Duizenden1dag: Risotto met geroosterde paprika en sticky spek

zaterdag 28 september 2013

Risotto met geroosterde paprika en sticky spek

Er stond nog een pot geroosterde paprika's in de kast en ik wilde al een hele tijd een recept met sticky spek nog eens maken. Ik heb dat nl al een keer eerder geprobeerd, maar toen is het verbrand omdat ik even niet op stond te letten. Dat zou deze keer natuurlijk niet gebeuren.
Ik besloot het spek en de paprika's te combineren in een risotto. Achteraf had ik ook prima overgebleven pompoen uit de koelkast kunnen gebruiken, maar dat bedacht ik pas toen we al aan tafel zaten.
Omdat de smaak van het spek al best uitgesproken is heb ik de risotto heel eenvoudig gehouden.


Risotto met geroosterde paprika en sticky spek


Ingredi├źnten voor het spek

  • 2 speklappen
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel olie


Ingredienten voor de risotto

  • risottorijst voor 2 personen (ik schud altijd op het oog rijst uit het pak, maar het zal zo'n 250 gram zijn)
  • 500 ml bouillon (ik nam een pot runderfond van 350 ml en nog wat water)
  • 1/2 pot geroosterde paprika's 
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • beetje geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen zwarte peper
  • Scheut olie om in te bakken

Snijd de speklappen in reepjes van ong 1 cm. Roer de ketjap, gembersiroop en olie door elkaar en doe ze samen met de reepjes speklap in een diepvrieszak (of in een kom). Laat de marinade even intrekken.

Bak de speklapjes in een koekenpan op middelmatig vuur lekker bruin en voeg een eetlepel water toe. Laat het even inkoken tot het spek lekker plakkerig is. Blijf goed roeren, want het bakt snel aan.

Doe de olie in de pan en bak de ui en knoflook op middelmatig voer tot ze zacht worden. Voeg dan de rijst toe en blijf goed roeren. Als de rijst glazig is (beetje doorschijnend) doe je er beetje bij beetje de bouillon bij. Blijf steeds roeren tot de bouillon opgenomen is door de rijst voor je er nieuwe bouillon bij doet. Dit hele proces duurt gerust een half uur tot 3 kwartier en je moet zeer regelmatig roeren om te voorkomen dat het aanbakt. Het is klaar als de rijst gaar is, je nog mooie korrels hebt en het een smeu├»g geheel is. 
Doe er dan de geroosterde paprika en het spek bij, voeg peper naar smaak toe en roer alles goed door elkaar. 
Serveer de risotto en geef de geraspte kaas er apart bij.

Het spek smaakt ook erg goed in gebakken rijst.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...