Duizenden1dag: Pasta maken

dinsdag 23 april 2013

Pasta maken


Jaren geleden kocht ik in Italie een pasta apparaat en sindsdien heb ik hem zeker wel een keer of 3 gebruikt. Ik kon hem nergens echt goed bevestigen en als hij steeds verschuift als je aan het draaien bent schiet het niet op natuurlijk. Hij stond dus in de doos te wachten tot hij weer gebruikt zou gaan worden. Deze week was het zover. Met een latje bleek de bevestiging aan het aanrecht beter te blijven zitten. dus niets hield mij nog tegen. Voor pasta kun je het beste bloem van harde tarwe gebruiken. Die bevat veel gluten en zorgt voor een mooi soepel deeg. De verhoudingen zijn een beetje afhankelijk van het soort bloem dat je gebruikt, de grootte van de eieren en temperatuur van de ingrediĆ«nten. 

Pasta


IngrediĆ«nten voor 2 personen

  • 220 gram bloem (grano duro, durum meel , meel van harde tarwe)
  • 2 eieren
  • scheutje olijfolie
  • Evt. 2 eidooiers en wat extra bloem
  • snufje zout (en evt peper)

Ik heb alles in de Kitchen Aid gedaan en er vervolgens deeg van geprobeerd te maken met de deeghaak. Dat had ik nog niet eerder gedaan en het lukte niet zoals ik wilde. Eerst mengde het niet goed en daarna bleven het brokken deeg. Uiteindelijk heb ik het maar met de hand verder gekneed. Ik moet me toch nog eens iets meer in de mogelijkheden van het apparaat verdiepen. Eerst bleef het deeg wat te droog. Ik heb er toen 2 eidooiers bijgedaan. Waarom ik er gelijk 2 deed weet ik ook niet. Uiteraard werd het toen weer te nat en moest ik bloem toevoegen. Toen werd het met wat nakneden met de hand een mooi deeg.
Het deeg laat je minimaal 20 minuten op kamertemperatuur rusten voordat je het verwerkt. Ik heb het in plastic verpakt want het droogt snel uit. Je kunt het tot maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook prima. Helemaal handig, want zo heb je altijd snel verse pasta gemaakt.
Verdeel het deeg een paar stukken zodat je de stukken om de beurt kunt verwerken en het niet uitdroogt. Doe een beetje bloem op de pastamachine zodat het deeg er niet snel aan plakt. Maak het eerste stuk deeg een beetje plat met je handen en draai het door de wijdste stand van de pastamachine.Vouw het dan dubbel en draai het er nog een keer door. Dit schijn je een aantal keren te moeten doen voor echt soepele pasta. Ik las dat pas toen ik klaar was dus ik heb ieder stuk deeg er steeds 2 keer doorgedraaid. Zet steeds het apparaat een standje krapper zodat de pastavellen steeds een beetje dunner worden. Dek de vellen af met een theedoek als je ze niet direct verwerkt.


Ik heb tagliatelle gemaakt met het opzetstuk dat bij mijn pasta apparaat hoort.Je kan het ook gewoon uitrollen en dan snijden, maar dat is natuurlijk wel meer werk.


Tot gebruik heb ik de pasta over een latje gehangen zodat ze niet tegen elkaar zouden plakken. Dan wordt het een kleffe bonk pasta in de pan en dat wil je niet.
Nadat ik alle pasta verwerkt had heb ik de tagliatelle zo'n 4 minuten gekookt in ruim water tot het beetgaar was.


Het smaakte al erg lekker, maar ik ga zeker nog verder met experimenteren om nog lekkerdere pasta te kunnen maken.


Eerder deze week probeerde ik ook pasta te maken, maar toen werd het veel te taai. Dit zal vooral gelegen hebben aan te snel werken. Ik heb het deeg maar 1 keer door het pasta apparaat gedaan en niet lang genoeg gekneed. Dit was goed te merken aan de struktuur van de pasta. Het was bovendien veel te veel aan elkaar geplakt doordat ik het op een bord met wat bloem had gelegd ipv de pasta uit te hangen. Je kunt op de foto met de tomatensaus ook goed zien dat de struktuur van de pasta niet goed is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...