Duizenden1dag: Halloweentaart (workshop taart bekleden met marsepein)

woensdag 30 oktober 2013

Halloweentaart (workshop taart bekleden met marsepein)

UPDATE: TAARTIESIE IS INMIDDELS GESLOTEN

Zaterdag deed ik een  basis taart workshop bij TaarTiesie in Haarlem. Ik heb al een hele tijd marsepein in de kast liggen met het idee eens een taart van biscuitdeeg te versieren, maar zag altijd op tegen het bekleden van de taart. Toen er een aanbieding langskwam via Social deal voor een workshop bij mij om de hoek heb ik dan ook direct gereserveerd.

TaarTiesie is een winkel met een ruime sortering taartmaterialen, van uitstekers, kleurstoffen en marsepein tot rollers, taartkartons en vormpjes. Achter de winkel is de workshopruimte waar ruimte is voor workshops t/m 8 personen.


Zaterdag waren we met 4 mensen, 3 cursisten en Patricia, de cursusleidster en eigenaresse van Taartiesie.

Patricia had de taarten op basis van een biscuitmix al gebakken en de botercreme maakte ze ter plekke. Als eerste sneden we met een taartzaag de taart in 3 stukken.


De onderste laag smeerden we in met botercreme (evenveel boter en poedersuiker mixen tot het romig is) en de bovenste laag met jam.


Om de lagen weer mooi op elkaar te krijgen gaf Patricia de tip om de zijkant in te kerven met een mesje zodat je kan zien hoe ze op elkaar moeten. Ook de buitenkant smeerden we met een paletmes in met botercreme.


De taarten konden nu even aan de kant en we gingen verder met de marsepein (een verhouding 1:3 werkt volgens Patricia het lekkerst). Eerst kleurden we de blanke marsepein. We deden een paar druppels van de gewenste kleurstof in een kuiltje in de marsepein en kneedden tot de kleur mooi egaal was. Thuis zou ik het liefst natuurlijke kleurstof in poedervorm gebruiken, maar daar is nogal moeilijk aan te komen tegenwoordig.


Daarna vetten we onze mat in met crisco (plantaardig vet, o.a. te koop bij Taartiesie en toko's) zodat de marsepein bij het uitrollen niet aan de mat zou plakken.

De verdere instructies waren als volgt. De plak marsepein moet zo groot zijn als de diameter van de taart plus 2 keer de hoogte van de taart. Daarna rol je de lap over je roller en laat hem over de taart heen zakken.


Dan veeg je met je hand de plooien naar beneden glad en snij je de marsepein af langs de bodem van de taart. Dat klinkt heel simpel en dat was het ook eigenlijk wel, maar we vonden het allemaal best spannend of de marsepein niet zou scheuren, of het wel mooi glad werd en of we het wel netjes afgesneden kregen. Natuurlijk waren er beginnersfoutjes zichtbaar, maar ik was toch best tevreden over hoe het eruit zag.


Het versieren van de taart werd vergemakkelijkt door de vele uitstekers en mallen die we tot onze beschikking hadden. Ik dacht altijd dat je vreselijk handig moet zijn om dit soort taarten te maken en dat is ook wel een beetje zo, maar er zijn wel heel veel hulpmiddelen om mooie versieringen te maken zonder al te veel gepruts. Met siliconen vormen kun je bijv. heel mooie 3 dimensionale vormen en randen maken.


Tijdens het versieren werden we steeds stiller, want iedereen was geconcentreerd aan het werk. Voordat we het wisten was de tijd om. Gelukkig was Patricia erg soepel in het hanteren van de tijd en mochten we gerust nog even iets afmaken als we dat wilden.

De workshop was gezellig en leerzaam. Mijn taart was klaar toen ik naar huis ging, de andere 2 cursisten hebben nog even doorgewerkt.

Mijn Halloween taart (door slechte foto pietsje gek van kleur )-: )

De herfsttaart van kitty

De verjaardagstaart van Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...