woensdag 22 mei 2013

Foodblogswap: zarzuela

Voor de foodblogswap van mei kookte ik van de blog van Gereon: Gereons Keuken Thuis.  Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje op zijn blog te nemen. Je vindt er interviews, lekkere recepten, weetjes en veel wijnkennis. 



Al snel viel mijn oog op het recept van de zarzuela. Ik had nog nooit van het gerecht gehoord, maar aangezien Maarten af en toe kabeljauw vangt, was ik direct geïnteresseerd. Het bleek een heerlijke, zomerse maaltijd die we zeker vaker zullen eten, liefst met vers gevangen kabeljauw. 

Het gerecht is net zo'n kleurrijk allegaartje als de volkse theatervoorstelling waar het naar genoemd is. In Madrid staat het Teatro de la Zarzuela waar de humoristische zangspelen nog steeds opgevoerd worden.

zarzuela


Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3  tenen knoflook in stukjes
  • 1 laurierblad
  • 4 draadjes saffraan
  • 1 tl paprikapoeder pittig (ik gebruikte een pittige, gerookte variant)
  • 1 Spaans pepertje in kleine ringetjes (zonder zaadjes en zaadlijsten)
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 tomaten (in stukjes gesneden)
  • 250 ml witte wijn
  • 1 visbouillonblokje
  • 500 g zeevruchten gemengd
  • 500 g visfilet bijvoorbeeld kabeljauw in stukken
  • 10 grote gamba’s (garnering)
  • peterselie gehakt
  • peper, zout
  • citroen

Verwarm de olie in een pan en fruit de ui op laag vuur. Voeg het laurierblad, de knoflook, saffraandraadjes, paprikapoeder en Spaanse peper toe en bak die even mee, zodat de aroma’s vrijkomen. Bak dan de tomatenpuree even mee en voeg daarna de tomaten toe. Laat alles even sudderen.
Doe de witte wijn en het visbouillonblokje erbij en laat even doorkoken. Voeg de kabeljauw en de zeevruchten toe. Doe een deksel op de pan en laat nog 15 minuten doorsudderen.
Garneer daarna de Zarzuela met partjes citroen, wat gehakte peterselie en de verwarmde gamba’s.

Gereon geeft als wijnadvies: koude Spaanse rosé van de Garnacha druif.

maandag 20 mei 2013

Neighbourfood market

Een zondag per maand strijkt de  Neighbourfood market neer op het terrein van de Westergasfabriek. De markt bestaat uit een bonte verzameling eettentjes en een grote hoeveelheid tafels waar je je gekochte eten op kunt eten.
Door de samenstelling van de kraampjes en de soms eenvoudige middelen waarmee de standhouders hun eten bereiden deed het me erg denken aan de fantastische markten die we in Londen bezocht hebben.
Het leuke van deze markt vind ik dat er zoveel verschillende etenswaren worden aangeboden en dat je rechtstreeks van de producent/bereider koopt. Ze kunnen je dus ook van alles vertellen over de producten die ze verkopen.
Wij aten een heerlijke wrap met Libanese falafel, en portie saté met heerlijke pindasaus en een lekker bordje paella. Verder kocht ik nog 2 pasteitjes voor thuis en een doosje bonbons.
De markt is niet zo groot, maar als je toch in de buurt bent zou ik er zeker even langs gaan. Bezoeken is  gratis (van 12.00 - 1700 uur) en op zondag kun je in de buurt gratis parkeren. De volgende markten vinden plaats op16 juni, 21 juli en 18 augustus 2013.

De blog van de Neighbourfood market is ook zeer de moeite van het bezoeken waard.


















woensdag 15 mei 2013

Maissoep

Gisteren maakte ik maissoep uit de Allerhande van deze maand. De soep is erg simpel en in 10 minuten klaar.



Maissoep


Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 gewassen en in ringen gesneden preien
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 blikken mais (300 gram)
  • 1 pakje kokosmelk (200 gram)
  • 500 ml groentebouillon (van een blokje)
  • 1 bosje koriander (15 gram)
  • Evt zout en peper

Fruit de preiringen en de sambal in de olie 3 minuten op middelhoog vuur.
Doe er de uitgelekte mais, de kokosmelk en de bouillon bij. Breng aan de kook en laat 3 minuten op hoog vuur doorkoken. Snijd de koriander grof (leg wat apart voor garnering). Neem de pan van het vuur; doe de koriander erbij en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng evt op smaak met zout en peper.

Het lukte mij niet er met de staafmixer een gladde soep van te mixen. Daar kun je beter een keukenmachine of een blender voor gebruiken denk ik. Maar als je een soep met een klein beetje bite wilt, dan is het prima zonder te doen. Een volgende keer zal ik er minder koriander in doen. Ik vond de smaak nu erg overheersend. En het restje gestoomde makreel dat we nog hadden liggen smaakte er uitstekend in.

maandag 13 mei 2013

Rollende Keukens 2013

Zaterdag gingen we naar het Westergasfabriekterrein voor de 6e editie van de Rollende Keukens. Meer dan 100  (veelal verbouwde) voertuigen maken samen een groot openlucht eetfestijn. Je kunt er een keuze maken uit soepen, stoofpotten, gerookt vlees, vis, kip, wraps, wafels, churro's enz. Veel bijzondere eettentjes bij elkaar, maar wel van zeer wisselende kwaliteit. Wij aten vorig jaar een heerlijk broodje hamburger, maar de hamburger die we dit jaar aten had zo'n compact broodje dat het beduidend minder lekker was. Maarten at een vegetarische stoofpot die heerlijk smaakte, maar waarvan de zoete aardappel nog niet gaar genoeg was en de wilde ganzenkroket vonden we ook nogal tegenvallen. Waarschijnlijk maakten we ongelukkige keuzes.
De sfeer was uitstekend, er was gezellige muziek en het bleef gelukkig droog tijdens ons bezoek.
Wij vonden het in elk geval weer zo leuk dat we volgend jaar weer gaan.



























zondag 12 mei 2013

Marks & Spencer in Amsterdam

In april van dit jaar opende Marks & Spencer een conceptstore in de Kalverstraat in Amsterdam. In de conceptstore kun je via een digitaal kledingrek online kleding bestellen. Ook thuis kun je via internet kleding kleding bestellen. Leuk natuurlijk, maar ik ben toch vooral geinteresseerd in de foodhall.

Ik ging er op een zaterdagochtend vroeg naartoe in de hoop dat het nog niet zo druk zou zijn. Het was er gelukkig inderdaad nog lekker rustig en ik heb heerlijk op mijn gemak alles bekeken.Zowel assortiment als de winkel zelf zijn ruim en gericht op gemak. Veel kant en klaarproducten als salades, ruim belegde sandwiches en maaltijden. Maar ook vlees (eindelijk de heerlijke Engelse worstjes weer kunnen eten; die hebben we in Nederland nog niet gevonden), cheddar cheese, clotted cream, pies enz. Ook voor de typisch Britse producten als biscuits en chips moet je bij M & S zijn. Ik heb me prima vermaakt en ging met heerlijke worstjes en clotted cream naar huis.


In 2014 wordt er een warenhuis van M & S aan De Markies in Den Haag geopend (4.800 m2) en in 2015 komt er één aan het Rokin in Amsterdam  (6.100 m2). In deze zogenaamde flagshipstores komen ook een bakkerij en een café.
Via de website kun je naast kleding ook diverse keukenartikelen zoals servies, pannen en bakvormen kopen.


Een impressie van de winkel in Amsterdam:





 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...