woensdag 30 januari 2013

Avocadospread



Bij het Irish brown soda bread van gisteren maakte ik een snelle avocadospread door 1 avocado met een kleine eetlepel truffelmayonaise glad te roeren in de keukenmachine (ik gebruik bij kleine hoeveelheden zo'n klein moulinexdingetje). Beetje peper en zout erdoor en je hebt een heerlijke spread.

Update: ik maakte het ook met een flinke eetlepel ricotta ipv truffelmayonaise. Dit was nog lekkerder.

dinsdag 29 januari 2013

Irish brown sodabread

Als ik ineens de beschikking heb over een lege vrije dag ga ik natuurlijk direct verzinnen wat ik eens zal koken of bakken. Ik besloot al snel een Irish brown soda bread te maken die al een tijdje op mijn lijstje stond. Het recept komt uit Homemade van Yvette van Boven.



Irish brown sodabread


Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 500 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels baking soda
  • ca 1 liter karnemelk

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de droge ingrediënten in een kom. Giet bijna alle karnemelk erbij. Voeg als dat nodig is meer karnemelk toe of meer bloem. Kneed alles snel tot een soepel deeg. het zuur van de karnemelk zal namelijk meteen gaan werken. Te lang kneden zal resulteren in een taai en ongerezen brood. 
Vorm er dan fluks een grote bol van en kerf met een mes een groot kruid in het midden. Bak het brood direct ongeveer 30 minuten in het midden van de hete oven./
Het soda bread is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt. Als je het brood na het bakken meteen in een theedoek wikkelt , zal de korst minder hard worden.

Het volkorenmeel is er gedeeltelijk gezeefd doorheen gegaan. Het ging me wat te langzaam. De witte bloem heb ik wel helemaal gezeefd.
Het brood moest bij mij wel 50 minuten in de oven voordat het gaar was.

zondag 27 januari 2013

Eetbare glitter


                  
Eetbare glitter (of eigenlijk gekleurde suiker) die je kunt gebruiken als garnering voor bijv cupcakes, toetjes en taarten is gemakkelijk zelf te maken. Meng een half theelepeltje levensmiddelenkleurstof (in poedervorm) met een half kopje suiker en drupje water in een klein potje. Schud het potje goed en giet de inhoud op een stuk bakpapier of bord. Laat het een half uurtje drogen (kan evt ook op lage temperatuur in de oven of heel voorzichtig in de magnetron) en roer het daarna even flink door ivm evt suikerklontjes. Op de foto's is het niet erg goed te zien, maar het glinstert enorm en ziet er dus heel leuk uit. Ik had alleen rietsuiker in huis, maar met witte suiker wordt het vast nog mooier. 

Helaas is het nogal donker bij mij in huis en ben ik geen al te beste fotograaf, dus het effect is op de foto slecht te zien.


vrijdag 25 januari 2013

Broodje kippenlever met spek

Als lunch at ik deze Italiaanse bol met spek en kippenlevers. Ik bakte een paar plakjes ontbijtspek in stukjes uit en bakte een ons kippenlevers een paar minuten mee. Niet te lang, dan worden ze droog. Samen met een restje rucola en wat versgemalen peper een heerlijk broodje.


Broodje kippenlever met spek


Ingrediënten

  • 1 broodje
  • 1 ons kippenlevers
  • 4 plakjes ontbijtspek in stukjes
  • klein handje rucola
  • versgemalen peper
  • scheutje olie
Verwarm de olie in de koekenpan en bak het spek een paar minuten op middelhoog vuur. Doe er dan de kippenlevers bij. Bak ze een paar minuten tot ze net gaar zijn. Ze zijn dan nog net een klein beetje roze van binnen. Bestrooi ze met peper en doe ze samen met de rucola op het broodje.

maandag 21 januari 2013

Volkoren bananenbrood met dadels

Er lagen nog steeds dadels in de kast; overgebleven van het kerstdessert (waar ik nog steeds geen foto van heb, omdat nichtje en neefje ook het laastste stukje dat ik apart had gelegd voor de foto, nog best wel lustten). Eigenlijk vind ik dadels alleen lekker als ze ergens doorheen zitten en je ze niet zo goed proeft. Daarom maakte ik gisteren bananenbrood met dadels uit de Allerhande van januari.



