donderdag 28 maart 2013

Foodblogswap: wortelcakejes

Als je de foodblogs een beetje volgt is het je vast niet ontgaan dat er op veel blogs foto's staan met het logo van de foodblogswap.  Dit initiatief is van Wendy en is ontstaan op het foodbloggersplatform op facebook. 
De foodblogswap houdt in dat iedereen een recept van een ander blog maakt en daarvan deze week een verslag post. Ik kreeg de opdracht iets te maken van het blog van Sanne van SJ Kitchen. Zij heeft een blog met voornamelijk zoete recepten waarvan veel recepten me aanspreken. Ik koos uiteindelijk voor deze wortelcakejes. Als extraatje voegde ik er gehakte walnoten aan toe.




wortelcakejes


Ingrediënten

  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • beetje zout
  • 225 gram geraspte wortels
  • Evt  75 gram gehakte walnoten


Verwarm de oven voor op 180°C en doe cupcake houders in een muffinblik of zet ze op een bakplaat.
Roer suiker en olie goed door elkaar. Ik gebruikte de mixer. 
Doe de eieren erbij. Mix weer tot alles goed gemengd is en voeg dan de rest van de ingrediënten, op de wortels na, erbij. Mix alles goed door elkaar. 
Tenslotte doe je de wortels (en evt walnoten) erbij en roer je het beslag nog even goed door.
Vul de vormpjes driekwart met beslag. Doe ze in de oven en bak ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Ze zijn gaar als er geen deeg meer van een saté prikker komt.

Ik had nog een restje bonbonvulling die er erg lekker bij bleek te smaken. Het was een mengsel van slagroom met chocola en whisky dat een beetje per ongeluk ontstaan is door op goed geluk wat te doen. Helaas heb ik daar niets van opgeschreven dus dat moet ik nog maar eens proberen te maken.

Pien van De pan van Pien kreeg mijn blog toegewezen. Zie hier het verslag dat zij schreef.


woensdag 20 maart 2013

Liebster blog award

Van Donna Caramella kreeg ik de Liebster blog award toegespeeld. Dankjewel Anke!

Liebster Award Travel on Inspiration

Deze award is een aanmoediging voor blogs met minder dan 200 volgers en een manier om andere (beginnende of minder bekende) blogs wat extra aandacht te geven. Oorpronkelijk was het bij deze award de bedoeling om 11 vragen over jezelf te beantwoorden, 11 nieuwe vragen door te spelen en 11 andere blogs te nomineren. Ik kreeg een afgeslankte versie waarbij het de bedoeling is dat ik 5 vragen beantwoord, 5 vragen doorspeel en daarnaast 3 blogs nomineer.



De blogs waaraan ik de award doorgeef zijn:

Baked Louie's 
Louie heeft met zijn 16 jaar een erg mooi blog, waar overheerlijke bakrecepten opstaan. Ik volg hem met plezier!

Eten uit de volkstuin
Veel recepten met verse producten en prachtige foto's. Omdat ik zelf in een moestuin werk vind ik ook de verhalen over de moestuin erg leuk. 

in my Red Kitchen
Blog met veel variatie in de recepten en mooie, verzorgde foto's. Absoluut de moeite waard om te volgen.

Ik heb lang getwijfeld of ik de vragen zou beantwoorden en ze door zou spelen. Het idee van de award om zo anderen in het zonnetje te zetten vind ik erg leuk, maar ik vind de vragen eigenlijk niet zoveel toevoegen aan het geheel. Uiteraard vind ik het ook leuk dat een ander mijn blog de moeite waard om onder de aandacht te brengen en daarom heb ik toch besloten de vragen te beantwoorden en nieuwe vragen door te spelen.

