen en goed uitlekken in een vergiet.
Doe eieren, room, stukjes kaas, weinig zout, veel versgemalen peper en nootmuskaat in een hoge kom en pureer glad met de staafmixer (of kluts met een vork of garde).

Verdeel de spinazie over de voorgebakken bodem. Giet het eiermengsel erover en bak de quiche gaar in ongeveer 25 minuten.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...