Duizenden1dag: Foodblogswap: Surinaamse roti

maandag 28 oktober 2013

Foodblogswap: Surinaamse roti

De foodblogswap van oktober mij bij de blog van Puur eten van Rik. Er staan meerdere heerlijke recepten op zijn site en het was dan ook nog niet makkelijk kiezen. Uiteindelijk maakte ik eerst de Spaghetti Carbonara, want daar ben ik gek op en kreeg ik dus niet meer uit mijn hoofd. Die was heerlijk, maar voor de foodblogswap besloot ik te kiezen voor de Surinaamse roti. Ook die bleek uitstekend. De eerste keer dat we de roti (eigenlijk zijn dat alleen de "pannenkoeken" die je erbij eet, maar in de volksmond wordt het hele gerecht vaak roti genoemd) aten heb ik geen foto's gemaakt. Gelukkig was het geen straf om het snel daarna gewoon nog een keer te eten. De eerste keer heb ik gewone kerrie en sperziebonen gebruikt, de tweede keer Hindoestaanse massala en kousenband volgens het originele recept. Allebei de keren smaakte het prima, maar Maarten gaf de voorkeur aan de versie met de gewone kerrie, al moest die dan wel liever met kousenband.



Surinaamse roti


Ingrediƫnten voor 4 personen

  • 4 rotivellen
  • 4 kippenpoten, kippendijen (evt zonder bot) of kippenbouten
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 1 bosje kousenband (of 500 tot 750 gram sperziebonen)
  • 4 gekookte eieren
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • Hindoestaanse massala
  • 2 maggiblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 Madame Jeanette (of een lepel sambal)
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • zout en peper

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak ui en knoflook even in wat zonnebloemolie en een klein beetje massala. Haal de ui en knoflook uit de pan. 
Doe indien nodig nog een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de kip op hoog vuur met een eetlepel massala en flink peper en zout goudbruin.
Schil intussen de aardappelen en snij ze doormidden. 
Doe het uimengsel samen met de Madame Jeanette en de tomatenpuree bij de kip en roer goed door. Voeg de aardappelen toe en roer weer goed door Dan doe je water in de pan. Het water moet net de bovenste laag kip/aardappel raken maar het geheel moet zeker niet helemaal onder water staan. Voeg de maggiblokjes toe, roer goed en breng aan de kook.


Laat de Madame Jeanette heel als je het allemaal niet te pittig wilt maken. De saus zal pittiger worden naarmate de peper langer in de pan zit. Proef dus af en toe en zorg dat de peper niet kapot gaat. Dan wordt de saus namelijk ineens erg pittig.Als het pittig genoeg is haal je voorzichtig de peper uit de pan.

Laat alles minstens 90 minuten heel zachtjes sudderen. Om het kwartier even roeren en proeven. Je moet de kerrie goed proeven. Als dit niet zo is doe je er nog wat kerrie bij. Laat het laatste kwartier de gekookte eieren even mee sudderen in de saus. Als je met een vork wat gaatjes prikt in de eieren zullen ze de smaken van de saus nog beter opnemen.

Snijd de puntjes van de kousenband en snij ze in stukjes. Kook even beetgaar en bak ze daarna in een wok. Je kunt evt nog een uitje, knoflookje en beetje sambal meebakken voor extra smaak.
Als er olie op de saus drijft kun je dat weghalen door het eraf te scheppen met een soeplepel. Als de aardappels gaar zijn is het klaar.

Maak de roti's warm in de magnetron en serveer ze samen met de aardappels, kip en kousenband. Leg de roti op je bord en schep de kip, aardappelen met saus, kousenband en het ei op. Officieel scheur je een stukje van de roti af en eet je daarmee de rest op. Wij eten het gewoon met mes en vork.

Ik heb het recept een beetje aangepast. De eerste keer heb ik de gekookte eieren gebakken zoals in het oorspronkelijke recept. Ik vond dat de eieren daar niet perse beter van gingen smaken en vind ze even mee gesudderd lekkerder.
De eerste keer had ik geen Hindoestaanse massala in huis en heb ik kerrie gebruikt. Dit smaakte ook prima.
De hoeveelheid kip en aardappelen kun je naar smaak aanpassen. Ik zorg dat ik genoeg heb om er samen 2 keer van te kunnen eten. De volgende dag zijn de smaken goed ingetrokken en is het nog lekkerder.
Leuk detail is nog dat de Madame Jeanette uit de kas van mijn werk kwam. Ook de ui was eigen teelt.






1 opmerking:

  1. Je hebt -in mijn ogen- het lekkerste recept op mijn site te pakken! Leuk :) Bedankt voor je leuke verhaaltje ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...