Dit zijn de vragen die ik kreeg:

1) Wat lust je absoluut niet? Boerenkool
2) Heb je een levensmotto en zo ja, hoe luidt deze? Eigenlijk niet. Ik ben wel gek op spreuken, wijsheden enz., maar mijn levensmotto's wisselen nogal.
3) Wat is het mooiste - op culinair gebied – dat je tot nu toe is overkomen? Mijn blog is een belangrijke toevoeging aan mijn leven geworden en verder heb ik een heleboel mooie eetherinneringen aan maaltijden, vakanties, markten, supermarkten enz.
4) Heb je een droom die je verwezenlijkt wil zien en zo ja, waaruit bestaat die droom? Een boshuisje met een grote keuken met een paar enorme kasten en een moestuin aan huis. En heel veel reizen. 
5) Als je een dag geen tijd hebt om te koken, wat eet je dan? Dan zorg ik meestal dat er een eerder klaargemaakte maaltijd uit de vriezer klaarligt. Gebeurt het onverwacht dan eet ik graag een tostie.

De vragen die ik doorgeef zijn:

  1. Wat is je lievelingsrecept?
  2. In welk land zou je het liefst kookinspiratie opdoen?
  3. Wat zou je graag willen bereiken/kunnen op kookgebied?
  4. Wat is het meest vreemde dat je ooit gegeten hebt?
  5. Wat is je grootste blunder op kookgebied?



zondag 17 maart 2013

En de winnaars zijn.........

De winnaars van de paaswinactie zijn bekend. De volgende mensen kunnen mij een berichtje met hun adres sturen en krijgen zo'n heerlijk paaspakket opgestuurd:




Gefeliciteerd en veel plezier ermee!

donderdag 14 maart 2013

Bonbons met dulce de leche voor mijn blogverjaardag

Duizenden1dag bestaat vandaag 3 jaar. Ik ben niet zo van de verjaardagen, maar omdat ik het laatste half jaar veel meer aandacht aan mijn blog heb besteed laat ik het deze keer niet helemaal ongemerkt voorbijgaan. Voor de gelegenheid maakte ik mijn eerste bonbons. De vulling was nog veilig met dulce de leche, maar er gaan nog vele experimenten volgen.


Bonbons met dulce de leche


Wat heb je nodig

  • chocola van goede kwaliteit (ik had puur en wit) instukken gebroken of gehakt
  • evt een thermometer om de temperatuur van de chocola te kunnen meten
  • een kommetje om de chocola in te smelten
  • evt een pannetje (voor au bain marie smelten)
  • vormpjes om de bonbons in te maken


Voor de dulce de leche

  • een ruime pan met water
  • een blikje gecondenseerde melk

We beginnen met de dulce de leche. Neem een ruime pan en vul die zover met water dat het hele blikje onder water komt te staan. Haal het etiket er evt vast af. Breng het water aan de kook en laat het blikje anderhalf uur zacht koken. Ik vind het altijd weer een beetje spannend of het blikje niet ineens ontploft ofzo, maar als het maar helemaal onder water blijft schijnt er niets te kunnen gebeuren. 
Ik kookte een blikje gewone gecondenseerde melk en een blikje gecondenseerde chocolademelk. Die bleek na anderhalf uur nog best vloeibaar, dus die zou je misschien beter 2 uur kunnen koken. 
Laat het blikje goed afkoelen voor je het openmaakt. Doe de inhoud over in een schoon potje en bewaar het in de koelkast. 

De chocolade voor de bonbons moet je eerst voorkristalliseren (temperen of tempereren). Dit doe je door de chocola eerst naar een temperatuur van 45 - 48 graden te brengen en daarna terug te koelen naar 27 graden. De chocolade wordt dan mooi glanzend als het weer hard wordt. Doe je dit niet dan krijg je heel doffe bonbons die er veel minder mooi uitzien.
Je kunt de chocolade voorzichtig in de magnetron smelten of op het vuur au bain marie. Hang daarvoor een kommetje met chocolade (houd wat stukjes apart) in een pan met wat water. De kom mag het water niet raken. Laat het water warm worden zonder het te laten koken en roer de chocola voorzichtig zodat het gelijkmatig verhit wordt. Als de chocola de juiste temperatuur bereikt heeft doe je er de overgebleven stukjes chocola bij zodat het wat afkoelt. Eventueel kun je het kommetje nog even boven koud water hangen om af te koelen. Roer tot de chocolade genoeg is afgekoeld. Je kunt testen of het proces gelukt is door een mespuntje in de chocolade te doen en het hard te laten worden. Je ziet dan vanzelf of het mooi glanst.
Evt kun je de chocola nog weer een klein beetje opwarmen (ook weer au bain marie of in de magnetron) om het beter te kunnen verwerken.
Dan vul je de buitenrand van de vormpjes met chocola. Dit kan met een penseeltje of met een theelepeltje. 




