Duizenden1dag: Workshop brood bakken bij Levine

donderdag 7 maart 2013

Workshop brood bakken bij Levine

Een van mijn plannen voor 2013 (nee, geen goed voornemen; daar doe ik niet aan :-) ) is het volgen van wat workshops op kookgebied. Inmiddels heb ik een workshop taarten maken gedaan, een (niet zo goede) workshop bonbons maken en gisteren de workshop brood bakken bij Levine.
Levine staat bekend om haar foodblog met fantastische (brood)bak recepten en ze is zo succesvol dat de workshops steeds binnen een mum van tijd vol zitten. Ik was dus blij dat het me gelukt is een plaatsje te veroveren voor 1 van de de basisworkshops.
Om half 11 schoof ik bij Levine aan de keukentafel en maakte ik kennis met de overige cursisten. Er hing al snel een gezellige sfeer en na wat uitleg over de broden die we gingen maken werden we aan het werk gezet. Levine had de ingrediënten voor de broden al klaar gezet. Die hoefden we dus alleen nog maar in de kneedmachine te doen. Ze had ook al van te voren een poolish (voordeeg) gemaakt.


Stap voor stap werden we door het hele proces geloodst. We kregen tussendoor steeds uitleg over bijv. hoe het brood "op spanning" te brengen, hoe het rijsproces in elkaar zit en hoe je uiteindelijk het brood vormt voordat het de oven ingaat. Ook leerde ik dat je het rijsproces tijdelijk kunt stoppen door het deeg in de koelkast te leggen. Nog een handige tip is dat je wat olie in een spuitflesje kunt doen om zo je handen of de kom in te vetten tegen het plakken van deeg.Terwijl de eerste broden lagen te rijzen, maakten we het deeg voor de zachte broodjes, die we na de lunch zouden gaan maken. Dit keer wogen we zelf de ingrediënten af en ontdekten we dat dit deeg veel steviger was dan het deeg van eerder die morgen.


Toen al het deeg klaar was aten we een heerlijke lunch met diverse door Levine gebakken broden. Stuk voor stuk heerlijk van smaak!

Na de lunch sneden we de broden hier en daar in en gingen ze de oven in.Het andere deeg was inmiddels klaar dus konden we aan de slag met de zachte broodjes.
Levine liet diverse manieren zien om de broodjes "op spanning" te brengen en te vormen dmv knoop- en vlechtwerk. Dat viel nog helemaal niet mee, maar uiteindelijk hadden we allemaal ten minste wel een paar broodjes waar we erg tevreden over waren.De eerste broden kwamen uit de oven en wat zagen die er fantastisch uit. Je hoorde ze gewoon uit de oven nog naknisperen en de verse knapperigheid straalde er vanaf.
Levine leerde ons ook de bakkersformule, waarmee je van ieder soort brood kunt uitrekenen hoeveel bloem, gist, vocht en zout er nodig is om een goed brood te maken.

Ook de zachte broodjes zagen er fantastisch uit. We besmeerden ze nog snel met wat gesmolten boter zodat ze mooi gingen glanzen en toen was de dag alweer voorbij.


Met een tas vol vers brood en een hoofd vol plannen ging ik weer naar huis. Ik heb ontzettend veel geleerd vandaag en kan iedereen aanraden eens een workshop bij Levine te doen. Ik kan niet wachten om te gaan oefenen met bakken en later nog eens een andere workshop te doen.
Uiteraard aten we 's avonds brood als avondmaaltijd. Dat was smullen!

4 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...