Duizenden1dag: Foodblogswap: appel-kaneelcake

zaterdag 27 juli 2013

Foodblogswap: appel-kaneelcake

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap koken van het blog van Cherissa. Cherissa is in maart van dit jaar begonnen met haar blog en heeft een heel divers aanbod van recepten. Ik besloot de appel-kaneelcake te maken omdat ik bijna nooit cake bak en Maarten appelcake heel lekker vindt. Ik had geen grof kaneelsuiker in de buurt, maar wel hard geworden kaneelstaafjes (van die ouderwetjes snoepjes). Dit heb ik in de keukenmachine vermalen en in plaats van de kaneelsuiker gebruikt. Dit was erg lekker, dus dat idee ga ik vaker gebruiken.

                     


Ik nam een cakeblik van 30 cm. Cherissa schreef dat de cake bij haar niet zo goed gerezen was. Dit ging bij mij wel goed, maar hij is wel opengebarsten aan de bovenkant. De smaak was er niet minder om.


Appel-kaneelcake 


Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 200 gram boter 
  • 150 gram witte basterdsuiker 
  • 3 theelepels kaneelpoeder 
  • 8 gram vanillesuiker 
  • 1 jonagold appel 
  • snufje zout 
  • 3 eetlepels kaneelsuiker (grof) 
  • 4 grote eieren 
  • beetje bloem om appel mee te bestrooien

Verwarm de oven voor op 175 graden, Meng met de mixer op de hoogste stand de boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot een crème. Voeg op de middelste snelheid een voor een de eieren toe en mix tot een glad beslag. Mix vervolgens het beslag nog even 3 minuten op de hoogste stand. Voeg het bakmeel en de kaneel in kleine beetjes toe bij het mixen.
Snijd de appel in blokjes en bestuif deze met wat bloem. Meng de stukjes appel door het beslag heen. Meng ook de helft van de kaneelsuiker door het beslag. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en strooi de rest van de kaneelsuiker over de cake. Bak de cake 60-70 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake kort afkoelen, voordat je hem uit het bakblik haalt.

Een volgende keer zou ik iets meer appel gebruiken. In plaats van de vanillesuiker gebruikte ik het merg van een vanillestokje en ik gebruikte basterdsuiker. Ik weet niet of het daardoor kwam, maar de cake was bij mij de volgende dag erg vochtig. ik had hem afgekoeld afgedekt met folie, maar hij was echt een beetje nattig geworden.

Deze maand maakte Helen voor de foodblogswap courgettetaartjes met geitenkaas van mijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...