Volkoren bananenbrood met dadels


Ingrediënten

  • 8 verse dadels
  • 250 gram volkorenmeel + 1 eetlepel voor door de dadels
  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels keukenstroop
  • 2 eieren
  • 3 (over)rijpe bananen, geprakt
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ingevette cakevorm van 30 cm
  • bakpapier
  • sateprikker

Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd de dadels in reepjes en bestrooi met 1 eetlepel meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken.
Klop de boter en suiker met een mixer in 5 minuten tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 minuten.
Spatel de dadels, banaan, kaneel, meel en het bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm.
Bak het bananenbrood in de oven in ca 1 uur en 10 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een sateprikker. komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 minuten afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laar in 40 minuten verder afkoelen.

Dit bananenbrood is erg lekker en luchtig. Stukjes hazelnoot of chocolade zouden er ook erg lekker in smaken.

zaterdag 19 januari 2013

Gembercake met verse gember


Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel stroop
  • 3 eetlepels golden syrup
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 1 ¼ theelepel versgeraspte gember
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 250 ml volle melk
  • 2 grote eieren
  • 300 gram patentbloem
  • 1 theelepel zuiveringszout, opgelost in 2 eetlepels warm water
Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter in een steelpan, roer de kaneel en het gemberpoeder erdoor; verwarm alles enkele minuten en roer dan de stroop, golden syrop, suiker en geraspte gember erdoor.Laat alles smelten.

Meng in een kom de melk met de eieren en roer dit mengsel door het gesmolten botermengsel.

Doe de bloem in een andere kom; schenk het botermengsel en het opgeloste zuiveringszout erover en meng alles met een garde.

Vet een grote cakevorm in en bak de cake in 45 minuten gaar. Laat de cake op een metalen rooster volledig afkoelen alvorens ze in plakken te snijden.

De cake was lekker kruidig, maar ik proefde geen gember. 

Bron: Tana Ramsay's familiekeuken

woensdag 16 januari 2013

Kleverige kippenpootjes voor het foodblogevent

Het foodblogevent van januari wordt georganiseerd door Uit de keuken van Levine. Toen ik zag dat ze als thema gekozen heeft voor KIP, dacht ik direct aan deze borrelhapjes. Vrijwel iedereen vindt ze lekker; ze zijn geschikt als snack bij de borrel, maar passen ook uitstekend bij bijv. een bord nasi of bami. Ze zijn heel makkelijk aan te passen aan ieders smaak door wat meer of minder peper en/of honing toe te voegen en je kunt er moeilijk mee stoppen ze te eten. Dit laatste is overigens gelijk het zwakke punt van dit recept :-)
Ik heb het inmiddels ook al een keer gemaakt met in stukken gesneden kippendij (zonder bot) die ik later weer door de nasi verwerkt heb. Ook heerlijk.




Kleverige kippenpootjes


Ingrediënten

  • 1 kilo kleine kippenpootjes (of kipvleugeltjes, drumsticks enz.)
  • 65 ml ketjap manis
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 1/2 eetlepel hoisin
  • 4 grote gehakte knoflooktenen
  • 2 theelepels gehakte gember
  • 1/2 theelepel 5 kruidenpoeder
  • 2 gehakte spaanse pepers (of sambal naar smaak)
  • scheutje olie om in te bakken

Meng ketjap,hoisin, honing en water in een kommetje en roer goed door. Verhit de de wok en doe er de olie in. Als de olie heet is voeg je de pepertjes, knoflook en gember toe om deze heel even te roerbakken. Voeg de kip toe en roerbak een minuut of 10. Voeg het ketjapmengsel en de 5 kruidenpoeder toe en draai het vuur laag. Dek de wok af en laat de kip zo'n 20 minuten sudderen. Deksel van de wok nemen en het vuur hoog zetten. Onder voortdurend roeren de saus laten inkomen tot de kip geglaceerd is. Pas op dat het niet te hard gaat. 
Als je niet van hoisin houdt kun je het gewoon weglaten. 
Ze zijn uitstekend in te vriezen, dus je kunt ze evt van te voren maken.



zondag 13 januari 2013

Drijvende markt van Damnoen Saduak en Maeklong Railway Market in Thailand

De 2 meest bijzondere markten waar ik ooit geweest ben zijn de drijvende markt van Damnoen Saduak en de markt van Maeklong (officiele naam:  Samut Songkhram) in Thailand (reisverslag).


