Duizenden1dag: Paneermeel (zelfgemaakt veel lekkerder)

zaterdag 23 november 2013

Paneermeel (zelfgemaakt veel lekkerder)

Voor de garnalenkroketten gebruikte ik zelfgemaakt paneermeel. Ik had niet genoeg en moest de laatste kroketten doen met paneermeel uit een pakje. Wat een verschil zeg. De zelfgemaakte paneermeel heeft luchtige kruimels en de gekochte paneermeel bestaat uit veel hardere, compacte kruimels.
Paneermeel kun je heel snel maken door beschuiten fijn te kruimelen, maar de lekkerste manier is naar mijn mening om oud brood te gebruiken.


Het is heel simpel. Bewaar je restjes brood en laat ze drogen (gewoon op een bord op het aanrecht ofzo). Wij eten nog wel eens Turks brood, maar daar houd je vaak van over. Met stokbrood gaat het ook heel goed. Als je het in kleinere stukken bewaart kun je het later makkelijk verwerken. Grote stukken brood laten zich moeilijk breken als het eenmaal droog is. Als het brood hard is maal je het fijn in de keukenmachine. Klaar! Je kunt het ook in een plastic zak doen en er dan met een deegroller of een fles overheen rollen.

Bewaar het brood niet in de zak, want dan gaat het schimmelen.Gebruik daarom ook alleen brood dat helemaal door en door droog is. Je kunt voor sneller resultaat het brood ook in de oven drogen. Half uurtje op 150 graden zou genoeg moeten zijn. Let op dat het niet te hard gaat. Zet de oven gerust wat lager en laat het dan wat langer drogen. Ik maak het vaak met restjes Turks brood of stokbrood, maar het kan ook prima met bruin brood. De kleur wordt dan wel minder mooi; je krijgt een wat grauwig paneermeel.


Ik bewaar het paneermeel in een pot en dan blijft het gerust een jaar goed. Als je er maar geen vocht bij laat komen. Zorg dat het paneermeel goed afgekoeld is voor je het in een pot doet.

Tips
  • Kruiden en specerijen toevoegen is ook heel lekker. Zo kun je aparte kant en klare mixen maken voor vis, schnitzels, kroketten enz. door peper, zout, paprikapoerder enz toe te voegen.
  • Je kunt paneermeel ook mengen met fijngemaakte cornflakes voor een extra crispy resultaat. Uiteraard be├»nvloedt dit wel de smaak.
  • Een beetje (Parmezaanse) kaas door het paneermeel maakt je schnitzel extra bijzonder.
  • Je kunt het paneermeel zeven om het te verdelen in grof en fijn paneermeel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...