Duizenden1dag: Foodblogswap: courgette-chocolade cake

zondag 25 augustus 2013

Foodblogswap: courgette-chocolade cake


Afgelopen maand had ik niet zo veel tijd voor de foodblogswap. Toch wilde ik graag meedoen en daar had ik geen spijt van toen ik hoorde dat ik iets van Caroline's blog mocht maken. Wat zij maakt ziet er altijd fantastisch uit en de foto's zijn ook nog eens schitterend. Ik was dus vastbesloten om er zelf ook iets moois van te maken en eens echt mijn best te doen op de foto's.

Tja, en toen bleek maar weer eens dat haastige spoed zelden goed is. Op een vrije dag waarop ik alleen 's middags naar een vergadering op het werk moest besloot ik die heerlijke kaneelbroodjes te bakken. Alles ging voorspoedig. Het deeg zag er prima uit, de vulling was heerlijk en ze zagen er op de bakplaat ook heel mooi uit. En dat was het moment dat ik verzon dat ik de eieren vergeten was. Oeps. Wat nu? Ze lagen er prachtig bij, dus ik besloot ze maar gewoon te bakken en dan te proeven hoe ze smaakten. Uiteindelijk waren ze best lekker, maar ik proefde wel dat er iets miste. Het was toch een pietsje te droog.
Ik wilde ik deze versie niet aan de collega's voorzetten en maakte ook nog de courgette-chocoladecake . Die is heel goed gelukt, maar moest warm mee naar het werk. De chocoladelaag was dus ook nog zacht, maar de collega's hebben er lekker van gegeten. De volgende dag met de cliënten gebeurde hetzelfde als met de chocolade-bieten taart. De groep die wist dat er courgette in zat durfde niet echt te proeven; de groep die dacht dat ze chocoladetaart aten vonden de cake erg lekker.Alleen bleek dat ik toen de cake op ik vergeten was foto's te nemen. En dat alles vlak voor de vakantie, zonder veel tijd het nog eens over te doen. 

Jullie zullen het dus met deze nogal laatste keus foto moeten doen. De kaneelbroodjes gaan in de herkansing, maar dan met ei :-)




Courgette-chocoladecake 


Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacao
  • 1 theelepel speculaas- of koekkruiden
  • 175 ml extra vierge olijfolie
  • 375 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 500 gram geraspte courgettes (2 stuks)
  • 140 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Voor het glazuur
  • 200 gram donkere chocolade, in stukjes
  • 100 ml slagroom


  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, de cacao, de kruiden en een theelepel zout in een grote kom. Doe in een andere schaal de olijfolie, suiker, eieren, vanille-extract en de geraspte courgettes en meng alles goed. Meng nu het droge en het natte mengsel met elkaar en doe de hazelnoten erdoor. Vet een springvorm van 24 cm in. Doe het beslag erin en bak de cake 40 - 50 minuten tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt.Maak het glazuur. Verwarm de chocolade au-bain-marie of op heel zacht vuur in een steelpannetje met de slagroom. Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna over de taart, zodat het er aan de zijkanten afdruipt.(Bron: "Good Food" juli 2010)

    Ik gebruikte zonnebloemolie ipv olijfolie. Doordat je cacao in het beslag gebruikt (en geen chocolade) is het geen hele zware cake. Vaak zijn dit soort cakes erg machtig, maar dat valt bij deze dus wel mee. Een leuke aanvulling op de chocolade-bieten taart en de Carrot cake
    In plaats van een springvorm gebruikte ik een rijstrand en diverse kleine cakevormpjes.

    2 opmerkingen:

    1. Heb de cake gemaakt met olijfolie, is ook best te doen en niet erg machtig hoor.

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Dat kan inderdaad prima. Ik bedoelde dat deze cake minder machtig is doordat je hem met cacao maakt ipv chocolade. Leuk dat je de cake gemaakt hebt!

        Verwijderen

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...