Drijvende markt van Damnoen Saduak



In Damnoen Saduak hadden we overnacht om zo vroeg mogelijk op de markt te kunnen zijn. Achteraf hadden we wel iets later kunnen gaan, want nu waren we zo vroeg dat de markt nog niet eens op gang was. Maar ook al bleek de markt enorm toeristisch, het was toch wel heel bijzonder om alle drijvende eetkraampjes voorbij te zien komen. Vanuit de bootjes werden volledige maaltijden geserveerd. De vaartocht duurde een uurtje en toen hadden we het ook wel gezien.De markt is open van 7 uur tot 11 uur 's morgens.Deze markt ligt zo'n 100 km van Bangkok vandaan, maar er zijn meer drijvende markten, ook dichterbij Bangkok, bijv. de Taling Chan markt in de wijk Thonburi (za en zo van 9.00 - 16.00 uur).










Maeklong Railway Market



Vanuit Damnoen Saduak gingen we met de bus naar Samut Songkhram. We zouden dan met de trein verder naar Bangkok gaan. Pas toen we tegen de markt aanliepen had ik in de gaten dat hier de bekende Railway Market was. We moesten best lang wachten op de trein en mochten onze rugzakken in het kantoortje van het station zetten, dus we hebben op ons gemak over de markt kunnen lopen. Wat een bezienswaardigheid. Alle koopwaar ligt vlak naast (of op) de rails uitgestald. En het is nog een behoorlijk grote markt ook. Op het moment dat er een trein aankomt begint het spektakel. Zodra het signaal gaat dat de trein in aantocht is gaan de kooplui alvast hun waar voor een deel verplaatsen. Pas als de trein heel dichtbij is klapt iedereen zijn luifeltje in en direct na de trein wordt alles weer uitgeklapt en uuitgestald. Je weet echt niet wat je ziet. En dat gebeurt 7 dagen per week 8 keer per dag alsof het de normaalste zaak van de wereld is (wat het voor hen natuurlijk ook is). Direct nadat de trein voorbij is, lijkt het net of er niets is gebeurd. Het leuke is dat wij dit hele proces daarna ook nog een keer vanuit de trein hebben kunnen zien. Dan zie je nog eens hoe snel het allemaal gaat (filmpje onderaan).




                                       









video

(erg mooie foto's van deze markt kun je hier vinden)

Als je vanaf deze markt met de trein naar Bangkok wil, moet je overstappen. We konden ook alleen maar een kaartje kopen tot het overstappunt. Tijdens de overstap gingen we met een pontje de rivier over. Aan de andere kant van rivier moesten we de volgende trein nemen. Daar was alleen geen station te bekennen. Wel weer een hele grote markt. Uiteindelijk na veel verwarring vonden we midden in deze markt een trein (station hebben we nooit gezien) en die ging naar Bangkok. We konden in de trein een kaartje kopen en de rust keerde weer terug. Al met al een heel erg leuke en avontuurlijke dag.

zaterdag 12 januari 2013

Broodje gerookte eend



De combinatie van eend met oesterzwammen en ketjap bleek een goede zet. En het was zo klaar. Ik belegde 2 Italiaanse bollen met plakjes gerookte eend en bakte een bakje in stukken gesneden oesterzwammen in wat ketjap. De paddenstoelen gingen op het broodje en ik maakte het af met een beetje rucola. Het ene broodje had ik dun besmeerd met appelchutney, maar dat bleek wat te zoet in combinatie met de ketjap. Op dit broodje gaan we nog wel wat variaties bedenken.






donderdag 10 januari 2013

Tentoonstelling Lekker Joods. Een wereld op tafel.



Het Joods Historisch Museum heeft een tijdelijke tentoonstelling die geheel gewijd is aan de Joodse keuken.

Lekker Joods, Een wereld op tafel geeft een mooi overzicht van de Joodse keuken en alles wat daarbij komt kijken. Er ging een wereld voor me open, want ik wist er maar weinig van. Veel meer dan matzes had ik uit mezelf niet kunnen verzinnen en er blijkt natuurlijk veel meer op het menu te staan. Matzes zijn ongerezen broodkoeken gemaakt van meel en water. Er mag geen rijzingsmiddel inzitten. Ze moeten gemaakt zijn van tarwe, gerst, spelt, rogge en haver.
De tentoonstelling is ingedeeld in "blokken" met een eigen onderwerp zoals: kippensoep, couscous, vis, bagels enz. .Overal staat uitleg bij en vaak liggen er voorwerpen bij die met het betreffende onderwerp te maken hebben. Er zijn ook diverse korte video's te zien en er liggen kookboeken om door te bladeren.







In de Tora staan de spijswetten beschreven waar je je aan houdt als je koosjer (van het Hebreeuwse kasjer dat toegestaan betekent) eet. Zoogdieren mogen bijv. alleen gegeten worden als ze gespleten hoeven hebben en herkauwen; vissen alleen als ze schubben hebben en insecten mogen niet gegeten worden, dus de sla wordt erg goed gewassen. Er zijn zelfs hulpmiddelen voor om groente op ongewenste beestjes te zoeken.