Kijk goed of de chocola echt overal zit. Zeker met een bruine mal is dit soms lastig te zien. Laat het even hard worden in de koelkast. Bij mij zat er een nacht tussen voordat ik de bonbons afmaakte. Dit is geen enkel probleem. Vul dan de bonbons met vulling. 



Ik gebruikte de 2 soorten dulce de leche, maar je kunt ook een goede chocopasta gebruiken, nootjes toevoegen of een vulling op basis van room gebruiken. Ook marsepein is erg lekker als vulling. Er volgen vast binnenkort nog meer recepten op mijn blog, want ik vind het erg leuk om te doen.
Laat dit weer even goed afkoelen in de koelkast en dek de bonbons dan af met een dun laagje chocola. Weer even in de koelkast en dan kun je de bonbons voorzichtig uit de vorm drukken.

Ik gebruikte ook witte chocola voor de buitenkant. Dit gaf een leuk effect. Je kunt de bonbons ook na afloop nog versieren met gesmolten chocola.




woensdag 13 maart 2013

Hartig taartje met geroosterde paprika en chorizo

Bij de soffrito die ik gisteren kwijt was vond ik ook nog een pot geroosterde paprika's. Met een restje chorizo en rucola maakte ik daar een hartig taartje van.

Hartig taartje met geroosterde paprika en chorizo


Ingrediënten voor een 2 persoonstaartje van 17 cm

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • 3 eieren
  • scheutje slagroom
  • 2 geroosterde paprika's uit pot
  • paar plakjes chorizo
  • 2 plakjes rookkaas
  • 2 puntjes vache qui rit (puntjes smeerkaas)
  • handje rucola
  • (knoflook)peper
  • zout
  • beetje boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Vet de vorm in met een beetje boter en beleg met de plakjes bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en leg de plakjes rookkaas erop.
Snij de paprika's en de chorizo in stukjes en leg op de kaas. Strooi de rucola erover. Snij de vache qui rit in kleine stukjes en strooi over de rucola.
Kluts de eieren met het scheutje slagroom en breng op smaak met zout en peper.
Giet het eimengsel in het taartje en bak het in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.

maandag 11 maart 2013

Ovenschotel met nachos


In een moestuin werken is superleuk. Maar met het weer van vandaag was het wel afzien in de tuin. Er stond een snijdende koude wind. Om die kou thuis snel weer te vergeten maakte ik een lekkere ovenschotel in Mexicaanse sferen. Het oorspronkelijke plan was om er wat soffrito doorheen te doen, want daar moest ik nog een kartonnetje van in huis hebben, maar op het moment dat het de pan in moest kon ik het niet vinden. Zonder tomaat dus, maar wel heel smaakvol. De hoeveelheid gehakt en groenten is voor 4 personen. Ik maakte de schotel voor 2 personen en vroor de rest van het gehaktmengsel in voor later. Lekker met wat rijst op een drukke dag.


Ovenschotel met nachos


Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • knoflookpeper
  • 1 mespunt gerookte paprika
  • flinke scheut pittige Turkse sambalsaus (of een rode peper, of sambal)
  • 1 blik Pintobonen (400 gram)
  • 1 blik Limabonen (400 gram)
  • 2 puntjes vache qui rit (of paar kloddertjes creme fraiche)
  • gezouten nachos om ovenschotel mee af te dekken
  • beetje geraspte kaas als garnering
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het gehakt zonder vetstof in een braadpan totdat er wat vet loskomt.
Voeg dan de gesnipperde ui en de fijngesneden knoflook toe.
Strooi peper, gerookte paprikapoeder en zout over het gehakt.
Snij de rode paprika in stukjes en doe ze bij het gehakt.
Snij de champignons in plakjes en doe ze ook bij het gehaktmengsel.
Voeg dan de sambalsaus toe en proef even of het gehakt zo op smaak is.
Doe dan de 2 uitgelekte blikken bonen erbij.
Vul een 2 persoons ovenschaal met het gehaktmengsel. 
Snipper stukjes vache qui rit over het gehakt (of een paar lepeltjes creme fraiche). Strooi er dan een flinke laag nachos op en als laatste de geraspte kaas. Zet een kwartiertje in de oven tot de kaas lekker gesmolten is.