De Talmoed en latere wetboeken beschrijven hoe er met de regels van de Tora omgegaan moet worden en ook nu nog wordt er gediscussieerd over de interpretatie van deze regels.

Eieren worden nauwkeurig bekeken om te checken of er geen bloed in zit en vlees wordt goed afgespoeld en soms gezouten om het laatste bloed eruit te halen. Er mag nl geen spoortje bloed in het eten zitten.
Vlees wordt onder zeer strenge voorwaarden ritueel geslacht. Er is in Nederland maar 1 slager die dat mag en die heeft een uitgebreide opleiding gehad. In een video vertelde deze man dat je tijdens de opleiding de eerste 2 jaar alleen maar messen mag slijpen, maar daar nog niet mee mag slachten. Rituele slacht mag het dier geen pijn doen, dus het mes moet vlijmscherp zijn en nog niet het kleinste braampje hebben. Het dier mag alleen maar via een halssnede geslacht worden.

De meest ontroerende video vond ik die van de mevrouw die matzeballen maakte. Zij vertelde dat haar ouders niet teruggekomen zijn uit de oorlog, maar dat zij later wat foto's en en een pan uit haar ouderlijk huis in handen heeft gekregen. Deze pan heeft dus een enorme emotionele waarde en ze kon vanaf toen de traditie van de kippensoep met matzeballen voor de Pesach doorzetten met de familiepan.
Met Pesach wordt de bevrijding van de slavernij en de uittocht uit Egypte gevierd. De Joden zijn zo gehaast vertrokken dat het deeg geen tijd had om te rijzen. Daarom wordt in de week na de Pesach geen gerezen brood of andere gerezen deegwaren gegeten.Op de eerste avond van de Pesach worden matzes gegeten.




Kippensoep is ook een bekend Joods gerecht. Vroeger werd de hele kip gebruikt, inclusief maag, lever en pootjes. Er werd grote waarde gehecht aan de medicinale werking die aan kippensoep toegeschreven werd.



Verder is er in de tentoonstelling o.a. nog aandacht voor Kugel met peren (ga ik eens naar op zoek, lijkt me lekker), gefilte fisj, pom en couscous.








woensdag 9 januari 2013

Visschotel uit de oven

Maarten komt nog wel eens met zelf gevangen kabeljauw thuis en die komt mooi van pas in dit gerecht. Ik heb de saus wat extra op smaak gemaakt met peper en zout en wat geraspte kaas. Dit was eigenlijk nog niet genoeg. Ik zou dit ook wel eens met kerriesaus willen proberen of met een pittigere kaas, want de saus was een beetje vlak van smaak. Dit hebben we gecompenseerd door nog wat extra geraspte kaas toe te voegen nadat we opgeschept hadden. Het was wel erg lekker en komt zeker nog eens op tafel.



Visschotel uit de oven


Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gram kabeljauwfilet, zonder vel en graat
  • 300 gram zalmfilet, zonder vel en graat
  • 400 ml volle melk, voor het pocheren van de vis
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 6 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 grote kruimige aardappels
  • 2 eetlepels slagroom
  • klontje boter
  • (versgemalen) peper en zout
  • 4 eetlepels geraspte kaas (en evt wat extra voor door de saus)

voor de witte saus
  • 45 gram boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 450 ml volle melk

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg beide soorten vis in een koekenpan, schenk er de melk over en pocheer de vis op niet te hoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar. De melk mag niet koken.

Schil de aardappels, snijd ze in grote stukken en kook die in 15 tot 20 minuten gaar. 

Fruit de ui en bosuitjes in wat olijflolie glazig. maak het gare visvlees los met een vork en schep de stukken voorzichtig door het uienmengsel.

Smelt voor de witte saus de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en verhit het mengsel al roerend een paar minuten. Schenk geleidelijk de melk erbij, waarbij je intussen in de pan roert. Laat de saus enkele minuten op laag vuur doorkoken tot hij wat dikker is geworden.

Giet de aardappelen af en pureer ze met de slagroom, een klontje boter en peper en zout naar smaak. Verdeel de puree over de vis en groenten en strooi de kaas erover. Zet het gerecht 15 minuten in de oven tot de kaas borrelt.
Zet het gerecht voor het opdienen nog even onder de hete grill voor een mooi bruin korstje.


Bron: Tana Ramsay's familiekeuken


maandag 7 januari 2013

Pasta met pistou


Het plan om verse pasta te maken voor dit recept mislukte omdat ik geen pastabloem in huis bleek te hebben. Dit gerecht is perfect voor een druilerige dag waarop je het huis niet uit wil, dus ik nam ipv verse maar de gedroogde spaghetti die ik nog op voorraad had.



Pasta met pistou


Ingrediënten 

  • 175 gram spaghetti
  • 100 gram spekblokjes
  • 4 eetlepels pistou (Franse pesto)
  • scheut slagroom
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • versgemalen peper

Bak de spekjes in de koekenpan en voeg daarna de paddenstoelen toe. Kook intussen de spaghetti gaar. Als de paddenstoelen gaar zijn roer je er de slagroom en de pistou door. Als laatste doe je de afgegoten spaghetti erbij, meng je goed en bestrooi je het gerecht rijkelijk met verse peper.

zondag 6 januari 2013

Mie met garnalen en paksoi

Er lag nog een zakje roze garnalen in de vriezer en ik had nog 2 stronkjes mini paksoi. Daar maakte ik deze lekkere mieschotel mee.


Mie met garnalen en paksoi

Ingrediënten voor 2 personen

  • 125 gram eiermie
  • 275 gram roze diepvriesgarnalen (ontdooid)
  • 2 stronkjes paksoi
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • ca 4 eetlepels ketjap
  • ca 3 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel olie

Maak de eiermie klaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Hak intussen de knoflook en peper fijn en bak ze even in de olie. Snij de paksoi in stukjes en bak de witte delen even mee in de pan. Doe de ontdooide garnalen erbij en bak even mee. Doe er de ketjap en chilisaus bij en voeg dan de (uitgelekte) mie toe. Even goed doorroeren en opdienen.

De hoeveelheid chilisaus en ketjap is een beetje afhankelijk van je smaak en van hoeveel vocht er uit de paksoi en de garnalen komt. Proef dus even en doe er evt nog wat chilisaus en/of ketjap bij.

vrijdag 4 januari 2013

Aardappel-preisoep met makreel

Er lag nog een gestoomde makreel in de koelkast waar ik nodig iets mee moest. Daar maakte ik een snel, lekker en makkelijk soepje mee. Je kunt de soep naar smaak dikker of dunner maken door te varieren met de hoeveelheid bouillon die je toevoegt.



Aardappel-preisoep met makreel


Ingrediënten

  • 2 preistronken 
  • 3 middelgrote aardappels 
  • 600 ml visbouillon (ik gebruikte een half visbouillonblokje en een half blokje knoflook-tuinkruidenbouillon) 
  • 1 gestoomde makreel 
  • wat peterselie 
  • peper en zout 

Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en doe ze samen met de bouillon in een pan. Breng aan de kook. Snij intussen de prei (wassen doe ik altijd door de prei in de lengte in te snijden, onder de kraan af te spoelen en dan pas te snijden) en doe die ook in de pan. Kook de aardappels en de prei in 10 a 15 minuten gaar. Maak intussen de makreel schoon. Doe de soep in de blender of maal met de staafmixer fijn. Doe er dan de makreel in stukken bij en pureer nogmaals. Voeg peper en zout naar smaak toe en warm evt nog een beetje op. Garneer met de peterselie.

woensdag 2 januari 2013

Italiaanse bol met Coburger ham, buffelmozzarella, pesto en tomaat

Deze lunchbroodje is wel echt heel erg lekker: een Italiaanse bol met Coburger ham, buffelmozzarella, pesto en tomaat. En nog simpel en snel ook.



Italiaanse bol met Coburger ham, buffelmozzarella, pesto en tomaat


Ingrediënten

  • 1 Italiaanse bol
  • 1 plak Coburger ham
  • ca 1/3 bol buffelmozzarella
  • ca 2 eetlepels pesto
  • 2 kleine tomaatjes of 1/2 grote tomaat
  • versgemalen peper

Besmeer de Italiaanse bol met pesto en leg de plak ham erop. Snij de mozzarella in plakken of stukjes en leg ze op de ham. Snij de tomaat in plakjes en leg ze op de mozzarella. Bestrooi met peper.
Leg de bol in een voorverwarmde oven (170 graden) totdat de mozzarella gesmolten is.

dinsdag 1 januari 2013

Welkom 2013



Welkom 2013!

Iedereen een heel goed jaar toegewenst met vooral veel geluk, gezondheid en vooral ook kookplezier!

Martine
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...