Serveer evt met een frisse tomatensalade.

donderdag 7 maart 2013

Workshop brood bakken bij Levine

Een van mijn plannen voor 2013 (nee, geen goed voornemen; daar doe ik niet aan :-) ) is het volgen van wat workshops op kookgebied. Inmiddels heb ik een workshop taarten maken gedaan, een (niet zo goede) workshop bonbons maken en gisteren de workshop brood bakken bij Levine.
Levine staat bekend om haar foodblog met fantastische (brood)bak recepten en ze is zo succesvol dat de workshops steeds binnen een mum van tijd vol zitten. Ik was dus blij dat het me gelukt is een plaatsje te veroveren voor 1 van de de basisworkshops.
Om half 11 schoof ik bij Levine aan de keukentafel en maakte ik kennis met de overige cursisten. Er hing al snel een gezellige sfeer en na wat uitleg over de broden die we gingen maken werden we aan het werk gezet. Levine had de ingrediënten voor de broden al klaar gezet. Die hoefden we dus alleen nog maar in de kneedmachine te doen. Ze had ook al van te voren een poolish (voordeeg) gemaakt.


Stap voor stap werden we door het hele proces geloodst. We kregen tussendoor steeds uitleg over bijv. hoe het brood "op spanning" te brengen, hoe het rijsproces in elkaar zit en hoe je uiteindelijk het brood vormt voordat het de oven ingaat. Ook leerde ik dat je het rijsproces tijdelijk kunt stoppen door het deeg in de koelkast te leggen. Nog een handige tip is dat je wat olie in een spuitflesje kunt doen om zo je handen of de kom in te vetten tegen het plakken van deeg.



Terwijl de eerste broden lagen te rijzen, maakten we het deeg voor de zachte broodjes, die we na de lunch zouden gaan maken. Dit keer wogen we zelf de ingrediënten af en ontdekten we dat dit deeg veel steviger was dan het deeg van eerder die morgen.


Toen al het deeg klaar was aten we een heerlijke lunch met diverse door Levine gebakken broden. Stuk voor stuk heerlijk van smaak!

Na de lunch sneden we de broden hier en daar in en gingen ze de oven in.



Het andere deeg was inmiddels klaar dus konden we aan de slag met de zachte broodjes.
Levine liet diverse manieren zien om de broodjes "op spanning" te brengen en te vormen dmv knoop- en vlechtwerk. Dat viel nog helemaal niet mee, maar uiteindelijk hadden we allemaal ten minste wel een paar broodjes waar we erg tevreden over waren.



De eerste broden kwamen uit de oven en wat zagen die er fantastisch uit. Je hoorde ze gewoon uit de oven nog naknisperen en de verse knapperigheid straalde er vanaf.




Levine leerde ons ook de bakkersformule, waarmee je van ieder soort brood kunt uitrekenen hoeveel bloem, gist, vocht en zout er nodig is om een goed brood te maken.

Ook de zachte broodjes zagen er fantastisch uit. We besmeerden ze nog snel met wat gesmolten boter zodat ze mooi gingen glanzen en toen was de dag alweer voorbij.


Met een tas vol vers brood en een hoofd vol plannen ging ik weer naar huis. Ik heb ontzettend veel geleerd vandaag en kan iedereen aanraden eens een workshop bij Levine te doen. Ik kan niet wachten om te gaan oefenen met bakken en later nog eens een andere workshop te doen.
Uiteraard aten we 's avonds brood als avondmaaltijd. Dat was smullen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...